News Flash:

Tot ce trebuie sa stiti despre noua lege a pensiilor. Cum se va calcula

27 August 2018
1595 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7205 RON (-0.0018)
USD: 4.1484 RON (+0.0029)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Pensii

Noua lege a pensiilor urmeaza sa fie pusa in aplicare etapizat pana in anul 2021, cand legea va intra in vigoare integral. Pana atunci trebuie sa stiti urmatoarele informatii.

Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea numarului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referinta. La determinarea cuantumului pensiei, fractiunile de leu se intregesc la un leu in favoarea beneficiarului.

Valoarea punctului de referinta este format din raportul dintre valoarea punctului de pensie si nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevazute de legislatia anterioara, respectiv 25 de lei. Valoarea punctului de referinta va fi de 75 lei la intrarea in vigoare a noii legi. Odata cu 2022, valoarea punctului de referinta se va majora anual cu rata medie anuala a inflatiei, indicator definiv, cunoscut la data de 1 septembrie a fiecarui an in care se face majorarea, si comunicat de Institutul National de Statistica. In cazul in care rata medie anuala a inflatiei are valoare negativa, se pastreaza ultima valoare a punctului de referinta, se mentioneaza in proiectul noii legi a pensiilor.

Care sunt valorile punctului de pensie?

  • La 1 septembrie 2019, valoarea este de 1,265 lei
  • La 1 septembrie 2020, valoarea este de 1,775 lei
  • La 1 septembrie 2021, valoarea este de 1,875 lei

Numarul total de puncte realizate de asigurat se obtine prin insumarea punctajelor anuale ale acestuia. Acest punctaj anual se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate intr-un an calendaristic. Totusi, pentru perioadele ulterioare intrarii in vigoare a noii legi a pensiilor, punctajul lunar se calculeaza prin raportarea venitului brut lunar realizat, sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului  asigurarilor sociale de stat din anul respectiv.

La calcularea punctajelor anuale si a punctajului lunar se utilizeaza cinci zecimale. In situatia asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat, privat, punctajul lunar stabilit in conditiile noii legi a pensiilor se corecteaza cu raportul dintre cota de contributie de asigurari sociale datorata la sistemul public de pensii de catre asigurat, prevazuta de Codul fiscal, din care s-a dedus cota de contributie aferenta fondului de pensii administrat privat si cota de contributie pentru persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale.

Ce se utilizeaza la determinarea punctajului lunar?

Cuantumul brut al pensiei de invaliditate, in cazul beneficiarilor de pensie de invaliditate

Cuantumul indemnizatiei pentru incapacitatea temporara de munca, in cazul in care persoana a beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001-1 ianuarie 2006, de indemnizatii de asigurari sociale, sau dacp a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale

Punctajul lunar pentru persoanele in drept sa obtina o pensie de invaliditate:

  • 0,70 de puncte pentru gradul I de invaliditate
  • 0,55 de puncte pentru gradul II de invaliditate
  • 0,35 de puncte pentru gradul III de invaliditate

Pentru perioadele in care persoana a fost somera, la determinarea punctajului lunar se iau in considerare drepturile banesti lunare acordate care au constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale.

Pentru perioadele in care persoana a beneficiat de plati compensatorii, pentru care s-a achitat contributia de asigurari sociale din bugetul asigurarilor pentru somaj, la determinarea punctajului lunar se utilizeaza drepturile banesti lunare acordate care au constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, potrivit Economica.net.

Persoanele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupele I si II de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in conditii deosebite sau conditii speciale, beneficiaza de majorarea punctelor lunare realizate in perioadele respective, dupa cum urmeaza:

  • cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupele I si II de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 sau in locuri de munca incadrate in conditii deosebite sau conditii speciale;
  • cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupa I de munca,  potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 sau in locuri de munca incadrate in conditii deosebite sau conditii speciale.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

lege puncte pensie
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2019 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2095 (s) | 21 queries | Mysql time :0.073541 (s)