National

Perle la Evaluarea Nationala. Ce gafe au facut elevii la examenul de Limba Romana

Publicat: 20 iun. 2019
1

Din pacate, limba romana pare sa fie limba straina pentru unii dintre elevii de clasa a 8-a. Perlele au curs lant dupa proba la limba si literatura romana de la Evaluarea Nationala.

Cele mai multe formulari care i-au amuzat si nu prea pe profesorii corectori au venit de la primul subiect.

"Zamfir ii zice lui Sergiu ca nu se amesteca, dar nu e bine sa aiba "Nopti pierdute mai moi".

"De fapt, personajul din textul lui Horia Lovinescu era sfatuit sa o lase mai moale cu noptile pierdute".

"Claudia il cearta ca nu e un baiatel cuminte si ca va avea grija de toate urechile lui."

Florina Rogalski, profesoara de romana: Daca l-as fi cunoscut pe copil, l-as fi intrebat, toate, in acest timp definit, cate urechi are el, ca si personajul?

Sunt perlele unei generatii de elevi din care aproape 40% sunt analfabeti functional. Adica recunosc literele, pot citi cuvintele, dar nu inteleg sensul unui text. Asa apar raspunsuri precum acestea:

"Sergiu trebuie ambitionat sa nu mai fie un baietel, ci un baietoi alergator. "

"Sergiu trebuie ambitionat ca sa nu mai fie sportiv, ci sa ajunga si el om."

Florina Rogalski, profesoara de romana: Limba romana, desi Eminescu o numea o imparateasa bogata, pentru cuvintele si expresivitatea ei, pentru ei, e foarte saraca. E o cersetoare. 

Reporter: Ce le lipseste?

Florina Rogalski, profesoara de romana: Lectura, de orice fel. Lectura istorica, geografica, filosofica, eseistica, pentru ca toate formele de lectura ii formeaza si le dezvolta vocabularul.

Perlele au ajuns pana la ministrul Educatiei. Sub forma unor mesaje de la elevi, carora Ecaterina Andronescu le-a raspuns pe Facebook.

Ecaterina Andronescu: Mi-ati cerut sa va trimit subiectele. Nu mai trimiteti mesaje cu aceasta cerinta. In acelasi timp cand scrieti mesaje, fiti atenti sa nu mai faceti greseli de ortografie, pentru ca asta ma supara si supara pe oricine le vede, dar mai ales pe profesorii vostri de limba si literatura romana.

Rezultatele la examenele nationale sunt in continuare dezastruoase. Doar 105 mii de copii au reusit sa obtina anul trecut medii peste 5.

Adica putin peste 70%. Aceste note ii vor ajuta pe elevi in proprtie de 80% la admiterea la liceu.
 

Adauga un comentariu