Actualitate

AVICOLA a fost salvata de fondul Dunarea

Publicat: 01 apr. 1999
1

•Datoriile societatii iesene la banci au fost preluate de Dunarea, ce va deveni prin aceasta procedura actionar alaturi de FPS •In AGA, din 29 martie, s-a aprobat disponibilizarea a 230 de angajati •Produsele AVICOLA s-au scumpit de 500 de ori comparativ cu anul 1991

Societatea comerciala AVICOLA SA Iasi, aflata in plin proces de restructurare, este pe cale de redresare economica. Salvarea a venit de la Fondul National Roman „Dunarea” care intentioneaza sa preia creantele unitatii iesene de la Banca Agricola, ce insumeaza aproximativ 26 de miliarde lei.

Asa dupa cum ne-a confirmat directorul general al AVICOLA SA Iasi, Stelian Comsa, fondul va transforma creantele de la Banca Agricola in actiuni, prin majorare de capital si va face parte din structura actionariatului alaturi de FPS. In prezent, FPS detine 75% din capitalul social al AVICOLA SA Iasi, iar dupa preluarea de catre fondul Dunarea a datoriilor societatii la banca, FPS-ului ii va mai ramine un procent de 52%, deci ramine majoritar.

Problema care se pune este daca fondul va prelua creantele si le va transforma in actiuni la valoarea nominala, care este de 25.000 lei sau daca se va tine cont de valoarea pe piata a actiunilor, care este mult mai mica. Trebuie sa amintim ca, AVICOLA a fost puternic decapitalizata in ultimii ani, datorita fluctuatiilor mari de dobinzi practicate de banci, dar si datorita politicii neprotectioniste duse in cazul importurilor de oua si carne.

„Am fost obligati sa vindem produsele noastre la preturi impuse, prin protectia sociala pina in februarie 1996 si prin liberalizare dupa aceasta etapa. Rata dobinzii aplicata la creditele preluate inainte de 1996 a crescut de la 15% la 180%, fenomen ce a stat la baza decapitalizarii unitatii noastre. Datoriile la bugete nu au mai putut fi achitate la timp si s-au acumulat, astfel incit, in acest moment, avem restante ce se cifreaza la 5 miliarde lei. Am incercat sa obtinem o esalonare a datoriilor si se pare ca o sa primim acordul Ministerului de Finante„.

Cele doua portite de scapare de la lichidare, asa cum reiese din discutia avuta cu directorul Comsa, ramin pentru moment, decizia Ministerului Finantelor si intentia fondului Dunarea de a prelua creantele, insa pe termen lung se mai impun si alte masuri menite sa intretina pe piata produsele AVICOLA Iasi.

•Avicola mai numara 166 de salariati

In sedinta AGA, ce a avut loc in urma cu doua zile, a fost aprobat bilantul pe anul financiar 1998, raportul cenzorilor si problemele legate de reorganizare judiciara. Rezultatele din exploatare au fost pozitive, insa rezultatele financiare nu sint stralucite. Stelian Comsa a mai declarat ca, in cadrul adunarii a fost aprobata disponibilizarea de personal. „S-a aprobat disponibilizarea unui numar de 230 de angajati. Acestia beneficiaza de prevederile ordonantei, privind unele masuri de protectie pentru personalul disponibilizat”.

Dupa cele doua etape de reorganizare prin care a trecut AVICOLA, aceasta mai numara doar 166 de angajati. Amintim ca, in 1991 avea 1342 de angajati. In privinta privatizarii societatii, directorul Comsa a afirmat ca investitorii par nehotariti. AVICOLA SA Iasi a fost scoasa la vinzare inca din 1996. In timpul care s-a scurs, unitatea a fost curtata de mai multi investitori, din Ungaria si Elvetia, dar care nu s-au decis sa o cumpere. 
Adauga un comentariu