Secretele istoriei

Povestea lui Florian Aaron

Publicat: 21 ian. 2015
3

Florian Aaron (n. 1805 – d. 1887) a fost un istoric, profesor si publicist roman, nascut in satul Rod, judetul Sibiu, propagator in Muntenia al ideilor Scolii Ardelene. Studii gimnaziale le face la Blaj si cele universitare la Budapesta. Solicitat de Dinicu Golescu, incepe sa predea din 1830 la scoala acestuia din Golesti. A fost profesor la Scoala Centrala din Craiova, iar in perioada 1832-1847 a predat limba latina la Colegiul Sfantul Sava, unde l-a avut ca elev pe Nicolae Balcescu. A fost profesor si la Universitatea din Bucuresti.

Vezi si Ce l-a facut pe marele istoric roman Alexandru I. Lepadatu sa-si ia viata

A fost membru al Societatii Filantropice, participant la Revolutiile de la 1848 din Tara Romaneasca si Transilvania, profesor, din nou, la Colegiul National Sf. Sava in 1857 si Universitatea Bucuresti, 1864.

Vezi si Activitatea culturala a lui George Barit

A colaborat la Foaie pentru minte, inima si literatura, Telegraful roman si a intemeiat, in 1837 impreuna cu Georg Hill, primul cotidian romanesc, Romania. A fost printre primii care a subliniat necesitatea cunoasterii istoriei nationale, in lucrarea sa Idee repede de istoria Printipatului Tarii Romanesti, 3 volume.

In anul 1838 era Orator intr-o loja masonica bucuresteana, iar dupa 3 ani, Venerabil.

Adauga un comentariu