Boli si tratamente

Felul in care mergi poate dezvalui tipul de dementa de care suferi

Publicat: 20 sept. 2019

Mersul pe jos poate fi un instrument clinic cheie pentru a ajuta medicii sa identifice cu exactitate tipul specific de dementa pe care il are un pacient, au relevat cercetarile de pionierat. Pentru prima data, oamenii de stiinta de la Universitatea Newcastle au aratat ca persoanele cu boala Alzheimer sau dementa corpului Lewy au tipare unice de mers care semnaleaza diferente subtile intre cele doua afectiuni. Cercetarea publicata astazi in Alzheimer's & Dementia: The Journal of Alzheimer Association arata ca persoanele cu dementa de corpi Lewy isi schimba pasii mai mult – variaza timpul si lungimea pasului – si sunt asimetrici atunci cand se misca, in comparatie cu cei cu boala Alzheimer. Este un prim pas semnificativ spre stabilirea mersului ca biomarker clinic pentru diferite subtipuri ale bolii si ar putea duce la imbunatatirea planurilor de tratament pentru pacienti.

Instrument de diagnostic util. Dr. Ríona McArdle, cercetator post-doctoral la Facultatea de Stiinte Medicale a Universitatii Newcastle, a condus cercetarea finantata de Societatea Alzheimer. Ea a spus: „Modul in care ne plimbam poate reflecta schimbari in gandire si memorie care evidentiaza probleme in creierul nostru, cum ar fi dementa. Identificarea corecta a tipului de dementa pe care cineva il are este important pentru clinicieni si cercetatori, deoarece permite pacientilor sa li se ofere cel mai adecvat tratament pentru nevoile sale cat mai curand posibil'. Rezultatele acestui studiu sunt captivante, deoarece sugereaza ca mersul ar putea fi un instrument util la celelalte instrumente de diagnostic pentru dementa. Diagnosticul actual al celor doua tipuri de dementa se face prin identificarea diferitelor simptome si, dupa caz, prin scanarea creierului.

Pentru studiu, cercetatorii au analizat mersul a 110 persoane, inclusiv 29 de adulti mai in varsta a caror cunoastere era intacta, 36 cu boala Alzheimer si 45 cu dementa de corpi Lewy. Participantii au luat parte la un simplu test de mers; ei s-au deplasat de-a lungul unei pasarele cu mii de senzori in interior – care le-au surprins pasii in timp ce mergeau peste ea cu viteza normala si acest lucru a dezvaluit modelele lor de mers. Persoanele cu dementa de corpi Lewy au avut un model unic de mers in sensul ca au schimbat pasii – durata dintre pasi sau lungimea pasilor mai frecvent decat cineva cu boala Alzheimer – in cazul acesta modul de mers s-a schimbat mai rar. Atunci cand o persoana are dementa Lewy, pasii lor sunt mai neregulati si acest lucru este asociat cu un risc crescut de caderi. Mersul lor este mai asimetric in legatura cu timpii dintre pasi, lungimea pasului.

Oamenii de stiinta au descoperit ca analizarea atat a variabilitatii lungimii pasului, cat si a asimetriei in timp a pasului ar putea identifica cu exactitate 60% din toate subtipurile de dementa – care nu a fost niciodata aratata pana acum. Studiile ulterioare vor viza identificarea modului in care aceste caracteristici imbunatatesc procedurile de diagnosticare curente si evaluarea fezabilitatii lor ca metoda de screening. Se spera ca acest instrument va fi disponibil in Marea Britanie in termen de cinci ani.
 loading...

Adauga un comentariu