National

Scandal in Parlament la revocarea lui Petre Roman: „Ori esti prost, ori esti prost”

Publicat: 09 feb. 2015
1

Deputatii au decis astazi incetarea mandatului de deputat al lui Petre Roman. Fostul prim-ministru, declarat incompatibil de catre Agentia Nationala de Integritate, Roman nu a contestat raportul de evaluare in termenul legal de 15 zile.

„Facem un act foarte simplu: luam act de vacantarea mandatului si Guvernul sa stabileasca alegeri partiale pentru acest colegiu din judetul Brasov. Punct si de la capat. Nu comentam legea si nu facem analiza pe ea. In rest, ii dau dreptate domnului deputat”, a transat presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, disputa iscata intre acesta si Petre Roman, PNL si UDMR.

Dupa o ora de discutii aprinse intre Valeriu Zgonea, presedinte de sedinta, si PNL, langa care s-a asezat, in apararea lui Petre Roman, UDMR, mandatul de deputat al lui Roman a  incetat. In total, 200 de deputati au votat pentru, 11 impotriva si 22 s-au abtinut, nu inainte de un schimb de replici intre Mihaita Calimente si Valeriu Zgonea.

Citeste si OFICIAL! Petre Roman si-a pierdut mandatul de parlamentar

„Ori esti prost, ori esti prost! Prostul nu e prost destul pana nu e si fudul”, i-a strigat Calimente lui Zgonea, in timp ce presedintele Camerei se asigura ca liberalii sustin pana in ultimul minut scoaterea subiectului de pe ordinea de zi.

„Pe mine, personal, nu ma deranjeaza daca ma injurati in fiecare minut. Dar vreau sa il vada si o tara ca poate il voteaza la fel”, l-a chemat Zgonea la microfon pe interlocutorul din sala, „sa il vada si camerele”.

In final, hotararea de vacantare a mandatului lui Roman a ramas insa pe ordinea de zi, fiind votata cu majoritate.

Pentru a-si apara mandatul, Petre Roman a venit cu plicul in care a trimis in termen contestatia la decizia din martie 2014 a ANI, admitand insa ca „certificatul cu privire la timbrare n-a ajuns in timp util, a ajuns cu 3 zile mai tarziu”.

„Dati-mi voie sa va explic, macar acum, in ultima instanta. S-a facut constestatia!”, a ripostat Petre Roman la distanta de microfon.

Citeste si Deputatii au trimis decizia ANI privind incompatibilitatea lui Petre Roman

„Nu s-a facut, domnul deputat. Stim foarte bine si stiti si dumneavoastra”, l-a contrazis insa Zgonea.

Cu avertismentul riscului legat de abuzul in serviciu prin omiterea subiectului, presedintele Camerei Deputatilor a sustinut cererea ANI.

„Pe 13 ianuarie Parlamentul a fost informat de ANI cu privire la incetarea de drept a mandatului domnului Petre Roman. Nici plenul Camerei, nici BP nu se poate pronunta pe aceasta chestiune. Am cerut Comisiei Juridice sa ne spuna care sunt pasii de urmat. Iar Comisia ne-a trimis. Nu avem nicio obligatie decat cea pe care ne-a spus-o ANI”, a instistat Zgonea, in fata cererii repetate a liberalilor de a scoate subiectul de pe ordinea de zi.

Petre Roman a insistat si el: „Situatia este cat se poate de clara. Ar fi trebuit sa avem in fata decizia definitiva a Justitiei prin care se constata incompatibilitatea mea. Nu o avem, pentru ca nu exista. Ce fel de absurditate traim? Constatam ca inceteaza mandat de parlamentar ca n-a fost contestat si avem certificat de grefa de la Curtea de Apel care spune exact contrariul. Acea incompatibilitate nu exista, dar nu despre asta este vorba”, a incercat liberalul sa sensibilizeze, fara succes, deputatii.

Citeste si ANI ameninta Parlamentul pentru neconstatarea incetarii mandatului deputatului

„Ma uitam la televizor cand eram student si dansul conducea un Guvern. Dar suntem egali in fata legii ”, a tras Zgonea linie peste mandatul lui Roman.

Adauga un comentariu