Actualitate

EXCLUSIV! Iesenii sunt prostiti pe fata! Furt in MEGA-AFACEREA cu pavelele din cartiere. Primaria a platit, Symmetrica a primit

Publicat: 23 ian. 2018

@ Si-au batut joc de o lucrare de 2 milioane de euro @ Au fost montate pavele si borduri in mai multe cartiere din oras @ Symmetrica, firma din Suceava, ar fi tras teapa la cantitatile de nisip @ Greu de verificat, aceasta combinatie este imensa la o suprafata de 8 hectare @ O hartie ajunsa la Primarie de la Curtea de Conturi detoneaza o afacere foarte profitabila @ Nu se stie unde au ajuns banii din acest furt, in conditiile in care facturile au fost platite integral de catre Primarie @ Reprezentantii constructorului au spus ca nu stiu despre ce este vorba, dar vor verifica @ Edilii sustin ca deficientele au fost imputate constructorului si ca au respectat recomandarile Curtii de Conturi @ Sunt contrazisi de un proces aflat pe rolul Tribunalului prin care contesta actul administrativ @ "Au fost identificate situatii in care grosimea stratului de suport este inferior celui asumat prin contractele de lucrari si respectiv cel inscris in situatiile de lucrari atasate facturilor decontate integral de catre unitate", este cel mai important detaliu oferit de raport @ Chiar si asa, in 2018, firma din Suceava va beneficia de un contract de 4 milioane de euro

Municipalitatea ieseana, inca din perioada in care la carma Primariei se afla Gheorghe Nichita, obisnuia cetatenii cu proiecte importante de modernizare a trotuarelor cu pavele.

Zonele vizate erau cartierele marginase, unde abia se putea circula in calitate de simplu pieton. Avand si un scop electoral, deoarce alegerile la primarie din 2016 se apropiau, Nichita a dat drumul la un proiect de modernizare.

Insa din cauza suspendarii dintr-un dosar de coruptie, viceprimarul Mihai Chirica s-a trezit cu atributii de primar. Asa ca, pe data de 20.07.2015, s-a semnat primul contract de lucrari pentru modernizarea trotuarelor. Firma care a castigat licitatia se numeste Symmetrica, cu sediul social in Suceava. Dupa acest contract, societatea a devenit abonata la lucrarile primariei.

De ce miroase rau relatia societatii comerciale cu Primaria Iasi? Recent, la Palatul Roznovanu au ajuns concluziile unui control efectuat de Curtea de Conturi.

Au fost vizate chiar contractele semnate de Primarie cu firma amintita in 2015, dar si in 2016, valoarea totala a acestora apropiindu-se de 2 milioane de euro. Conform informatiilor puse la dispozitie de sursele de incredere din Primarie, controlul ar putea fi urmat de un dosar penal. Mai precis, Symmetrica a reusit sa primeasca pentru un metru patrat de pavele, insemnand materiale plus manopera, aceeasi suma ca in cazul in care a "uitat" sa mai puna un strat de nisip.

"Situatia este destul de grava. Nu prea s-a vorbit pe aici. Hartia de la Curte a ajuns la contabil, dar si la primar. Din cate stiu, cei de la Curte au verificat lucrarea prin sondaj. S-a constatat ca pavelele montate cu strat de nisip au costat tot atat ca cele care au fost montate direct pe beton", spun surse din cadrul Primariei.
In aceste conditii, este greu de stabilit prejudiciul exact. Specialistii spun mai in gluma, mai in serios, ca ar trebui decopertata toata lucrarea facuta de Symmetrica, insemnand hectare bune.

Citeste si : Un nou scandal zguduie lumea medicala din Iasi. De aceasta data sunt implicati un cardiolog si o doctorita. Cei doi erau la o manifestare stiintifica – FOTO

Actele spun ca a fost japca

Aceleasi acte puse la dispozitie de sursele din Primarie arata clar ca s-a lucrat doar pentru a atrage foloase din contractele publice. Cum s-a evaporat profitul si cine sunt beneficiarii, numai procurorii pot stabili.

"Situatiile de lucrari prezentate in sustinerea platii facturilor emise de antreprenorul de constructii nu sunt insotite de documente care sa ateste/sustina realitatea si exactitatea cantitatilor de lucrari efectiv realizate, asa cum au fost asumate prin contractele de achizitii de lucrari atribuite: au fost identificate situatii in care grosimea stratului de suport este inferior celui asumat prin contractele de lucrari si respectiv cel inscris in situatiile de lucrari atasate facturilor decontate integral de catre unitate", se arata in concluziile controlului.

S-a lucrat fara autorizatie

Conform acelorasi documente, mai este dezvaluita o informatie importanta: s-a lucrat fara autorizatie de construire. "Realizarea obiectivelor de investitii fara obtinerea autorizatiilor prevazute de lege. Documentatiile tehnico-economice aferente nu contin toate informatiile si documentele invederate de cadrul legal aplicabil. Lipsa programului de control al calitatii in executia lucrarilor, a proceselor-verbale de control al calitatii la faze determinante si/sau lucrari ascunse. Lipsa documentelor cu privire la modul in care s-a realizat urmarirea efectuarii lucrarilor de modernizare in conformitate cu: proiectele, caietele de sarcini si reglementarile tehnice in vigoare", se mai spune in document.

S-au pus 8 hectare de pavele

Conform primului contract, cu numarul 66302/20.07.2015, Symmetrica SRL s-a obligat sa puna pavele pe o suprafata de 30.000 metri patrati, valoarea lucrarilor fiind de 2,7 milioane lei, fara TVA. Astfel, s-au montat pavele in cartierele Pacurari, Tatarasi, Bucium, si zonele Decebal si Nationala. Al doilea contract cu numarul 55870/25.06.2016 are o valoare de 5,5 milioane lei, fara TVA, semnat tot cu Symmetrica.

De data asta, lucrarile au constat in montarea pavelelor si bordurilor pe o suprafata de 50.000 metri patrati. Au fost vizate zonele Ciurchi, Ciric, Stejar, Tatarasi. Important este ca lucrarile au avut o garantie de 12 luni. Orice depasire a perioadei nu mai atrage raspunderea executantului.

Reprezentantii Symmetrica: "Pot fi 2-3 centimetri mai in stanga"

Reporterii BZI au luat legatura cu reprezentantii Symmetrica, dar acestia au lasat impresia ca nu au habar despre controlul Curtii de Conturi. "Nu stiu despre aceasta lucrare. Nu stiu despre ce este vorba", declara Florentina Stanciu, asociat in firma. Nici Sebastian Bobu, directorul executiv, nu a putut oferi detalii, in schimb, a spus ca va verifica.

"Nu va pot spune, nu stiu. Sunt situatii cand aceste lucrari nu necesita autorizatii de construire, deoarece sunt considerate reparatii. Este posibil ca trebuia, habar nu am. Daca exista 2-3 centimetri mai in stanga sau mai in dreapta, este posibil ca nu s-a respectat proiectul. Nu ne-a spus nimeni nimic", explica Bobu.

Conform datelor financiare ale firmei, cifra de afaceri a inregistrat un record chiar in anii in care s-au semnat contractele cu Primaria Iasi. In 2016, au ajuns la suma de 92,6 miliaone lei, iar in 2015 la 87,3 milioane lei. Societatea are doi asociati: Florin Cristinel Stanciu si Florentian Mihaela Stanciu, ultima avand si calitatea de administrator.

Citeste si : Scandal cat casa! Sef de la Finante Iasi, acuzat de abuzuri sexuale in fata subalternelor si ca primeste spagi in biroul personal

Primaria neaga, dar contesta in instanta

Povestile constructorului si ale primariei nu se potrivesc. Spre exemplu, reprezentantii Primariei imblanzesc tonul, explicand ca au fost luate masuri. "Curtea de Conturi a retinut niste abateri cu privire la unele lucrari efectuate de Symmetrica si, in consecinta, a dispus masuri in sarcina autoritatii a caror aplicare o monitorizeaza permanent atat prin rapoartele transmise, cat si prin verificarea directa a ducerii la indeplinire a masurilor. Curtea de Conturi nu a transmis municipiului Iasi ca exista suspiciuni si nu exista nicio sesizare a organelor judiciare. Toate constatarile Curtii de Conturi au fost duse la indeplinire, inclusiv cu aplicarea unor sanctiuni de ordin financiar", a declarat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al Primariei.

Insa declaratia se contrazice cu actiunile demarate de Directia Juridica. Astfel, la inceputul lunii ianuarie a fost inregistrat un dosar pe rolul Tribunalului Iasi prin care se cere anularea unui act administrativ. Este vorba despre actul administrativ emis chiar de Curtea de Conturi.

Citeste si : EXCLUSIV! Un avocat milionar in euro declara razboi Finantelor Iasi. Au fost lansate acuzatii grave de incompetenta

Inca 4 milioane de euro

In ciuda deficientelor, Symmetrica a incheiat alt contract cu Primaria Iasi, la finalul anului trecut. Valoarea acestuia este de 4 milioane de euro, cat a fost oferta castigatoare in cadrul licitatiei. Firma Symmetrica a fost singura participanta in cadrul procedurii. Vor fi modernizate trotuare si alei din zonele Alexandru cel Bun, Dacia, Canta – Gara, Pacurari, Crucea Rosie, Sararie, Frumoasa, Tatarasi, Moara de Vant, Aviatiei, Centru, Cantemir -Socola, Bularga – Zona Industriala, Mircea cel Batran, Galata, Valea Adanca si Bucium.

"Importanta realizarii trotuarelor este multipla si se poate concretiza in urmatoarele avantaje: realizarea trotuarelor este benefica pentru fluidizarea traficului auto. Cresterea continua a traficului, dar si modificarea semnificativa a componentei acestuia precum si dezvoltarea economico-sociala a condus la cresterea timpului de circulatie. Astfel de blocaje au implicatii si asupra mediului inconjurator, ducand la o crestere in intensitate a zgomotelor si noxelor. Realizarea trotuarelor ajuta la scaderea numarului de accidente in care sumt implicati pietonii si conducatorii auto", se arata in caietul de sarcini. Deocamdata, lucrarile nu au fost incepute.loading...

Comentarii
 • Cine plătește paguba,dacă o plătește cineva?cum este posibil să se lucreze fără autorizație de construcție, care sunt sancțiunile în acest caz?

 • IN ALEXANDRU PE STRADA BISTRITA DEJA BORDURILE S-AU LASAT PUSE DE MANTUIALA ,ACUM ARATA DE PARCA AU TRECUT TANCURILE PESTE ELE ..

 • In iulie 2015, cand chiar voi spuneti ca s-a semnat primul contract cu firma asta, Nichita nu mai era primar, era suspendat, nu mai semnase nimic de macar doua luni. Daca nu aveti voi ouțe sa va luati de adevaratul responsabil, Mihai Chirica, e doar problema voastră…

 • De când se pricep hartogarii de la curtea de conturi la lucrari de genul asta. Ăstia inventează abateri ca sa-Si justifice salariile uriase. Arunca o bomba dar niciodata nu dau si solutia. Pentru ca sunt doar invenții.

  • Nu stiu la ce se pricep hartogararii, dar cred ca, atunci cand in tara in care traiesti, km de asfalt e cel mai scump din UE si drumurile cele mai proaste, cand aceste pavele se crapa si si se deniveleaza la nici 1 an de la montare, e normal sa te cam ia la „bani marunti”.
   Mergi domnul meu incult si indolent, sa vezi cum arata pavele puse de aproape 30 de ani in Italia, Spania s.a. si atunci ai sa te luminezi putin in graunciorul tau minuscul de intelegere.

   • Nimeni nu spune ca sunt pavele de trafic usor si de trafic greu si ar fi bine cei de la Curtea de Conturi sa verifice si grosimea pavelelor dar si calitatea ca s-ar putea ca sa aiba surpriza ca sa constate ca sau cumparat pavele care pe hartie sa scrie trafic greu si in realitate sa fie din acele subtiri care crapa imediat deoarece sunt si de calitatea a doua.
    Si poate edililii nostri merg pe Strapungere Silvestru sau in alte zone si sa constate ca le joaca pavelele sub picioare.
    Iar legat de Nichita doar se stie ca porecla lui era dommnul 10% (oricum lua mai mult) si atunci eu imi pun intrebarea de ce Curtea de Conturi si DNA-ul nu verifica toate contractele semnate de Nichita ca atunci asta nu se mai „smiocaie” pe la televiziuni ca este o victima ci ca iesenii ar trebui sa-l scoata in suturi pe asta din Iasi la cat rau a facut acestui oras.

 • In asa o tara de rahat nu poți sa ai vreo inițiativă ca imediat apar civili de la anaf, curte de conturi, itm sau alte javre care te somează sa dai tot ce ai castigat sau nu statului sa aibă paraziții bani de salarii si stimulente. Singura solutie este abrogarea legislatiei aberante si desființarea acestor structuri toxice si parazitare.

 • Voi sunteti prosti rau ! Cat a fost nichita primar simtrica nu putea castiga licitatii pt ca avea nicbita firma de pavele prin rudele lui. Chirica nu a avut cu cine lucra mai apoi si a gasit o firma care sa ii dea „spaga de onoare” ! Chirica al vostru e spagangiu ! Dar cum chirica cotizeaza la bzi si la patronul vostru condamnat, il pupati in c.ur !

  • Vorbesti prostii nene ! Si in 2009, la fel s-a procedat…si anume…aia de la Symetrica au fost protejați de Chiriac. Atunci au distrus firme ce lucrau corect și nu le-au plătit nici acum pt lucrările făcute. Pavelele montate nu puteau fi luate decât de la Symetrica.

   • Iesean esti dus cu pluta. Cu salariile plătiți organelor se făceau 15 autostrăzi. Nu mai spui ca ăstia se transforma in pensionari de lux. 2000 din ăstia încasează pensii cat 5 milioane de amararati. Societatile umane subdezvoltare sunt menținute prin represiune. Neuronii tăi nu sunt receptivi decat la lozinci.

 • Acest psihopat Nechita- ma sperie asa ca nu mai dati imagini cu el, ca visez urat. Am auzit ca tot pe la ciolan se invarte si il initiaza pe bouleanul de Popa. Asa ca VOTATI PSD!!!¬

 • Gabriela, la cum te exprimi, nu se stie clar cine e psihopatul! Te-a respins Nichita sau de unde atata frustrare pe capul tau? Un om normal nu il viseaza pe Nichita, sincer… doar daca ai alte ganduri cu el, fetita…

 • Trotuarele cu pavele puse in mare parte la inceput peste vechile trotuare cu asfalt sunt o mare MIZERIE.
  Dupa citeva ploi se deniveleaza si sunt cu adevarat periculoase.
  Deschideti o lista cu cetateni care au suferit fracturi, contuzii etc si o sa va ingroziti.
  Cheltuirea in continuare a unor sume de ordinal milioanelor de euro este o greseala motivate probabil doar de eventualele procente negociate initial.
  Este necesar un referendum local.

 • împrumut! împrumut!! împrumut!!!
  Căutați o companie de credit privată cu renume și acreditate, care oferă împrumuturi pentru oportunități de viață. Oferim toate tipurile de împrumuturi într-un mod foarte rapid și ușor credite pentru afaceri, împrumuturi pentru investiții, consolidarea datoriilor și multe altele. Ați fost respins de bănci și de alte instituții financiare? Aveți nevoie de un împrumut de consolidare sau de un credit ipotecar? DAo nu mai arata ca suntem aici pentru a face ca persoanelor fizice și companiilor care au nevoie de asistență financiară la o rată de 2%. Nu este necesar un număr de asigurări sociale și nu este cerut niciun credit, 100% garantat. Vreau să folosesc acest mediu pentru a vă informa că oferim asistență fiabilă și de susținere și vă vom oferi cu plăcere un împrumut.
  Apoi, trimiteți-ne un e-mail la: (victoriaemmanuelloan@*****.com) pentru a solicita un împrumut

 • Veniti pe Aleea Rozelor nr. 24 in Nicolina unde s-au montat pavele la intrarea in bloc dar nu au schimbat trotuarul din fata Bisericii Sf. Stefan asa ca cetatenii sunt obligati sa circule printre masini prin gropi si noroi.
  Daca tot s-a platit pentru montarea de pavele de ce nu s-a facut treaba pana la capat ? Important era trotuarul nu intrarea in bloc unde oricum erau borduri si asfalt.

Adauga un comentariu