News Flash:

Care este legislatia ce trebuie cunoscuta in domeniul deseurilor

15 Septembrie 2004
1186 Vizualizari | 0 Comentarii
•In statele membre ale Uniunii Europene, directiva cadru a UE privind deseurile (75/442/CEE, modificata prin directivele 91/156/CEE, 91/692/CEE si 96/350 CE) reprezinta fundamentul juridic pentru implementarea acestor scopuri si principii de baza.

In perspectiva aderarii la UE, Romania, prin Ordonanta de Urgenta 78/2000 privind regimul deseurilor, modificata si aprobata prin Legea 426/2001, a adaptat legislatia nationala normativelor europene, creandu-se astfel cadrul juridic pentru implementarea unui management integrat al deseurilor. Ierarhia scopurilor mentionate mai sus (evitare inainte de valorificare inainte de indepartare), ca si stabilirea responsabilitatii producatorilor de deseuri si a celorlalti factori din sistem sunt totusi dependente de aparitia unor reglemetari juridice suplimentare.
Daca sistemele de colectare a materialelor valorificabile existente deja in Romania si-au pierdut din insemnatate in anii de dupa schimbarea politica, structurile in functiune ofera inca puncte de pornire pentru dezvoltari in domeniile colectarii selective si al valorificarii, in perspectiva unei gestiuni integrate, generatoare de putine reziduuri.
Intrucat obiectivul unui management al deseurilor este centrat pe conceptele de evitare a formarii acestora, de optimizare a valorificarii si siguranta salubrizarii, atunci avem nevoie de strategii si masuri care sa duca la o reducere a consumului de resurse, de materiale si energie (evitare calitativa a formarii deseurilor), ca si la o reducere a poluarii cu materiale toxice (evitare cantitativa).
Aceasta presupune impiedicarea sau diminuarea formarii deseurilor inca de la sursa (de la producator). Fara discutie, prevenirea este cea mai eficienta cale de actiune, deoarece, neproducand deseuri, nu exista amenintari la adresa mediului. De aici rezulta preferinta acordata evitarii formarii deseurilor din toate celelalte prioritati.
Incepand cu fabricarea produselor, masurile de evitare pot fi realizate partial, impiedicandu-se incarcarea pretului de cost al produsului cu cota parte din materia prima utilizata. Pana in prezent, nu exista un stimulent economic comparabil prin care sa se evite componente ale produsului care nu sunt neaparat necesare (ca de ex. materialele din ambalaje).
Masurile de valorificare a deseurilor sunt cel mai bine aplicate acolo unde masurile de evitare a formarii nu pot fi folosite, din punct de ecologic si economic.
Ana-Maria Timofte
Birou Protectia Mediului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1795 (s) | 22 queries | Mysql time :0.055524 (s)