Actualitate

Se strange latul! Politistii vor sta la coltul fiecarui bloc din Iasi! Vor fi verificati toti cei care vor avea un sac in mana. Nimeni nu mai scapa, nici macar in timpul noptii!

Publicat: 03 oct. 2019
1

@ Primaria propune un proiect de hotarare prin care tariful de salubritate va creste @ Procentele cele mai mari se regasesc in tarifele pentru persoanele care nu colecteaza corect deseurile @ In cazul unei persoane care locuieste la bloc si arunca la intamplare gunoiul, aceasta va plati cu aproape 3 lei mai mult in fiecare luna @ Diferenta se simte in comparatia persoanelor constiente de importanta colectarii selective cu cele care nu sunt interesate de mediul inconjurator @ Punctele gospodaresti vor fi monitorizate video @ "Vom incepe o campanie de informare cu 200 de oameni, din care jumatate sunt voluntari. Vom bate din usa in usa. Dupa aceasta campanie, responsabilitatea apartine asociatiei de proprietari. Vor fi montate camere video si se va putea vedea in mod real cum sunt depozitate deseurile. In acest caz, se aplica tariful maxim, asociatia va suporta. Politia Locala identifica persoana si o amendeaza in conformitate cu o Hotarare de Consiliu Local", a declarat Catalin Neculau, director Salubris  

Municipalitatea ieseana pregateste schimbari majore in ceea ce priveste colectarea selectiva din oras. Asta si dupa ce la nivel national nu au fost respectate directivele Uniunii Europene. Astfel, obligatia de reciclare era de minimum 50 la suta, facandu-se referire macar la deseurile din hartie, metal, plastic, sticla.

In final, s-a ajuns la o colectare de doar 7 la suta, chiar daca prin Programul Operational Sectorial Mediu 2007-2013 s-a investit la nivel national suma de 1,3 miliarde de euro. In aceste conditii, la nivelul Iasului, Primaria propune o serie de modificari cu privire la nivelul taxelor de salubritate. Pe scurt, cine nu depoziteaza colectiv, va plati mai mult, masura valabila atat pentru persoane fizice, cat si pentru persoane juridice.

Tarifele vor suferi modificari si din cauza maririi costurilor in activitatea desfasurata de Salubris SA, societatea de salubrizare a Primariei, dar si pentru ca parcul auto al operatorului a fost modernizat cu autospeciale de spalare si igienizare sau autogunoiere compactoare.

Mai mult, au fost cumparate 250 de platforme pentru colectarea selectiva a deseurilor, 300 eurocontainere de 1,1 mc, 3.000 europubele de 120 litri si 4.000 europubele de 240 litri. Si cresterea salariului minim al angajatilor Salubris se va regasi in noile tarife. In aceste conditii, ultimele tarife au fost cuprinse intr-un proiect de hotarare ce va fi supus votului intr-o sedinta viitoare de Consiliu Local.

"Primul instrument este taxa de depozitare. Orice tona de deseuri care ajunge sa fie depozitata, duce la plata catre Fondul de mediu a unei taxe de depozitare (actualmente redenumita contributia pentru economia circulara) care este de 30 lei per tona in anul 2019 si care va creste la 80 lei per tona in anul 2020. Scopul acestei taxe este sa creasca costul depozitarii. In conformitatea cu legea, acest cost se reflecta in toate tarifele de gestionare a deseurilor, inclusiv in tariful platit de cetateni, rolul ei fiind sa dea un semnal ca deseurile costa si sa induca catre cetatean comportamente precum evitarea generarii de deseuri, reutilizarea ambalajelor si cresterea gradului de reciclare a deseurilor, avand ca scop final reducerea cantitatilor depozitate (…) Sistemul de colectare existent a pus la dispozitia utilizatorilor o capacitate excedentara nevoilor acestora, inducand un comportament contrar celui dorit. In acest moment, la punctele gospodaresti de colectare a deseurilor, respectiv in gospodariile individuale din municipiul Iasi, se depoziteaza in recipientii destinati deseurilor reziduale mai multe deseuri decat se platesc si se colecteaza mai putine deseuri reciclabile valorificabile decat au fost prognozate", se arata in proiectul de hotarare.

Cine plateste si cat

Prima modificare vizeaza locuitori de la blocuri si care nu depoziteaza corect deseurile. Preturile prezentate contin TVA. In acest caz, pentru o persoana, tariful va creste de la 10,28 lei la 13,01 lei. Se poate observa o crestere semnificativa. Locuitorii care depoziteaza corect, vor plati mult mai putin. Cresterea este de la 8,85 lei, la 9,25 lei. Reprezentantii Salubris spun ca va exista si o campanie de informare a populatiei unde vor participa si voluntari.

"Vom incepe o campanie de informare cu 200 de oameni, din care jumatate sunt voluntari. Vom bate din usa in usa. Dupa aceasta campanie, responsabilitatea apartine asociatiei de proprietari. Vor fi montate camere video si se va putea vedea in mod real cum sunt depozitate deseurile. Se aplica tariful maxim daca depozitarea nu este corecta. Politia Locala identifica persoana si o amendeaza in conformitate cu o Hotarare de Consiliu Local", a declarat Catalin Neculau, director Salubris.

Planul tarifar continua cu persoanele care locuiesc la case si nu respecta planul de colectare selectiva. O persoana va plati 18,09 lei in loc de 14,59, tariful pentru doua persoane creste de la 25,03 lei la 30,96 lei, pentru trei persoane, de la 34,40 lei la 42,49 lei, pentru patru persoane, de la 41,69 lei la 51,53 lei, iar ce depaseste patru persoane, cresterea este de la 46,92 lei la 57,99 lei. Detinatorii de gospodarii individuale care respecta modelul de depozitare vor plati mult mai putin.

Vezi si: Tranzactie imobiliara record in mijlocul Iasului: se vinde un teren in valoare de peste 4 milioane euro

Tariful pentru o persoana creste de 12,90 la 13,66 lei, pentru doua persoane, de la 22.20 lei la 23,56 lei, trei persoane: 30,58 lei – 32,49 lei, patru persoane: 37,03 lei – 39,31 lei, peste patru persoane: 41,68 lei – 44,26 lei. In cazul gospodariilor care produc mai multe deseuri decat cele estimate de Salubris, surplusul va fi tarifat in plus pe metru cub. Astfel, pretul creste de la 81,89 lei la 97,45 lei, pe sistemul "platesti pentru cat arunci". Agentii economici care nu colecteaza corect vor plati 123,32 lei/mc fata de 100,27 lei cat era pana acum. Firmele care fac corect depozitarea vor plati 95,50 lei/mc in loc de 89,67 lei/mc.

Deseurile rezultate din zona constructiilor, cum ar fi meteriale de constructii, polistiren, cioburi de sticla, vor costa 64,32 lei/mc in loc de 57,35 lei/mc. In cazul deseurilor rezultate din demolari, cum ar fi moloz, un metru cub va costa 40,92 lei in loc de 36,49 lei.

Totodata, deseurile provenite din activitati comerciale pot fi depozitate direct la groapa de gunoi de la Tutora contra unui tarif de 186,83 lei/tona. Acum, tariful este de 157 de lei. Colectarea de hartie, metal, plastic si sticla este gratuita.

Vezi si: Exclusiv! Tupeu de borfas! Motelul Bucium functioneaza fara autorizatie de patru ani. Vasile Puscasu: "Ma luati la intrebari pe mine?" – FOTO, VIDEO

Model american

Dupa modelul american, Salubris SA a introdus un serviciu nou, destinat iesenilor care fac curatenie in casa sau in gradina si vor sa scape de deseuri. Acestia pot comanda de la firma de salubritate un sac de rafie cu o capacitate de 3 metri cubi. Un transport costa 198 lei. "Serviciul de anul viitor pe care il vom implementa este functional deja in alte tari. Spre exemplu, daca vrei sa faci curatenie in livada, in casa, sau vrei sa arunci un vas de toaleta, iar cantitatea de deseuri nu intra in containerele puse la dispozitie, comanzi un sac de rafie care are o capacitate de 3 metri cubi. Toate aceste tarife intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2020. Aceste tarife intra in costul nostru. Se vorbea ca la noi este scumpa salubrizarea. Un exemplu pot oferi. La Cluj, salubritatea costa 12,35 de persoana, la noi 10,28 lei", a mai spus directorul Neculau. 

Comentarii
 • Bai desteptilor furati populatia exact ca la intretinere,taxati in mortii vostrii pe apartament nu pe pers,Japca pe fata.A si faceti bine si ganditi in ce pungi sau saci se va face selectarea deseurilor 4 pungi sau saci de caciula in veci nu o sa vezi la romani sa arunce odata ! Saraciilor !

 • Priviți această hotărâre ca o oportunitate pentru Pază Locală acum își pot dovedi ,profesionalismul va dati seama zilnic vom citi cum un agent zelos a prins un locatar care nu selectează gunoiul menajer probabil ca vor fi citati pe ordin de zi si recompensați o sa fie Locală plina de inspectori , chestori etc ….. Un prost învățat e mai prost decât un prost neînvățat. Moliere

 • Gata ati gasit solutia marim tarifele la saracul roman si gata ne spalam pe maini . Aloooo nesimtitilor da dc mm in loc sa zici stai nene ca va ajuta politistul sa selectezi gunoiul langa pubela nu voi repede la amenzi si la marit pretul . Chirica debea asteptam alegerile asta sa ti minte nu ai facut nimic si team votat ultima data dar acum nu voi mai face greseala asta

 • Da gunoaiele de la Roznovanu cum le Selectați? Primatul de carton si cartofor la cartoane,viceprimatul zmanglitor unde îl bagam? La menajer,la plastice ca tot ii place ghertoiului afaceri din astea! O nouâ tâmpenie emanată de Chirica! Ba,după ce ai ratat managementul circulatiei,managementul transportului in comun,managementul spațiilor verzi,managementul întreținerii drumurilor ,vii acum cu managementul deșeurilor ultima reduta ce mai mergea cât de cât și care o sa fie falimentată de acest personaj obtuz,atehnic și neștiutor de carte!

 • Am dus ieri o sacosa plina de sticle la containarul de sticle din Pacurari linga Kaufland.Echipa de la Salubris era cu masina pentru a colecta deseurile de hirtie.Containerul de sticle fiind plin am pus sacosa cu sticle pe container.Am plecat iar in urma mea muncitorii au aruncat sacosa cu sticle in masina cu deseuri de hartie.Ce colectare selectiva se mai face daca muncitorii de la Salubris amesteca chiar ei deseurile?

  • Asa este. Am sortat frumos gunoaiele, le-am pus in pungi, ca pubela nu mi-au dat si le-am scos pe strada in ziua programata pentru ridicarea deseurilor reciclabile. Cand au venit lucratorii, le-au aruncat de-a valma in masina. Atunci pentru ce aceasta munca?

 • Felicitari Primaria,felicitari si Salubris. Selectarea gunoiului reciclabil este o chestiune de bun simt la care fiecare cetatean trebuie sa se ofere voluntar. In plus, iata, gardienii publici ajung sa isi presteze adevarata lor menire. Nu, nu vor sta in ploaie sa pazeasca pubelele,vor folosi tot masinile cu girofar, dar macar grasii ochelaristi in mandra lor uniforma vor mai amenda si babele printre blocuri in loc sa ia spaga inchizand ochii la traficul de tigari. Cred ca aia din Podu Iloaie sau Tg,Frumos sa cacă pe ei de ras de astia de la oras care pazesc pubelele. Pai, pe merit. De asta au facut gardienii facultati si mastere, ca sa pazeasca gunoierul ? Oameni asa specializati in paza, vezi furturile de busturi din Copou sau din casutele din fata prefecturii, buni la urmariri de amante, cum sa ii trimiti la tomberoane ?

 • Toate masinile de gunoi ridică la grămadă …. nu puneți presiune prostească pe oameni.Sa înceapă ei ridicarea selectivă și apoi se vor strădui și oamenii!

  • Nu conteaza ca ridica la gramada. Sunt masini noi, ecologice, iar selectarea se face in interiorul masinii, au un sistem foarte avansat (inventat de NASA pentru astronauti, ca acolo daca nu selectezi selectiv nu te mai selecteaza pentru zbor) si orice tip de gunoi pui, il selecteaza automat. Faza e ca sistemul daca se defecteaza trebuie reparat pe loc, de asta pune gardienii la fata locului, astia sunt destepti, instruiti zilnic, ei stiu cum merge treaba. Si daca nu se repara pe loc, da nenea amenda, face buba. Nu te pui cu cașcheta !

 • POLIȚIA PĂZEA PYZDA AMANTEI PRIMARULUI NICHITA IAR ACUM CHIRICA ÎI PUNE LA PĂZIT GUNOIUL.SĂ INSCRIPȚIONEZE PE UNIFORMĂ POLIȚIA GUNOAIE LOCALE.

  • Politia o pazeste pe Chichirau sa n-o violeze boschetarii care o iau drept una de-a lor, iar Chirica ii pune sa cotrobaiasca prin gunoaie. Rusine PNL, rusine USR, rusine gunoierilor de Orban, Barna si Ciolos. Gunoierilor care sunteti voi, gunoieri !

 • ce ***** mai este si asta…dupa ce stam ca potarnichile in cutii de chibrituri..mai tre sa tinem si pungi de gunoi..una pentru sticle,una pentru cartoane si una pentru menaj..

 • Sa inteleg ca de acum nu vor mai fi incendiate tomberoanele de gunoi? Si nici boschetarii agresivi nu-si vor mai tine sedintele la tomberoanele sub geam?

 • Cu exceptia unui incident (clar prevazut in lege, situatie de conflict sau iminenta conflictuala), politia nu te poate „verifica” decat in baza unui mandat de perchezitie, care, mai rau, trebuie sa iti fie prezentat anterior procedurii. Termenul „verificat” l-am preluat din articol, poate sa fie inventat de ziarist sau de politist (sau de primar, nu ma mira nimic). Fara mandat nu pune nimeni mana pe tine, e penal. Cu drept de daune-interes. Ma amuz de toti fraierii astia buzunariti si prinsi cu bricege, etc. Ei, astept sa ma „verifice” cand duc gunoiul. Sau poate nu e gunoiul meu si, bun vecin, ajut vreo baba.

 • Ieșenii din zona Garii si Copou au ajuns sa se teama cand duc gunoiul. La fiecare punct de colectare sunt gasti de tigani boschetari beti si drogati care fac scandal si mizerie. AU ARS 2 MASINI doar in ultima luna! Va faceti treaba sau ne facem singuri dreptate?!

 • Tot raul spre „bine”. Primarul a gasit, in sfarsit, menirea adevarata a caschetarilor. In Iasi nu mai sunt crime, soferi dementi, rapiri de persoane, femei, fetite, copiii agresati, hoti, batai intre huligani … etc. „Politia gunoaielor”. Este cu „tiglele pe casa”? Bai, neam de sluga! Al lui Simirad, Nechita … Bai „chiricos = domn”! In lb. greaca. Tu esti dement?

 • Gata. Iau foc. O familie necajita. Acum un an, au pierdut „slujba”. Tatal, sotia, copilasii, pe vant, ploaie, zapada trageau un carucior cu un sac de doi metri. Scormoneau in tomberoane dupa pet-uri. In timp, o zi, doua … oamenii munceau. Duc pet – urile in fata blocului, in sacose. La intoarcerea de la serviciu, pe usa de la intrare, un biletel – Multumim. Nu a trebuit sa vorbesc cu vecinii. Dimineata, sacose cu pet-uri, frumos insiruite. Eu selectez gunoiul menajer, il depun in locul cuvenit. Sunt spre pensie si nu am somn. Dimineata, daca nu am somn, beau o cafea, in balcon. La ora sase, gunoiera. De langa spital nu vad. Vad guniera in fata scolii. La gramada. Gunoi selectiv? Doar in visele unui chiricos. „Tiganii – familia nefericita” faceau un lucru util. Acum, un ban cheltuit inutil. Degeaba selectez acasa gunoiul. Fanfaronada de primar in disperare. ma ofer, voluntar, pentru echipa. Pariu, pe unul la zece ca nu voi fi selectat. Nu sunt in echipa de slugi.

 • Este un pretext sa mareasca tariful de salubritate. Am fi curiosi sa stim ce salariu incaseaza d-nul director de la Salubris. Vine un nou an si trebuie sa-si asigure o noua negociere. Cine a gandit aceste modele de inchidere a pubelelor, a crezut ca gunoiul menajer sau carton, plastic este de marimea unei coli de hartie. Ce faci daca duci cojile de la un pepene mai mare?, trebuie sa le imparti in cati saci, ca sa nu mai spunem de o cutie, de un lighean deteriorat.

 • Au așa mulți polițiști? Mie mi-au spus ca nu prea au personal. Dar cu gunoierii care împrăștie gunoiul ce fac? Ei nu au NICIODATĂ buletin iar hârtii de facere a proceselor verbale sunt multe.

 • Si din articol se pot vedea inertii: vrei sa schimbi vasul de WC, conform celor scrise in articol, trebuie sa te adresezi la Salubris, sa-ti dea un sac de rafie de 3 metri cubi, si sa vina masina speciala sa-ti ridice vasul, platind 198 lei. Pai ala nou, m-a costat 150 lei si mil-a adus masina de la magazin gratis. Credeti ca v-a proceda cineva asa? Poate era bine ca aceste module de colectare, sa aiba si containere cu deschidere mare, unde pot fi aruncati saci cu dimensiuni mai mari, macar s-ar pastra curatenia in jurul tomberoanelor.

  • Pentru „Noi”,
   Nu le mai da idei crete. Un caschetar in intersectie este un dezastru total. Sunt sofer, amator. Fara semafoare functionale circulatia este si asa naspa, la primele minute. Apoi, intervine legea circulatiei. O lege a bunului simt. Soferii o simt. In Podu Ros, ora de varf, fara caschetari, traficul este mai fluient. Nu toti soferii sunt tampiti. Bunici, parinti, tineri respecta cerinta prioritatilor dar si al grabei unui cetatean. Se coalizeaza. Daca pot, in trafic greu, o masina disperata, semnalizeaza stanga, tot merg cu viteza melcului, ce ma costa cinci secunde? O data, incepator, claxoane, nervos, opresc masina. Ce ai mai nene? Raspun simplu: te felicitam. Nu contest ca nu sunt si tampiti.

 • Drumurile spre pubelele de gunoi vor fi împodobite cu pungi multicolore rosu, galben și albastru …doar romanul este inventiv…
  În garsonierele comuniste doar loc pentru selectat gunoi mai lipsește. …

 • eu daca nu am in jurul blocului container pt. deseu din sticla, ce ma fac?
  (cel mai apropiat ar fi la 1 km – deci la alta asociatie de locatari)

 • Plin de tigani pe la tomberoane de ti.e si frica sa te apropii. Se aduna pe strazile de.la gara si lasa dezastru pe unde trec. de aia cand va luati, mai papagalilor?

 • Cu cat aceasta prostie a depozitarii selective functioneaza mai bine, cu atat veniturile SALUBRIS cresc prin vanzare de peturi, sticla, carton, fier. De ce nu scade pretul “serviciilor” de salubritate ?
  In 2014-2015 , cand in Iasi a inceput sa bantuie moda “UE” a depozitarii selective, le-am propus sefilor SALUBRIS majorarea tarifului cu unu doi lei pe persoana , cearea astfel a unui fond de salarizare pentru sute de necalificati care, cu ajutorul benzilor transportoare, sa faca selectarea inainte de groapa de gunoi.
  Nu-i bine ! Este bine ca sa vina cate 3-4 masini pe zi sa ridice asa-zizul gunoi selectat. Traseu, benzina, uzura masini, salarii.
  Concluzie: gunoi amestecat si tarife marite.

 • Nu s-a prins nimeni cat se incaseaza pe exportul de plastic reciclabil pe care cetateanul il face dar il si plateste pe Salubris. Bun
  OK
  Va mai las putin.

 • Puneti javrele de tigani in lanturi, si la sortat deseuri in gropile de gunoi…pentru ce sa imi mai pun eu o grija in cap cand avem zeci de mizerii din alea care nu stiu decat sa urle, sa fure, sa arunce cu pietre, sa faca 13 puradei pe an si sa puta…in lanturi si la sortat cu ei, sa contribuie societatii jivinele dr@cului, huooo!!!

Adauga un comentariu