Stiri medicale

Nu exagerati cu sucul de portocale! Va poate imbolnavi de guta

Publicat: 22 dec. 2010

Doua pahare de suc de portocale consumate zilnic pot dubla riscul femeilor de a se imbolnvi de guta.

Conform unui studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea Boston, Statele Unite, femeile care includ in dieta sucul de portocale si beau zi de zi cel putin doua pahare sunt de doua ori mai expuse riscului de a se imbolnavi de guta, comparativ cu cele care stau deoparte de racoritoarea bautura. Ba mai mult, un singur pahar poate creste riscul cu 40%.

Guta este o boala metabolica, care afecteaza in special barbatii. De altfel, incidenta in randul populatiei masculine este de 4 ori mai mare, decat in randul femeilor. In ultimii 20 de ani insa, numarul femeilor diagnosticate cu guta s-a dublat. Ingrijorati de acest fenomen, oamenii de stiinta au studiat problema si au constatat ca fructoza este principalul vinovat.

Conform descoperirilor acestora, zaharul continut in fructe (fructoza) stimuleaza productia de acid uric in sange (un „deseu” rezultat in urma descompunerii alimentelor) care se fixeaza la nivelul incheieturilor, favorizand inflamatia si instalarea durerii.

80.000 de femei trecute de 22 de a ani au participat la studiul realizat de cercetatorii din Boston, care le-au explicat acestora ce obiceiuri alimentare au. Cele care au baut zilnic un pahar de suc de portocale si-au crescut riscul de guta cu 41%. Cele care au baut mai mult de un pahar (2 pahare sau chiar mai mult) si-au crescut riscul de guta cu 70%.

Guta este asociata cu o dieta haotica si consumul mare de alcool si carne rosie. In plus, se pare ca era o afectiune comuna in randul nobililor pe vremea dinastiei Tudorilor, in epoca Victoriana si cea Georgiana.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit