Secretele istoriei

Marile regine ale Egiptului

Publicat: 15 ian. 2014

Arheologii egipteni si europeni au descoperit statuia gigantica a reginei-faraon Tiy, sotia faraonului Amenhotep al III-lea din dinastia a XVIII-a. Statuia, cu o inaltime de 3,62 de metri, a fost gasita in apropierea Colosii Memnon, inalti de aproximativ 20 de metri. Colosii vegheau un mare templu dedicat lui Amenhotep al III-lea, care a fost distrus intr-un cutremur devastator in primul secol al erei noastre. Acum, acestia pazesc drumul spre faimoasa Vale a Regilor. Alaturi de imensa statuie au fost descoperiti doi sfincsi care ii reprezinta pe Amenhotep al III-lea si pe regina sa Tiy si zece statui din granit negru care o infatiseaza pe zeita cu cap de leu Sekmet.

Ce l-a determinat pe Amenhotep sa-i construiasca sotiei sale statui atat de impunatoare si sa o reprezinte in picturi avand aceeasi inaltime ca el? In Egiptul Antic acest gest era rar si arata importanta si statutul persoanei apropiate faraonului. Tiy si Nefertari au fost singurele regine zeificate inca din timpul vietii, scrie jurnalul.ro.

Vezi si Lucruri inedite despre Egiptul antic 

Nefertari a fost cea mai importanta dintre cele opt sotii ale lui Ramses al II-lea. Desi la acea vreme in Egipt erau la moda casatoriile avantajoase, care asigurau aliante, se pare ca aceasta casatorie a fost una atipica. Importanta reginei era de necontestat, poate datorita faptului ca uniunea dintre Nefertari si Ramses al II-lea s-a produs cand Nefertari avea doar 13 ani, iar Ramses 15, inainte ca acesta sa devina faraon. Mormantul lui Nefertari, QV66, este cel mai mare si mai spectaculos din Valea Reginelor. Langa templul lui Ramses de la Abu Simbel se afla un templu mai mic dedicat sotiei faraonului si zeitei Hathor, fapt neobisnuit pentru ca templele nu se ridicau decat pentru zei.

Nu e de mirare ca faraonii egipteni apreciau foarte mult femeile de langa ei. 

PRETUIRE. Deosebite prin frumusete sau prin inteligenta, unele dintre ele continua sa reprezinte idealuri feminine. Nefertiti, regina egipteana devenita faimoasa dupa descoperirea bustului care se afla in prezent la Altes Museum din Berlin, reprezinta inca un ideal de frumusete. Tradus mot-a-mot, numele sau inseamna “cea frumoasa (cea perfecta) a sosit”. Nefertiti a fost prima sotie a faraonului Amenhotep al IV-lea, sau Akhenaton. In timpul lui Amenhotep al IV-lea,  Nefertiti a avut o foarte mare contributie la revolutia religioasa promovata de sotul ei. In aceasta perioada s-a trecut de la venerarea lui Amon la venerarea discului solar Aton. Dovezi arheologice arata ca, in al 12-lea an al domniei lui Amenhotep al IV-lea, Nefertiti a fost ridicata la rangul de co-regenta, devenind astfel la fel de importanta ca faraonul. In ceea ce priveste moartea reginei Nefertiti, arheologii nu pot decat sa faca presupuneri. Unii sunt de parere ca a murit in timpul domniei lui Amenhotep, altii cred ca a domnit si dupa moartea sa, sub numele de Ankhkheperure Neferneferuaton, pana la inceputul domniei lui Tutankamon.

Vezi si Misterele Egiptului antic – Artefactele din Kahun 

FINAL ISTORIC. O alta celebritate a fost Cleopatra. Deseori, ea a fost descrisa ca o femeie de o frumusete rapitoare. Se pare totusi ca nu prin frumusete cucerea, ci prin inteligenta. Cleopatra a VII-a era fiica lui Ptolemeu al XII-lea, faraonul de origine elena in perioada caruia Egiptul a cunoscut cea mai indelungata perioada de coruptie si lacomie. In contrast cu felul in care isi conducea poporul, Ptolemeu s-a ingrijit foarte mult de soarta si educatia celor sase copii ai sai. Beneficiind de profesori personali, Cleopatra a studiat filosofia, literatura, arta, muzica, medicina si a ajuns sa vorbeasca sase limbi: egipteana, aramaica, etiopiana, greaca, latina si ebraica. A fost placuta de poporul pe care il conducea pentru ca se adresa oamenilor in limba egipteana, nu in greaca, asemenea predecesorilor sai. Dupa un sir de executii, la moartea lui Ptolemeu, tronul Egiptului a fost ocupat de Cleopatra si fratele ei mai mic Ptolemeu al XIII-lea. Pentru a deveni conducatoare unica, Cleopatra l-a inlaturat pe fratele sau cu ajutorul lui Caesar, venit in Egipt pentru a-l transforma in provincie romana. Sedus de Cleopatra, acesta a sfarsit prin a o ajuta sa-si pastreze tronul. Dupa moartea lui Caesar, Cleopatra a devenit amanta succesorului sau, Marcus Antonius, asigurandu-si astfel o domnie continua. Dupa moartea lui Antonius, amenintata cu umilinta de Octavianus, Cleopatra s-a sinucis, incheind sirul faraonilor in Egipt.

INTAIETATE. Insa Egiptul se mandreste si cu un record neobisnuit pentru Antichitate: prima femeie faraon din istorie, Hatshepsut. Dupa moartea celor doi frati ai sai, la moartea lui Tuthmose I, Hatshepsut a fost singura care putea prelua puterea. A condus Egiptul timp de 15 ani, iar pentru a putea stapani revoltele poporului a luat imaginea unui barbat, purtand haine specific masculine si chiar o barba falsa. Pentru a fi sigura ca imaginea sa de conducatoare va ramane in timp, a construit unul dintre cele mai impozante temple din Valea Regilor, pe platoul inalt din Deir-el-Bahri.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit