News Flash:

Licitatie cu dedicatie, desfiintata de BZI

17 Septembrie 2009
2863 Vizualizari | 6 Comentarii
Vasile Cretu
• Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a confirmat ancheta jurnalistica a cotidianului BUNA ZIUA IASI, publicata la sfarsitul lunii iulie, care privea o licitatie de 2 milioane Euro, organizata de Primaria comunei Cotnari • Practic, decizia CNSC, prin care au fost anulate procedurile demarate de Primaria Cotnari pentru atribuirea unei lucrari de modernizare a infrastructurii rutiere si a retelei de alimentare cu apa, a confirmat faptul ca primarul Vasile Cretu a incalcat legea • Chiar daca CNSC a fost sesizat, primarul Vasile Cretu a ales sa continue procedura si a mers pana la adjudecarea licitatiei, catre singura firma care a indeplinit, in opinia comisiei de evaluare, conditiile din caietul de sarcini contestat • Primaria Cotnari a atribuit contractul firmei Ted Construct SRL, patronata de omul de afaceri Corneliu Branza

Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a confirmat ancheta jurnalistica a cotidianului BUNA ZIUA IASI, publicata la sfarsitul lunii iulie, care privea o licitatie de 2 milioane Euro, organizata de Primaria comunei Cotnari. Practic, decizia CNSC, prin care au fost anulate procedurile demarate de Primaria Cotnari pentru atribuirea unei lucrari de modernizare a infrastructurii rutiere si a retelei de alimentare cu apa, a confirmat faptul ca primarul Vasile Cretu a incalcat legea. Mai precis, CNSC a desfiintat caietul de sarcini si a demonstrat ca primarul Vasile Cretu a incercat sa dirijeze banii europeni catre o anumita firma. Cotidianul BUNA ZIUA IASI a sesizat faptul ca primarul Cretu, in complicitate cu functionari de la Centrul Regional de Plati, Dezvoltare Regionala si Pescuit (CRPDRP) au intocmit o fisa de date achizitii cu criterii de selectie ilegale ce nu numai ca sfideaza prevederile OG 34/2006 si HG 925/2006, dar creeaza tabloul unei batai de joc fata de tot ce inseamna sistem concurential in Romania. Toate conditiile solicitate de Primaria Cotnari arata ca fisa de date achizitii reproduce perfect profilul unei firme mici-mijlocii, fara investitii in baza tehnico-materiala, fara alte lucrari in derulare, care are un disponibil in cont o anumita suma de bani si care defileaza de zor cu un certificat emis de catre o asociatie profesionala in materie, act pe care instantele din Romania s-au pronuntat in nenumarate randuri ca este abuziv solicitat in licitatii. Astfel, desi HG 925 / 2006 in art. 8 alin. 1 interzice introducerea unor cerinte de calificare care sunt disproportionate in raport cu natura si complexitatea contractului de achizitie publica, Primaria comunei Cotnari, cu sustinerea CRPDRP, a solicitat nu mai putin de patru documente financiare din partea unor banci, ce se suprapun si devin astfel un hatis pe care probabil o singura firma il poate trece.

Tupeu fara limite

Chiar daca CNSC a fost sesizat, primarul Vasile Cretu a ales sa continue procedura si a mers pana la adjudecarea licitatiei catre singura firma care a indeplinit, in opinia comisiei de evaluare, conditiile din caietul de sarcini contestat. Mai precis, Primaria Cotnari a atribuit contractul firmei Ted Construct SRL, patronata de omul de afaceri Corneliu Branza. CNSC, in motivarea deciziei de anulare, a aratat ca primarul Vasile Cretu a negociat contractul pe bani europeni, ca la piata. "Autoritatea Contractanta nu a prevazut un algoritm de calcul obiectiv al subfactorilor de evaluare, lasand la aprecierea comisiei de evaluare modul de acordare a punctajului", se arata in motivarea deciziei CNSC. Totodata, CNSC a constatat ca Primaria Cotnari a schimbat regulile chiar in timpul jocului. Dupa ce pe fir au intrat institutiile de control precum Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF), primarul Vasile Cretu a incercat sa dreaga busuiocul. Sub forma unor clarificari emise catre firmele inscrise, primaria a schimbat practic prevederile initiale din caietul de sarcini, dar pastrand tocmai acele aspecte care avantajau firma Ted Construct SRL. CNSC a calificat actiunea primarului Vasile Cretu drept o incalcare a principiilor consacrate, respectiv promovarea concurentei intre operatorii economici, garantarea tratamentului egal si nediscriminarea acestora.Ironia sortii

Firma Ted Construct SRL este perceputa printre constructori ca o campioana a contestatiilor. Nu exista licitatie la care firma sa participe, sa fie descalificata corect, iar mai apoi sa nu formuleze contestatie, desi nu exista motive reale pentru acest demers. Iata ca, atunci cand, in sfarsit, cartile au fost facute astfel incat Ted Construct sa puna mana pe ciolan, institutiile statului au intervenit, iar firma lui Branza a cazut victima propriilor sale obiceiuri.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ironia sortii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (6)

oare?  | #80876
Chiar asa o fi? Da trebuia sa ia lucrarea Cretu Company sau Construct ca ei au exclusivitate pe zona chiar dac in urma lor cad peretii? Ia sa vad masurile care se aplica.
oare?  | #80877
Ba mos Vasile da ce esti asa negru si zburlit, de suparare sau a aparut tulburelu?
Anonim  | #80878
daca ar fi asta prima data as fi fost surprins... mai investigati, si o sa mai gasiti si alte asa zise licitatii....
Anonim  | #80879
daca ar fi numai atat!!! as vrea sa discutam mai detaliat despre acest proiect deoarece in prima etapa sa achizitionat de catre primaria cotnari doua utilaje adica un buldoexcavator si un autogreder vechi si reconditionate, dar smecherii nu au cerut sa fie platiteca sa nu poata fi verificate deoarece aceste utilaje nu corespund standardelor UE si nici nu se stie cine lea produs , nu au documente justificative si nu sunt conforme dupa cerintele caietului de sarcini .
Anonim  | #80880
au fost dezbateri mari pe aceasta tema in cosiliul local, dar primarul Cretu si consilierii PSD au zis ca se poate si asa pentru ca nu sunt banii nostri, ci sunt bani europeni si fac ce vor ei deoarece ei hotarasc soarta acestei comune blestemete pentru ca au majoritate in consiliu local,cat despre acest primar sugubat ,nici el nu stie cum a ajuns sa fie primar, dar lau instruit superiorii lui,cum poate sa fure bani de la bugetul de stat cu documente false, incalcand grav legea prin fraudare
LECOIHG  | #80881
Ce inseamna Sorin Pavelescu? Ca vine Branza si se urca pe voi? Va temetzi huh?
Lasa doamna Orca,ca matale esti specialista in shmenuit licitatii...
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2879 (s) | 24 queries | Mysql time :0.172903 (s)