News Flash:

Agricultura imbatranita

13 Februarie 2008
1275 Vizualizari | 0 Comentarii
Constantin Arustei foto dreapta
• Bilantul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi pe anul 2007 arata o agricultura afectata de seceta excesiva de anul trecut, dar cu mult potential pentru dezvoltare si accesarea fondurilor europene • Din cele 215 mii de hectare de culturi afectate, doar 41 mii de hectare au beneficiat in 2007 de despagubirile acordate de la bugetul de stat • Anul acesta, in jur de 70 la suta dintre producatori si-au asigurat culturile de toamna

Producatorii agricoli trebuie sa constientizeze necesitatea asigurarilor pentru a putea beneficia de despagubirile acordate prin fondurile de la bugetul de stat. Aceasta este una dintre concluziile trase de reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi la prezentarea raportului de activitate pe anul 2007. In anul agricol 2006-2007, judetul Iasi a fost nominalizat ca judet afectat de seceta excesiva, persistenta in timp. Suprafata totala a culturilor afectate de seceta din vara anului trecut a fost de 215.832 de hectare, din care 79.845 de hectare au fost afectate in proportie de suta la suta. Dintre cele 215 mii de hectare de culturi afectate, doar 41 mii de hectare au beneficiat de despagubirile acordate de la bugetul de stat. "S-au acordat putine despagubiri in raport cu numarul mare de suprafete afectate de seceta. Fermierii care nu si-au asigurat culturile nu au putut beneficia de despagubirile din partea statului", a declarat Neculai Olariu, directorul executiv adjunct al DADR Iasi. Anul acesta, insa, fermierii ieseni au constientizat necesitatea incheierii asigurarilor astfel ca, numai de la inceputul anului, peste 1250 de producatori si-au asigurat culturile. Din cele 51.000 hectare de culturi infiintate anul trecut, peste 37 de mii, adica un procent de 71 la suta au fost asigurate impotriva secetei. Prezent la prezentarea bilantului, subprefectul Marius Bodea s-a aratat multumit de eforturile depuse de reprezentantii DADR pentru a suprima efectele calamitatilor naturale de anul trecut. In perioada august-septembrie 2007, din cauza situatiei dificile cu care se confruntau crescatorii de animale privind imposibilitatea asigurarii furajelor, acestia au derulat campania "Fermier pentru fermier" si subcampania "De la primar, la primar". Cantitatea totala de furaje transportata si distribuita, prin acest program, fermierilor afectati de seceta a fost de 1.552 de tone.

Accesarea fondurilor europene


Anul trecut, reprezentantii DADR Iasi au desfasurat, in colaborare cu Institutia Prefectului, actiuni de promovare a Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007- 2013 in toate comunele judetului. In acest an, trei tineri fermieri ieseni vor fi ajutati in accesarea fondurilor structurale alocate in domeniul agriculturii. Acestia vor beneficia de consultanta gratuita in elaborarea si scrierea unui proiect privind dezvoltarea si modernizarea unei ferme vegetale. "Am elaborat si am desfasurat impreuna cu reprezentantii administratiei publice locale campania de informare Fermier in Europa. Am reusit sa acoperim 98 de comune din judet si sa realizam campania de informare asupra fondurilor europene si noilor schimbari aduse de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana", a afirmat Constantin Arustei. Anul trecut, peste 157 de proiecte cu finantare europeana, inregistrate pe diferite masuri de activitate, au fost demarate, proiecte la care se lucreaza in prezent pentru a putea primi banii europeni. Pentru alinierea la standardele comunitare, reprezentantii DADR au autorizat trei depozite de cereale, au acordat 37 de licente de fabricatie si au atestat 16 produse traditionale din categoria produselor de panificatie, franzelarie si patiserie.

Nemultumirea subprefectului


Desi s-a aratat satisfacut de activitatea desfasurata de Directia Agricola intr-un an dificil din punct de vedere agricol, subprefectul Marius Bodea a avut o mare nemultumire, anume ca printre angajatii DADR Iasi se regasesc numai oameni cu ceva experienta, dar si ani in plus. "Remarc ca exista o lipsa de strategie coerenta la capitolul resurse umane. Varsta specialistilor de la Directia Agricola este inaintata, foarte multi mai au cativa ani pana la pensie si nu au tineri angajati. Le recomand sa colaboreze cu Universitatea de Agronomie", a declarat subprefectul Marius Bodea dupa ce sefii de la Directia Agricola au prezentat raportul de activitate pe anul 2007.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

nemultumirea subprefectului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1392 (s) | 22 queries | Mysql time :0.023865 (s)