Actualitate

A mai ramas putin pana la Paste, iar ciobanii au scos la vanzare miei. Iata cat costa la Iasi un kilogram de carne – FOTO

Publicat: 08 apr. 2016

@ Au mai ramas putine zile pana la Sfanta Sarbatoare de Paste, iar ciobanii din judet se pregatesc sa scoata la vanzare miei @ Anul acesta preturile nu vor fi foarte piperate, deoarece, dupa cum spun crescatorii, mieii sunt dezvoltati, iar clientii nu isi permit sa plateasca prea mult

Pana la mini-vacanta de 1 mai si pana la Paste nu a mai ramas prea mult timp, de aceea, cei care vor sa aiba pe masa preparate din carne de miel, ar trebui sa puna deoparte bani. Anul acesta meii vor fi „numai buni”, dupa cate spun ciobanii, oile au fatat devreme, iar mieii au crescut destul. Pretul inca nu s-a stabilit, insa acum, daca vrei sa cumperi un miel de 10 kilograme, carcasa, trebuie sa scoti din buzunar in jur de 200 de lei.

„Anul acesta mieii sunt buni, oile au fatat devreme, au avut timp sa creasca si inca mai este timp pana la Paste. Mai sunt doua saptamani bune, ei mai cresc. Anul trecut s-au vandut cam cu 18-22 de lei kilogramul curat. Anul acesta cred ca tot cam asa vor fi”, a spus Ilie Cojocaru, cioban din Domnita. De regula, in magazine preturile sunt mai mari decat la ciobani, insa dupa cum spun crescatorii, carnea unui miel cumparat de la tara este mult mai buna.

Miei pe alese, in functie de buzunar

Astfel, iesenii care vor sa cumpere un miel pentru a pregati bucate traditionale de Paste, pot merge in comunele din imediata apropiere a Iasului. „Fiecare alege de unde cumpara mielul pentru Paste. Eu zic ca sunt cei mai buni cei crescuti la stana, la iarba verde. Nu sunt ingrasati artificial, mananca doar fan si ce sug de la oi. Sunt miei destui, acum au in jur de 8-14 kilograme curat, pana la Paste mai cresc putin”, a completat ciobanul. Pentru un miel viu, clientul plateste un pret de 12-14 lei per kilogram, o afacere ce nu putem spune ca este tocmai rentabila, deoarece mielul scade aproape jumatate dupa sacrificare. De Paste, iesenii pot cumpara iezi, pretul acestora fiind insa putin mai mare decat cel al mieilor. In cazul in care iesenii nu isi permit sa cumpere un miel intreg, pot cumpara din carmangerii, carne sau organe. Fie ca aleg sa cumpere din magazine sau direct de la ciobani, iesenii trebuie sa fie foarte atenti atunci cand aleg un miel. Temperaturile care se inregistreaza afara pot altera cu usurinta carnea, de aceea trebuie multa atentie. Pretul carnii poate sa mai scada, sau sa creasca in perioada viitoare, dar cu siguranta, dupa cum spun ciobanii, nu va depasi 25 de lei pe kilogram.





Adauga un comentariu