Stiri medicale

Gripa faciliteaza suprainfectia cu bacterie pneumonica

Publicat: 10 dec. 2010
7

Gripa, infectie virala constand intr-o stare patologica caracterizata de febra, tuse, cefalee si dureri la nivelul corpului, complicata cu o pneumonie bacteriana, duce la dezvoltarea unor suprainfectii foarte periculoase.

Un studiu joint venture realizat de catre oamenii de stiinta de la Centrul de Cercetare a Infectiilor din Braunschweig, cei de la Universitatea Otto – von – Guericke si Institutul Karolinska din Suedia a analizat legatura dintre infectiile gripale si pneumonie. Unele infectii virale duc la o asa-numita limfopenie (scaderea sub normal a volorilor plasmatice ale limfocitelor circulante), motivul acestei scaderi fiind inca necunoscut.

Cercetatorii au inoculat cobai cu virus gripal si le-au masurat zilnic numarul de limfocite plasmatice. La cateva zile, soarecii infectati au fost expusi unei doze de bacterii cauzatoare de pneumonie, doza care in mod normal nu are nici un efect notabil asupra organismului sanatos, fiind rapid contracarate de sistemul imunitar. Soarecii inoculati gripal anterior au dezvoltat o suprainfectie pneumonica si au murit, dar in mod surprinzator, probele biologice nu au indicat o limfopenie. Soareci sanatosi anterior (neinoculati cu virus gripal) si-au pastrat starea de sanatate. Pentru a descoperi daca o scadere a celulelor imune favorizeaza o infectie cu bacterie pneumonica, unor soareci sanatosi li s-a administrat un medicament imunosupresor inducandu-se o limfopenie iatrogena.

Ulterior au fost expusi bacteriei pneumonice, dar in ciuda limfopeniei, soarecii si-au revenit complet. Cu aceste rezultate, cercetatorii au putut demonstra ca gripa faciliteaza si potenteaza o infectie pneumonica, infirmand ipoteza ca acest fapt e cauzat de o scadere a celulelor imune. Ipoteza cercetatorilor este ca fenomenul observat este rezultatul functiei sistemului imun al gazdei. Acesta inhiba, printr-un feed-back negativ, celule imune hiperactive anti-gripale pentru a nu provoca autoliza tesutului pulmonar sanatos prin o diminuare a numarului de elemente si a functiei sistemului monocito – macrofag.

Ultrastructural pot aparea fenomene precum o slabire a functiei de bariera a membranei celulelor mucoasei cailor respiratorii. Imbinarea acestor doua fenomene histo-fiziologice duce la crearea posibilitatii de dezvoltare a culturilor bacteriene. Rezultatele obtinute pe modelel animale sunt de referinta pentru aparitia unor situatii similare pe indivizi umani. Studiul este printre primele care sesizeaza aceasta realtie intre gripa si pneumonie si prin urmare studii ulterioare trebuie sa verifice daca modelul procesului patologic descoperit este viabil si se repeta.

Adauga un comentariu