Eveniment-Social

Iesenii isi pot testa gratuit sanatatea plamanilor

Publicat: 14 nov. 2011
1

@ Timp de doua zile, intre orele 10.00-18.00, medicii pneumologi ii vor consulta gratuit pe iesenii care vor sa afle informatii despre sanatatea plamanilor

Doi plamani uriasi in forma de cort vor fi amplasati in fata primariei, unde iesenii vor putea merge sa-si testeze gratuit functiile plamanilor. Campania se desfasoara sub sloganul „Un singur pas iti taie rasuflarea? Nu lasa plamanii sa te imbatraneasca!„. In zilele de 19 si 20 noiembrie, in intervalul 10.00-18.00, se vor efectua testari gratuite de spirometrie, iar iesenii vor primi informatii despre simptomele si metodele de preventie a bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPCO) de la medici specialisti pneumologi din Spitalul de Pneumoftiziologie Iasi. Campania se desfasoara in cadrul Zilei Mondiale a BPOC, care este marcata in data de 16 noiembrie. „Se doreste organizarea de testari gratuite de spirometrie, cu asistenta medicilor specialisti pneumologi si a medicilor de familie. Acestia vor oferi informatii despre boala BPOC si despre simptomele ei, precum si despre importanta depistarii si tratarii ei la timp. Sâmbata si duminica (19, 20 noiembrie), langa Primaria Iasi, pe bulevardul Stefan cel Mare, se vor efectua testari gratuite de spirometrie pentru masurarea functiei pulmonare si depistarea afectiunilor respiratorii pentru publicul larg. Într-un cort special amenajat sub forma de plamâni, iesenii vor putea primi informatii de la medici specialisti pneumologi despre simptomele si metodele de preventie a BPOC, precum si despre povara bolii. Numarul pacientilor depistati cu BPOC este in crestere si tinde sa devina a treia cauza de deces la nivel mondial”, a declarat prof. dr. Traian Mihaescu, de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iasi.

Principala cauza a bolii pulmonare obstructive cronice este dependenta de nicotina. Spirometria este analiza prin care medicul poate spune daca ai sau nu BPOC. Ea consta intr-un test de respiratie de cateva minute si nu provoaca nici un disconfort. Acest test masoara cantitatea de aer care circula prin plamani.

Adauga un comentariu