Sfatul medicului

Factorul surpriza care imbatraneste creierul – ne afecteaza pe toti

Publicat: 04 oct. 2016
7

Poluarea aerului poate altera pe termen lung starea de sanatate a creierului uman, conform unui studiu publicat în revista Annals of Neurology.

Acest studiu arata ca persoanele care au fost expuse la un nivel mai mare de poluare a aerului au creierul „mai îmbatranit” decat cele care au respirat regulat aer curat. În cadrul studiului, oamenii de stiinta au efectuat scanarea creierului a peste 1.400 de femei în varsta, pentru a evalua nivelul materiei cenusii (care proceseaza informatii) si al materiei albe (care ajuta nervii din creier sa comunice).

De asemenea, ei au analizat datele poluarii aerului pentru a estima la cat de multa poluare sub forma de particule minuscule au fost expuse participantele la studiu, între anii 1999-2006.

Poluarea aerului este unul dintre factorii de risc major pentru accidentul vascular cerebral

Oamenii de stiinta au descoperit ca pentru fiecare 3,49 micrograme pe centimetru cub de poluare a aerului femeile au fost expuse la o scadere a materiei de culoare alba de 6,23 centimetri cubi. Aceasta ar fi echivalenta cu pana la doi ani de îmbatranire a creierului.

Descoperirea legaturii dintre poluare si nivelul de îmbatranire a creierului este importanta deoarece pierderea materiei albe este legata de tulburari cognitive, dementa si boli neurologice grave, a precizat co-autorul studiului Gregory Wellenius, profesor asociat la Brown University School of Public Health din SUA.

Adauga un comentariu