Eveniment-Social

Rectorul UMF a fost pirit la Parchet

Publicat: 16 iul. 1999

•Plingerea penala a fost depusa de Vasile Mihaescu, cel caruia i s-au modificat programul disciplinelor pe care le preda la UMF •El cere rectorului UMF Iasi daune morale de 1 miliard lei

Vasile Mihaescu a depus o plingere la Parchet in care il acuza pe Carol Stanciu, rectorul UMF Iasi, de abuz in serviciu si abuz impotriva ordinei publice cerindui si daune morale de 1 miliard lei. Cauza acestei plingeri este refuzul Consiliului Profesoral al UMF Iasi de a pune in aplicare sentinta Curtii Supreme de Justitie din 16 noiembrie 1998. Conform acesteia Universitatea de Medicina si Farmcie „GR.T.Popa” Iasi trebuie sa revina asupra hotaririi din 1 iulie 1996 prin care disciplina psihologie medicala a fost trecuta din anul III in anul IV si transformata din obligatorie, optionala, iar psihoterapia a fost transferata din anul IV in anul VI si transformata din optionala in facultativa. Carol Stanciu a declarat ca sentinta Curtii Supreme de Justitie nu poate fi pusa in aplicare deoarece consiliul profesoral nu este de acord pentru ca asta ar insemna renuntarea la alte discipline mult mai importante in formarea unui medic. De asemenea, Carol Stanciu a spus ca singura speranta a UMF Iasi este ca ministrul justitiei, Valeriu Stoica, sa ceara un recurs in anulare a sentintei: „Acest recurs in anulare a fost solicitat Parchetului General de ministrul justitiei, dar anularea nu a fost aprobata. Acum, UMF Iasi trebuie sa puna sentinta in practica. Rectorul Carol Stanciu trebuie sa inteleaga ca nu am nimic cu el. Este reprezentantul conducerii UMF Iasi si trebuie sa respecte legea”, ne-a declarat Vasile Mihaescu. Rectorul Carol Stanciu a precizat ca sentinta Curtii Supreme de Justitie vine in contradictie cu Autonomia Universitara, conform careia fiecare universitate isi hotaraste singura planul din invatamint. „Fiecare universitate poate sa-si hotarasca singura planul de invatamint. Legea spune doar cind si cum poate fi schimbat planul de invatamint. Autonomia Universitara a fost prost inteleasa in Romania. Universitatile inteleg ca pot face ce vor, insa lucrurile nu stau chiar asa, exista o lege a invatamintului care trebuie respectata peste tot in tara. Insa, in loc de democratizare, deschidere, in universitatile noastre s-a ajuns la dictatura de grup”, a mai adaugat Vasile Mihaescu.

„Rectorul Carol Stanciu sa se uite in ograda proprie!”

„Profesorii de la UMF spun ca psihologia medicala nu este atit de importanta in formarea unui medic. Atunci de ce aceasta disciplina este obligatorie la majoritatea facultatilor de medicina din tara? De asemenea, s-a sustinut ca aceasta disciplina trebuie predata de un medic. Eu sint specialist in psihologie: am urmat Facultatea de Filosofie – Sectia Psihosociologie a Universitatii xAL.I. Cuzax Iasi si am publicat numeroase carti in domeniu. De ce nu poate un specialist sa predea la o facultate de medicina? Numai pentru ca nu este medic? Si cum se poate ca la Facultatea de Stomatologie din cadrul UMF Iasi psihologia medicala sa fie obligatorie, iar la Faculatea de Medicina sa nu fie obligatorie? Deci, pentru in formarea unui doctor stomatolog este importanta psihologia medicala, dar, pentru un medic nu este chiar asa de importanta”, a mai declarat Vasile Mihaescu.
In ceea ce priveste afirmatia rectorului Carol Stanciu ca „psihologia medicala a fost transformata in 1992 din obiect optional in obiect obligatoriu pentru ca Vasile Mihaescu sa fie avansat conferentiar”, acesta din urma a replicat:”Ar fi bine ca rectorul Carol Stanciu sa se uite in ograda proprie!”. Vasile Mihaescu a refuzat sa comenteze aceasta afirmatie.
Simona RELEAloading...

Adauga un comentariu