Local

Soarta cadavrului CET, decisa intr-o saptamana

Publicat: 24 feb. 2011

@ Sefii primariei sustin ca vor taia in carne vie pentru a salva Centrala Electrica de Termoficare @ Soarta institutiei ar putea fi hotarata in cel mult o saptamana, printr-un proiect de hotarare de Consiliu Local @ Momentan, au fost avansate patru variante pentru atragerea unui investitor la CET I, renuntandu-se, totodata, la ideea parteneriatului public – privat

Soarta Centralei Electrice de Termoficare (CET) Iasi SA va fi decisa in cel mult o saptamana, intr-o sedinta extraordinara de Consiliu Local. Alesii locali vor trebui sa hotarasca pe ce solutie se va merge la CET I Iasi si care va fi soarta celor 1.157 angajati ai termocentralei. Conform planurilor stabilite de autoritatile locale, la CET nu se va realiza deocamdata un parteneriat public – privat, din cauza numeroaselor contestatii aparute la Legea parteneriatului public – privat.

Patru variante

Sunt luate, astfel, in calcul patru variante ce privesc reorganizarea societatii. Este vorba de asociere in participatiune cu un investitor privat, reconcesionarea de catre municipalitate a serviciului de termoficare catre o alta firma, instalarea unui grup de productie la CET I, in schimbul predarii catre investitor a unei suprafete de teren, o solutie ce a fost aplicata la Suceava, si implementarea modelului de la Brasov, respectiv montarea de centrale termice de cartier. Doar primele doua varinte ar putea fi aplicate in acest moment. Sefii municipalitatii sustin ca la CET se va taia in carne vie, insa detaliile vor fi cunoscute doar dupa elaborarea unui proiect de hotarare. „Situatia ce mai grea de la CET o reprezinta faptul ca cheltuielile neproductive de acolo sunt foarte mari, productia de gigacalorii scazand de la 550 mii in anii trecuti la doar 320 mii in acest moment. Planurile de masuri si de restructurare a societatii, care trebuiau sa vina inclusiv din partea sindicatelor, nu au venit. Datoriile institutiei fata de salariati sunt aproape de zero, deci nu ar trebui sa existe motive de nemultumire. Totala indecizie a conducerii CET face ca autoritatea locala, care este responsabila pentru asigurarea populatiei cu energie termica, nu si electrica, sa decida luarea unor masuri radicale, care sa duca la gasirea unor solutii de salvare a situatiei. Noi, primaria, trebuie sa avem solutii alternative pentru a nu prejudicia confortul cetateanului, dar cu viziunea conducerii si a sindicatelor de acolo nu vom reusi acest lucru. Planurile de masuri vor face obiectul unui proiect de hotarare ce va fi analizat intr-o viitoare sedinta de Consiliu Local”, a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al primariei.

Fara concedieri

Sefii CET Iasi SA nu au dorit nici ei sa ofere mai multe detalii vizavi de viitorul termocentralei. Acestia sustin, insa, ca vor incerca pe cat posibil sa nu disponibilizeze personal. Lucru greu de crezut, daca la CET va veni un investitor privat. „Tot personalul CET isi va gasi relocarea in cadrul institutiei. Care nu va mai fi la exploatare va avea posibilitatea sa fie incadrat la sectorul de reparatii sau servicii. Daca nu vor dori sa-si schimbe profilul de activitate conform nevoilor unitatii, vor fi liberi sa plece”, a declarat Dorin Ivana, directorul CET Iasi SA.

Ieri a sosit la Iasi prima naveta de carbune

Prima naveta de carbune a sosit ieri la CET II Holboca, iar a doua urmeaza sa ajunga in cursul acestei dimineti la Iasi. Cele 3.000 tone de huila aduse de urgenta, dupa ce utilajele de la Holboca au fost oprite, nu vor fi arse imediat. Decizia de repornire a CET II Holboca va fi luata doar in momentul in care se va constitui un stoc de pana in 10 mii tone de carbune sau macar va exista certitudinea ca aceasta cantitate va ajunge la Iasi. Momentan, caldura iesenilor este asigurata prin arderea a cate 24 mii metri cubi de gaz metan pe ora, dar cu cheltuieli imense. „Daca reusim sa aducem 10 mii de tone de carbune, suntem asigurati pana la mijlocul lunii martie. Acum vin doua navete si, pe masura ce incasam banii din energia electrica vanduta, dar si o parte din subventia de la Guvern, vom cumpara si restul cantitatilor de carbune. Sigur, functionarea pe gaz metan inseamna niste costuri mai mari, dar cum nu exista alta solutie, mergem pe aceasta schema pentru a asigura caldura populatiei. Noi am fi vrut sa vindem o parte din certificatele verzi, dar Registrul National de emisii este inchis de o luna. Din aceasta cauza am ajuns sa nu mai avem bani pentru carbune”, a declarat Dorin Ivana, directorul CET Iasi SA.
Conform acestuia, si datoriile la furnizori sunt foarte mari in acest moment. Numai la SNGN Romgaz SA acestea ajung la 49 milioane lei, in timp ce pentru pacura, debitele termocentralei se ridica la 38 milioane lei. CET avea de incasat, ieri, 96,8 milioane lei de la populatie.loading...

Comentarii
  • Ce minciuni? Intrebati-l pe Ivana ce solutii a oferit si pentru cei disponilizati recent. Asa a promis si inaintea disponilizarilor recente, intr-o sedinta la CASA SINDICATELOR si….tot pe drumuri au ramas oamenii. MINCIUNI GROSOLANE! Vor pleca tot oamenii din randul celor care muncesc, iar TESA, betivii si langaii vor ramane.

Adauga un comentariu