Arheologie

Noi comori gasite de arheologi pe epava unde a fost descoperit „calculatorul antic”

Publicat: 16 ian. 2015
3

Ramasitele corabiei dateaza in perioada anilor 60-70 i.e.n. si au fost identificate prima data acum 100 de ani de culegatorii de bureti, langa insula Antikythera din Grecia, scrie descopera.ro.

Cel mai interesant artefact gasit pe epava este un mecanism ciudat, considerat de arheologi un stramos al calculatorului, destinat estimarii pozitiei stelelor si planetelor. Noile cercetari au scos la iveala o sulita uriasa din bronz, diferite componente ale navei si vasela.

Sulita apartinuse probabil unei statui gigantice a unui razboinic, spun expertii.

Expeditii anterioare au dus la descoperirea unor statui de marmura si bronz.

Vezi si Ce au gasit arheologii intr-una din cele mai cunoscute destinatii turistice

Actuala misiune este coordonata de Ephorate of Underwater Antiquities din Grecia si de Woods Hole Oceanographic Institution din Statele Unite. Scufundarile au inceput pe15 septembrie si vor dura pana pe 7 octombrie.

Epava se afla  la o adancime de 55 de metri, iar scafandrii nu pot sta aici mai mult de 3 ore continuu. De aceea, ei folosesc acum un costum robotic special, Exosuit, care le permite scafandrilor sa stea sub apa chiar si 50 de ore.

Echipa se va intoarce si anul viitor, arheologii fiind siguri ca vor descoperi aici si alte artefacte deosebite.

Corabia care s-a scufundat aici mergea din Asia Mica spre Roma, transportand probail o femeie foarte bogata, care urma sa se marite acolo.

Adauga un comentariu