News Flash:

Sindicalistii vor Parlament unicameral

15 Noiembrie 1999
861 Vizualizari | 0 Comentarii
•Sindicatele au luat parlamentarii la rost •Alesii iesenilor au promis ca vor rezolva o parte din problemele ridicate •Pentru scurt timp, discutiile aprinse dintre Putere si Opozitie s-au mutat din Parlament in Sala Galbena a Prefecturii •Ca de fiecare data, reprezentantii PDSR au parasit sala

Uniunea Sindicala Teritoriala Iasi a CNS Cartel Alfa a organizat simbata dimineata, in Sala Galbena a Prefecturii, o intilnire intre liderii de sindicat si parlamentarii ieseni. In prezenta parlamentarilor din intreg esichierul politic (atit din coalitia de guvernare, cit si din opozitie) si a subprefectului Spiridon Cretu, presedintele Comisiei Consultative de Dialog Social, sindicalistii au prezentat o nota de probleme in treizeci de puncte, in care au fost inglobate principalele revendicari ale populatiei. Trecind peste discursurile parlamentarilor, care la un moment dat au "aprins" spiritele sindicalistilor, satui de discursuri politice, organizatorii considera ca aceasta intilnire a constituit un prim punct cistigat.
"Sint multumit in principal de faptul ca am reusit sa adunam la un loc un numar important de parlamentari de Iasi (n.r. - 10), din aproape tot spectrul politic. Aceasta prima intilnire, in care parlamentarii au primit nota noastra de probleme, va fi urmata de o a doua, pe 11 decembrie, data la care o parte din senatorii si deputatii prezenti simbata in Sala Galbena a Prefecturii au promis ca vor veni cu o serie de solutii la propunerile si cerintele noastre", ne-a declarat Ioan Albu, liderului Uniunii Sindicale Teritoriale Iasi a CNS Cartel Alfa.
In fapt, intilnirea de simbata, transformata pe alocuri in adevarate dispute politice intre reprezentantii puterii si ai opozitiei, a avut mai mult un caracter informativ, roadele acestor discutii urmind a aparea ulterior. "Nimeni din persoanele aici de fata nu poate da o rezolvare pe loc a problemelor ridicate de sindicalisti", a precizat deputatul Mihai Dorin (PNTCD), subliniind faptul ca actuala putere este constienta de problemele prin care trece populatia in prezent. Pentru o perioada scurta de timp, disputa din Parlamentul Romaniei s-a mutat in Sala Galbena a Prefecturii, in urma unei discutii aprinse intre deputatii Adrian Mogos si Traian Dobre, referitoare la modul in care a fost respinsa in Parlament Legea privind infiintarea Instantelor de munca, reprezentantul PDSR parasind discutiile.
Nota de probleme prezentata de catre sindicalisti parlamentarilor cuprinde 30 de puncte, ele fiind facute cunoscute acestora in speranta rezolvarii, macar in parte, a unor situatii extrem de grave existente la ora actuala in tara. Iata ce cuprinde aceasta lista:
1. In baza articolului 66 din Constitutia Romaniei sa se elaboreze o lege, circulara, un act normativ, prin care sa se stabileasca fisa postului de deputat si senator.
2. Emiterea unei circulare pentru infiintarea instantelor de judecata, care sa judece numai litigii de munca, in urmatoarele conditii:
- de la depunerea cererii pina la primul termen: maximum 15 zile
- distanta dintre doua sedinte: maximum 7 zile
- pronuntarea sentintei: maximum 7 zile
- emiterea "Expunerii de motive": maximum 7 zile
- programarea apelului: in maximum 15 zile de la depunerea motivelor de apel
- distanta dintre doua sedinte de apel: maximum 7 zile
- pronuntarea apelului: in maximum 7 zile
- programarea recursului: in maximum 7 zile
- programarea recursului: in maximum 15 zile de la depunerea lui
- vacanta judecatoreasca sa nu afecteze litigiile de munca
3. Modificarea Constitutiei Romaniei, a articolului 58(2) si reformularea prin modificarea alcatuirii Parlamentului din organ reprezentativ bicameral in unicameral, precum si a articolului 59, prin care sa se modifice alegerea pe liste in metoda votului nominal sau in limitarea intrarii in Parlament a mai mult de 30% din parlamentarii vechi.
4. Modificarea articolului 271 din Codul Penal cu introducerea unei prevederi prin care sa se pedepseasca penal angajatorii care nu respecta hotaririle judecatoresti definitive si irevocabile.
5. Modificarea Codului Muncii, prin introducerea unei hotariri, circulare, act normativ pentru a se da posibilitatea celui caruia i s-a desfacut contractul de munca si a obtinut hotariri definitive si irevocabile sa poata cere daune morale pentru prejudiciul care i s-a facut.
6. Modificarea Codului Penal prin introducerea unei ordonante, circulare pentru pedepsirea penala a celor care desfac contractul de munca in conformitate cu Codul Muncii, articolul 130(1), litera "a", in cazurile in care nu s-a constatat o reorganizare a unitatii.
7. Emiterea unei ordonante de urgenta prin care sa se stipuleze obligativitatea mentionarii in contractele de privatizare (de vinzare - cumparare) a:
- strategiilor de dezvoltare a unitatii pe termen scurt, mediu si lung;
- clauzelor clare de mentinere sau disponibilizare pe toata perioada de derulare a contractului de vinzare - cumparare;
- clauzelor clare, cu termene si obiective cu privire la programul de investitii;
- obligativitatii investitorului de a realiza in totalitate programul de investitii la termen;
- obligativitatii ca pentru prevederile din contractul de vinzare - cumparare ce este legat de legislatia cu privire la protectia sociala sa semneze de luare la cunostinta organul reprezentativ al salariatilor (liderul de sindicat) din unitatea care se privatizeaza.
8. Emiterea unor prevederi prin care ministrul de Justitie, de Interne si ministrul Apararii Nationale sa fie numiti de catre presedintele Romaniei, validati sau destituiti de catre Parlament si sa nu fie inregimentati politic, ci independenti.
9. Modificarea legislatiei cu privire la organizarea Parchetelor, in asa fel ca:
- acestea sa fie independente;
- procurorul sa nu aiba dreptul de a pune de unul singur verdictul N.U.P. (neincepere a urmaririi penale);
- sanctiuni (penale) in cazul nerespectarii de catre procurori a termenelor prevazute in Codul de Procedura Penala si a prevederilor art.47(4) din Constitutia Romaniei.
10. Modificarea Legii nr.92/1992 si a Codului de Procedura Civila prin urmatoarele:
- schimbarea componentelor instantelor de judecata la nivelul Judecatoriei, astfel ca in componenta acestora sa fie un judecator tinar, secondat de unul cu experienta;
- organizarea la nivelul Palatului de Justitie Iasi a unei comisii consultative, unde se vor analiza toate hotaririle judecatoresti cu probleme, aceasta comisie putind propune si masuri disciplinare.
11. Emiterea unei ordonante, act legislativ ca toti acei bani dati pentru sanatate (7%) sa fie depusi la o banca, iar administrarea lor sa se faca de catre Ministerul Sanatatii.
12. Emiterea unui act normativ prin care sa se dea posibilitatea oricarui elev care vrea sa urmeze liceul sau o facultate sa beneficieze de o bursa, in urma desfasurarii unui concurs.
13. Modificarea legii electorale, cu introducerea unui amendament prin care sa se stipuleze ca orice deputat sau senator, care nu mai doreste sa reprezinte electoratul care l-a ales, isi pierde aceasta calitate.
14. Constitutia Romaniei prevede, in articolul 51, ca "respectarea Constitutiei, a suprematiei sale, a legilor in vigoare este obligatorie". In baza prevederilor de mai sus, sa se faca demersurile necesare pentru respectarea Legii nr.54/1991 (a sindicatelor), art.21, cu privire la inregistrarea organelor de conducere a sindicatelor, precum si anularea circularei emise de ministrul Justitiei, care da posibilitatea instantelor de judecata sa confirme sau sa infirme organele alese ale unui sindicat.
15. In baza art. 51 din Constitutie, sa se faca demersurile necesare pentru anularea contractului de vinzare-cumparare nr.422/22.07.1998, a celor 50,9969% din actiunile SC "TEPRO" SA, achizitionate de catre firma ceha "Zelezarny Veseli" SA. Confirmarea acestei ilegalitati se afla in Nota de control a departamentului de control a Guvernului.
16. In baza aceluiasi art. 51 din Constitutie, sa fie sesizat Parchetul General de pe linga Curtea Suprema de Justitie pentru incalcarea, de catre presedintele FPS - Radu Sirbu, a prevederilor Codului Penal, articolul 263: "omisiunea sesizarii organelor judiciare", pentru refuzul de a aduce la cunostinta organelor abilitate a ilegalitatilor savirsite in procesul de privatizare a SC "TEPRO" SA.
17. Deoarece s-a dovedit ca privatizarea a fost ilegala, contractul colectiv de munca nu a fost suspendat. Promovarea unei ordonante de urgenta similara cu OUG nr.9/1997, pentru toti salariatii disponibilizati conform Codului Muncii, art.130(1), litera a.
18. Modificarea legii privatizarii, pentru a da posibilitatea Curtii de Conturi de a verifica privatizarea oricarei unitati.
19. Emiterea unui act normativ care sa oblige FPS sa puna la dispozitia parlamentarilor toate demersurile existente cu referire la unitatile privatizate din circumscriptiile de activitate ale acestora.
20. Promovarea unei legi prin care sa se interzica ca aceeasi persoana sa faca parte si din echipa vinzatorului si din comisia de licitatie.
21. Emiterea unui act normativ care sa oblige Departamentul Privatizare din cadrul FPS sa publice lunar modul cum sint respectate prevederile contractelor de vinzare - cumparare ale unitatilor.
22. Promovarea unui act legislativ care sa prevada tragerea la raspundere a reprezentantilor din cadrul AGA si a Consiliilor de Administratie ale Actionarului Statului (FPS) si ale actionarilor SIF.
23. Solicitarea partidelor PNT-CD, PNL si PD sa emita un act-angajament din care sa reiasa strategiile de dezvoltare a judetului; de crestere a nivelului de trai al populatiei; a reducerii numarului somerilor; a limitarii coruptiei si a crimei organizate; a ridicarii puterii de cumparare.
24. Promovarea unei legi pentru protejarea productiei autohtone si a pietei interne.
25. Emiterea unui act normativ care sa stabileasca corelarea salariilor nu numai a bugetarilor, ci si a tuturor salariatilor din cadrul unitatilor cu capital majoritar de stat.
26. Promovarea unui act normativ care sa stabileasca clar ce este si cum se poate reprezenta Programul de Privatizare in Masa (PPM) in cadrul AGA si CA.
27. Promovarea unui regulament care sa stabileasca transant ca orice lege care se emite sa contina si sanctiunile penale aplicabile celor care nu duc la indeplinire prevederile legii.
28. Promovarea unui amendament la Legea nr.54/1991, care sa prevada pedepse pentru cei care nu respecta prevederile cu privire la invitarea reprezentantilor salariatilor la dezbaterile Consiliilor de Administratie.
29. Promovarea unui act normativ care sa limiteze la trei numarul unitatilor in care un salariat poate reprezenta statul in cadrul AGA si CA.
30. Promovarea unui act normativ prin care remunerarea salariatului care reprezinta statul in orice AGA, CA sau Comisie de Cenzori sa se faca exclusiv pe baza pontajului. Centralizarea veniturilor sa se faca exclusiv la unitatea unde este salariat de baza.
O parte din aceste 30 de puncte vor fi discutate la modul concret in urmatoarea intilnire sindicate - parlamentari, ce va avea loc pe 11 decembrie. Pina atunci, reprezentantii sindicalistilor au obtinut din partea deputatilor si senatorilor de Iasi doar promisiunea ca in aceste treizeci de zile vor incerca sa rezolve o serie din problemele ridicate.
Mihai ANDREI
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1282 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014958 (s)