News Flash:

Retrocedare dubioasa la Roscani

26 Ianuarie 2007
1285 Vizualizari | 1 Comentarii
• Elena Radu, care pretinde ca este mostenitoarea unei suprafete de 29 hectare de teren agricol in satul Roscani, a fost improprietarita in mod dubios • Elena Radu a obtinut o hotarare judecatoreasca prin care i se recunoaste dreptul de proprietate, desi terenul a fost cedat fermei de stat Roscani, in data de 1 ianuarie 1949, de catre proprietar, si anume invatatoarea Maria Prica


Unei iesence i-au fost retrocedate 29 hectare teren in comuna Roscani, desi conform documentelor prezentate de Arhivele Statului, terenul nu a fost confiscat de regimul comunist, ci donat de proprietarii de drept in anul 1949. Asupra modului in care Elena Radu a reusit sa intre in posesia terenului exista mai multe suspiciuni. Elena Radu a obtinut o hotarare judecatoreasca prin care i se recunoaste dreptul de proprietate, desi terenul a fost cedat fermei de stat Roscani, in data de 1 ianuarie 1949, de catre proprietar, si anume invatatoarea Maria Prica. La acea vreme, Maria Prica a cedat o suprafata de 32 de hectare de teren.

In anul 2003, Elena Radu a cerut de la Arhivele Statului copii dupa actele existente cu privire la suprafatele de teren care au fost detinute de Maria Prica. Numai ca actele atesta faptul ca Maria Prica a donat terenul, cu toate ca pe actul eliberat de Arhivele Statului apare o insemnare ciudata, scrisa de mana, conform careia statul nu primeste terenul. Asta in conditiile in care in urma donatiei terenul a ajuns in proprietatea statului. "Subsemnata Maria I. Prica, invatatoare, domiciliata in Iasi, strada Mihail Kogalniceanu numarul 12, proprietara a 32 hectare teren arabil in comuna Roscani, judetul Iasi, cu onoare va ofer ca donatie aceasta proprietate a mea, pentru a fi atribuita fermei de stat Roscani. Atat eu, cat si sotul meu suntem functionari publici. Fiind functionari publici, nu avem posibilitatea materiala de a ne ocupa de acest pamant. Proprietatea are impozitele agricole achitate pana la 1 ianuarie 1949 si o sarcina ipotecara in favoarea Bancii RPR de 150.000 lei si pe care o voi achita eu, intelegand a face donatia libera de orice sarcini", sustine Maria Prica in cererea adresata ministrului Agriculturii de la acea vreme. Cu toate acestea, mostenitorii au obtinut in instanta dreptul de a revendica terenul, fapt care a avut loc in urma cu cateva zile, cand a fost semnat un protocol intre Agentia Domeniilor Statului si Primaria Roscani, pentru predarea suprafatei de teren mentionate. Pe actul emis de Arhivele Statului apare insa o modificare ce da situatia peste cap, conform careia statul nu accepta donatia si refuza sa primeasca terenul. Aceste mentiuni au fost facute dupa ce actul a fost eliberat si tocmai aceste mentiuni par sa fi influentat cursul retrocedarii. Mentiunea pare ca este facuta pe data de 9 ianuarie 1949, insa acest lucru nu a putut fi demonstrat de mostenitoarea Elena Radu. "Statul nu primeste donatii de terenuri agricole, cetatenii avand obligatia de a-l lucra conform actului de cultura", este mentiune care apare pe act, in data de 9 ianuarie 1949.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

opinc  | #5845
pare-mi-se mie,dar astia di la Domnescurile Statului,is cam tilhari la drumul mare!
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1224 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014932 (s)