Destinatii turistice

Forma de relief unica in Europa, descoperita in Romania

Publicat: 30 ian. 2019

Groapa Ruginoasa este o ravena uriasa de peste 600 de metri in diametru si 100 de metri adancime, cu rupturi ruginii. S-a format prin eroziunea torentiala, extrem de activa a depozitelor de cuartite, fresii si argile rosii.  Este o adevarata "rana vie" in trupul muntelui, eroziunea se extinde si in prezent, insa pe o parte a gropii a inceput vegetatia sa creasca datorita pantei mai line.  Intre versanti gropii s-au creat vai foarte stramte ce dau un aspect de canion fundului torentului.

Groapa Ruginoasa reprezinta un caz unic in Europa de adaptare a reliefului la alcatuirea geologica. Este vorba despre bazinul gigantic al unui torent a carui geneza este legata de prezenta unei stive de gresii suprapuse calcarelor care, dizolvate carstic le-au subminat, pregatind terenul pentru o intensa actiune eroziva regresiva.

La precipitatii, prin acest canion se scurge apa in torent, contribuind la dezvoltarea acestuia. Interiorul Gropii este separat in patru sectoare mari, de catre versanti ingusti si ascutiti ca lama. Suprafata pe care o ocupa este de aproape 20 ha, iar volumul de material erodat pe parcursul timpului se estimeaza la aproximativ 7 milioane de metri cubi.

Aceasta este un renumit si vast fenomen torential, se gaseste la altitudinea de aproximativ 1400 metri in Muntii Padis Scarisoara (O subdiviziune a Muntilor Bihor), intre varful La Morminti (1430 metri) si Varful Tapul (1475 metri). Peretii sai inclinati, muchiile ascutite converg spre centrul gropii, unde se afla valcelul Valea Seaca, cu sectoare de chei, ce pot fi parcurse numai de alpinisti. Dincolo de groapa la 4 km se afla Poiana Florilor, iar peretii albi ce se vad in departare sunt Pietrele Galbenei.

Groapa Ruginoasa datorita unicitatii peisajului este o arie protejata de interes national –  rezervatie naturala de tip geologic – situata in partea sud-estica a judetului Bihor, pe teritoriul administrativ al comunei Pietroasa. Face parte din  Parcul Natural Apuseni.

Adauga un comentariu