Secretele istoriei

Revolutionarul pasoptist roman – George Barit

Publicat: 25 mart. 2014
George Barit s-a nascut la 12 mai 1812 in comuna Jucu din judetul Cluj. Parintii sai erau Ioan Popovici sau Pop (d. 1869), preot greco-catolic, si Ana Rafila.
Barit devine elev al Scolii primare din Trascau, apoi, intre 1824 – 1827, urmeaza gimnaziul in Blaj. Studiile secundare le absolveste la Liceul Piaristilor din Cluj, sectia filosofie, iar studiile universitare le urmeaza la Facultatea de Teologie din Blaj, intre 1831 – 1835.
Activitatea culturala. Intemeietorul jurnalisticii din Ardeal
George Barit si-a inceput activitatea didactica in 1835, ca profesor de fizica la Blaj, apoi la Liceul comercial din Brasov. In anul 1845, George Barit se retrage definitiv din invatamant pentru a se dedica jurnalisticii. De altfel, George Barit este considerat intemeietorul jurnalisticii in Transilvania. A infiintat numeroase publicatii cu larga raspandire pe teritoriul Transilvaniei si a Vechiului Regat, care au jucat rol important in dezvoltarea constiintei nationale si in pregatirea unitatii culturale si politice a tuturor romanilor: Gazeta Transilvaniei (1838), Foaie pentru minte, inima si literatura (1838), Transilvania (1868), Observatorul (1878), si altele.

Vezi si Cine au fost cei „13 generali maghiari” din revolutia de la 1848 – 1849? 

In 1861, din initiativa sa si a canonicului Timotei Cipariu, a luat fiinta Asociatiunea Transilvana pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman (ASTRA). Debutand ca secretar, Barit s-a numarat printre presedintii acestei prestigioase asociatii. ASTRA a editat revista „Transilvania”, unde se publicau numeroase articole si studii de istorie si politica. In aceasta revista, s-a editat si prima enciclopedie romaneasca, aparuta in trei volume la Sibiu, intre 1898 si 1904.
De asemenea, George Barit s-a numarat printre membrii fondatori ai Academiei Romane. De-a lungul activitatii sale, este autorul a numeroase lucrari cu insemnatate deosebita pentru istoria Transilvaniei. Cea mai importanta lucrare a lui George Barit a aparut in trei volume la Sibiu (1889 – 1891) si se intituleaza „Parti alese din Istoria Transilvaniei pre doua sute de ani in urma”.
In timpul revolutiei de la 1848, a participat la Marea Adunare Nationala de la Blaj din 3/5 mai 1848, fiind proclamat alaturi de Simion Barnutiu vicepresedinte al istoricei adunari. In timpul evenimentelor revolutionare a fost nevoit sa se refugieze la Campina, in judetul Prahova, si dupa alte peripetii s-a adapostit in Bucovina, la mosia fratilor Hurmuzachi. Dupa incheierea conflictelor, Barit s-a intors la Brasov, unde si-a reluat activitatea publicistica.
In plan politic, George Barit a fost membru fondator si unul dintre fruntasii Partidului National Roman. S-a remarcat ca deputat in Dieta de la Sibiu si in Senatul Imperial de la Viena. Intre anii 1884 – 1888, George Barit a indeplinit functia presedinte al acestei formatiuni politice din Transilvania. El a fost adept al tacticii pasivismului in lupta romanilor ardeleni impotriva politicii opresive a dualismului austro-ungar. Dupa acest moment, a decis sa se retraga din viata politica si publicistica. A acceptat functia de prezident si delegat la Scoala civila de fete din Sibiu, unde s-a dedicat in totalitate studiilor sale istorice.
In 1893, cu putin timp inainte de a-si da obstescul sfarsit, George Barit a fost ales presedinte al Academiei Romane, o incununare a peste 40 de ani de activitate in slujba dezvoltarii stiintei si culturii.
A plecat din aceasta lume pe 2 mai 1893, la varsta de 80 de ani, la Sibiu. Este inmormantat in curtea Bisericii dintre Brazi din Sibiu, strada Reconstuctiei, numarul 17, care are hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel.
Bustul sau, realizat de sculptorul Mircea Stefanescu, se afla alaturi de cele ale altor contemporani de frunte din vremea sa, amplasat pe aleea Ansamblului monumental „Gloria” din orasul Blaj, judetul Alba.
Sursa:
Stelian Neagoe, Oameni politici romani, Editura Machiavelli, Bucuresti, 2007, pp.53-55 ISBN 973-99321-7-7
Florian Tuca, Constantin Ucrain – Locuri si monumente pasoptiste, Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1988.

Springean, Neli – George Baritiu, Biblioteca Judeteana ASTRA Sibiu, Seria Personalia, nr. 12, Sibiu, 2007 loading...

Adauga un comentariu