Arte vizuale

Cele mai valoroase artefacte din Muzeul Bibliei s-au dovedit a fi falsuri

Publicat: 23 oct. 2018
3

Un muzeu american a anuntat luni ca cinci fragmente de pergament, prezentate ca facand parte din colectia Manuscriselor de la Marea Moarta, sunt de fapt falsuri si nu vor mai fi expuse, potrivit AFP.

Muzeul Bibliei din Washington, aflat anul trecut in centrul unei controverse pe tema finantarii sale de catre o familie bogata de militari crestini, a facut anuntul dupa ce un centru de cercetari german a ajuns la concluzia ca fragmentele nu erau atat de vechi pe cat se credea.

"Desi am sperat ca rezultatele testelor sa fie diferite, este o ocazie ca publicul sa inteleaga importanta verificarii autenticitatii rarelor fragmente biblice, (si a fi informat) in ceea ce priveste procesul complicat de teste care au fost realizate si referitor la angajamentul nostru de a fi transparenti", a precizat Jeffrey Kloha, conservator in cadrul muzeului, intr-un comunicat.

Manuscrisele de la Marea Moarta au o vechime de peste 2.000 de ani. Cele 900 de pergamente si papirusuri, identificate intre 1947 si 1956 in grota Qumran din Cisiordania, sunt considerate una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din toate timpurile. Documentele cuprind texte religioase in ebraica, aramaica si greaca, precum si cea mai veche versiune cunoscuta a Vechiului Testament.

Cele cinci fragmente erau expuse in muzeul de la Washington de la deschiderea sa, in noiembrie 2017, dar erau insotite de o nota care preciza ca cercetarile referitoare la autenticitatea acestora este in curs.

Cu cateva luni in urma, muzeul a expediat cinci dintre cele 16 fragmente de manuscrise pe care le detine in Germania, la Institutul federal de cercetare si de control al materialelor (BAM). Testele facute cu ocazia cercetarilor anterioare ridicasera suspiciuni referitoare la originea lor.

Muzeul a retras din colectiile sale cele cinci fragmente analizate in Germania si le-a inlocuit cu altele trei, care sunt de asemenea supuse unor analize.

Muzeul, care a costat peste 500 de milioane de dolari, relateaza, prin intermediul colectiile sale expuse pe mai multe etaje, istoria Bibliei, a Vechiului si Noului Testament si impactul textelor continute de acestea asupra omenirii.

Cladirea impunatoare se afla la doar cateva strazi distanta de Capitoliu, o vecinatate cu puterea legislativa care a alimentat polemicile referitoare la influenta religiei in politica americana.

Adauga un comentariu