Religie

Postitorii postesc si nu patesc nimic, nu numai ca nu patesc, dar se si vindeca de boli

Publicat: 22 mai 2018

Niciun ascet nu s-a sfintit fara nevointe. Nimeni n-a putut sa ajunga la duhovnicie fara sa se nevoiasca. Trebuie sa fie nevointe. Nevointa sunt metaniile, privegherile si asa mai departe, dar fara siluire. Toate sa se faca cu bucurie. Nu atat metaniile pe care le vom face, nu rugaciunile – ci daruirea, dragostea pentru Hristos, pentru cele duhovnicesti. Sunt multi care le fac pe acestea nu pentru Dumnezeu, ci pentru asceza, pentru folosul trupesc, insa oamenii duhovnicesti o fac pentru folosul sufletesc, pentru Dumnezeu. Dar se foloseste mult si trupul, nu se imbolnaveste. Vin multe bunatati.

Intre nevointe – metanii, privegheri si celalte rele patimiri – se afla si postul. „Pantecele gras nu naste minte subtire”. Eu stiu asta de la Parinti. Toate cartile patristice vorbesc despre post. Parintii staruie sa nu ne hranim cu mancaruri greu digerabile sau grase, caci ele fac rau si trupului dar si sufletului. Ei spun ca oita mananca numai ierburile pamantului si este atat de linistita. Ati vazut cum zic, „ca o oaie”. In vreme ce cainele, pisica si toate celelalte carnivore sunt animale salbatice. Carnea face rau omului. Fac bine ierburile, fructele, si asa mai departe. Pentru aceasta Parintii vorbesc despre post si osandesc multa mancare si placerea pe care o simte cineva din mancarurile cele bogate. Sa fie mai simple mancarurile noastre. Sa nu ne ingrijim asa de mult de ele.

Nu mancarea, nu traiul bun asigura sanatatea, ci viata sfanta, viata lui Hristos. Cunosc nevoitori care posteau mult si nu au avut nicio boala. Nimeni nu s-a imbolnavit din pricina postului. Mai mult se imbolnavesc cei ce se hranesc cu carnuri si oua si lapte, decat cei cu un regim frugal. S-a observat asta. Chiar si stiinta medicala spune asta acum. Postitorii postesc si nu patesc nimic, nu numai ca nu patesc, dar se si vindeca de boli.

Insa, ca sa le faceti pe acestea, trebuie sa aveti credinta. Altfel va ia ameteala. Postul tine si de credinta. Nu va face rau postul, atunci cand va digerati bine mancarea. Nevoitorii transforma aerul in albumina si nu sunt afectati de post. Cand aveti dragoste de cele dumnezeiesti, puteti posti cu multa multumire si toate sunt usoare; altfel par un munte. Cei ce si-au daruit inima lui Hristos si spun rugaciunea cu iubire fierbinte au devenit stapani si au biruit lacomia pantecelui si neinfranarea.

Exista astazi multi oameni care nu pot posti nici macar o zi, iar acum traiesc cu regim vegetarian nu din motive de credinta, ci pur si simplu pentru ca socotesc ca le face bine la sanatate. Dar trebuie sa crezi ca nu vei pati nimic daca nu mananci carne. Bineinteles, atunci cand omul este bolnav, nu-i un pacat sa manance si mancaruri care nu sunt de post, spre intarirea organismului…

Parintele Porfirie, Extras din ”Ne vorbeste Parintele Porfirie”, Ed. Bunavestire, Galati, 2003loading...

Adauga un comentariu