Actualitate

SCANDALOS. Milionarii Iasului, pe lista teparilor! Datori vanduti la bugetul orasului. Combinatiile cu terenurile statului i-au ajuns din urma

Publicat: 17 iun. 2019
1

@ Invart mereu milioane de euro, insa uita sa-si plateasca contributiile catre bugetul orasului @ Marii milionari ai Iasului au ajuns sa se regaseasca pe lista celor mai vanati datornici din municipiu @ Pe aceasta lista se afla si cei care au ajuns sa vanda terenuri ale Primariei pentru constructia unor complexe controversate si care nu si-au achitat darile catre bugetul orasului @ Revoltator este si faptul ca Primaria Municipiului Iasi nu a cerut pana acum insolventa acestor firme care refuza sa-si plateasca darile catre bugetul local

Pozeaza mereu in oameni de afaceri cinstiti, cu milioane de euro in cont si cu afaceri din cele mai curate. Cu toate acestea, se numara printre marii datornici la bugetul orasului, cu restante de sute de mii de lei, restante care au ajuns sa creasca de la o zi la alta. In lista Primariei cu datorii mai mari de 10 mii de lei la 31 martie 2019 si neachitate integral la 14 iunie 2019 se afla fosti parlamentari, afaceristi tepari si alte persoane controversate care au supt de la bugetul Iasului tot ceea ce au putut. Lista cuprinde afaceristi care cauta notorietate, vor sa investeasca in proiecte imobiliare, dar care uita sa isi plateasca darile la stat.

Revoltator este si faptul ca Primaria Municipiului Iasi nu a cerut pana acum insolventa acestor firme care refuza sa-si plateasca darile catre bugetul local.

Oameni simpli, someri, pensionari, asistati social se chinuie sa fie la zi cu plata datoriilor, in timp ce afaceristi ca Viorel Blajut, Viorica Zlate sau Vasile Puscasu stau in vile de milioane de euro, petrec vacante de lux, îsi cumpara masini de fite, dar se bucura când trag câte o teapa Primariei Municipiului Iasi!

Un caz notoriu este cel al fostului deputat Viorel Blajut. Acesta se afla in topul datornicilor catre Primaria din Iasi, cu o datorie de peste 730 de mii de lei pe societatea Iasisting SRL. Faptul ca acesta este tepar nu mai mira pe nimeni, Blajut numarandu-se printre afaceristii care au incercat mai mareu sa dea teapa statului prin neplata taxelor.
Firma lui Blajut, cu sediul in satul Proselnici, comuna Miroslava, a acumulat o restanta de peste 567 de mii de lei, la care se adauga o penalizare de peste 163 de mii de lei. In plus, firma controlata de Viorel Blajut a deschis o actiune in instanta pentru o suma de peste 163 de mii de lei. La prima instanta, magistratii de la Tribunalul Iasi au respins cererea Iasisting SRL, astfel incat acesta se vede nevoit sa-si plateasca restantele catre bugetul orasului.

Vezi si: Arhitectii ieseni desfiinteaza afacerea Silk District de 200 de milioane de euro! Acuzatiile sunt de lipsa de profesionalism. Specialist: "Proiectul este trucat"

Blajut nu este singurul afacerist controversat care si-a cladit imperiul financiar dupa ce nu a mai platit impozitele catre Finantele locale. Pe aceasta lista se mai afla si societatea Mohingab Grup SRL, firma care a acumulat datorii de aproape 315 mii de lei. Societatea in cauza are legaturi cu Viorica Zlate, fosta directoare de la Terom, condamnata la 3 ani si 6 luni de inchisoare pentru devalizarea fostului combinat de fibre sintetice. Familia Zlate continua sa faca evaziune fiscala la scara larga, in ciuda situatiilor din trecut. O alta societate care a acumulat datorii uriase catre bugetul local este si Dana Point SRL. Aceasta firma a acumulat restante de peste 272 de mii de lei in ultimii ani, dintre care peste 193 de mii de lei sunt sumele neplatite, iar restul reprezinta sumele accesorii. Firma respectiva are ca obiect de activitate fabricarea de acumulatori si huse pentru telefoane, este administrata de un italian si activeaza de peste zece ani in oras.

Vezi si: Afacere dubioasa de 200 de milioane de euro! Iesenii sunt prostiti cu proiectul Silk District. Avocat: "Este o tradare nationala"

Cu o datorie apropiata de firma italiana este si societatea ICRTI SA. Aceasta firma a acumulat datorii de peste 272 de mii de lei, din care peste 197 de mii de lei reprezinta datoriile, iar restul sunt sumele accesorii. Aceasta firma este cea care administreaza complexul comercial Siraj din bulevardul Poitiers. Societatea a fost infiintata in 1969 si avea ca obiect de activitate aprovizionarea cu marfuri textile- incaltaminte in judetele Iasi si Vaslui.

Cu peste 256 de mii de lei, in topul marilor datornici este si firma Impex Reval SRL. Societatea respectiva are ca obiect de activitate închirierea si subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate. Asta nu i-a oprit pe patronii societatii sa acumuleze datorii catre bugetul orasului, valoarea acestora fiind de peste 256 de mii de lei, din care peste 94 de mii de lei sunt datoriile, restul fiind restantele acumulate in timp.

Vezi si: Fotografia mincinoasa de 200 de milioane de euro! Investitorii au pacalit publicul cu un mega-complex in Iasi. Plansele arata un singur bloc si o jignire pentru mediul de afaceri 

Datornicii Primariei au vandut un teren al statului

O alta firma care a ajuns sa aiba datorii este si Teba Iasi Industry SA din zona Calea Chisinaului. Aceasta societate a acumulat de-a lungul timpului datorii de 217 mii de lei catre bugetul orasului. Este vorba de aceeasi societate cu sediul in Arad, care a instrainat terenul si constructiile fostei fabrici de matase din Calea Chisinaului catre firma PK Ebony. Teba a vandut totul cate fondul de investitii sud african, care la randul sau a iesit cu un proiect rezidential mincinos, Silk District. Vanzarea a fost contestata in instanta, iar municipalitatea ieseana a devenit parte in proces. Practic, Teba Industry a vandut un teren care nu-i apartine pe o societate care a acumulat datorii catre municipiul Iasi, tocmai autoritatea care revendica suprafata instrainata.

Vezi si: Zeci de afaceri distruse, sute de oameni concediati si ilegalitati pe banda rulanta! Iata adevarul despre controversatul proiect Silk District

O alta societate cu datorii uriase catre bugetul orasului este Totalgaz Industrie SRL. Firma cu sediul in Pacurari îi are ca actionari pe Ioan Pârau si sotia acestuia. Firma are ca scop producerea si comercializarea echipamentelor si instalatiilor pentru transportul si distributia gazelor naturale. Cu toate acestea, societatea a acumulat datorii de aproape 180 de mii de lei, neplatite catre municipiul Iasi. Cu o datorie de peste 108 mii lei, in acest top al rusinii se mai afla si RFKI Comercial SRL. Firma controlata, de asemenea, de familia Zlate, a ajuns la o datorie colosala, din care peste 74 de mii de lei reprezinta sumele restante, restul fiind accesorii.

In topul datornicilor a ajuns si firma Unistil SRL, controlata de Vasile Puscasu. Societatea care a avut ani la rand autobuze pe rutele de transport urban din oras a acumulat datorii de peste 57 de mii de lei la bugetul municipiului Iasi in ultimii ani, restante pe care Puscasu a uitat sa le mai plateasca.  

Comentarii
  • toti functionarii angajati pe salarii mari, ale serviciilor de urmarire si recuperare a datoriilor la bugetul local, daca nu-si fac treaba conform fisei postului,ori sint incapabili,ori sint complici ai acestor hoti si primesc spaga pt tergiversari.Acestia,trebuie executati imediat si inlocuiti cu tineri absolventi,contabili sau finantisti,care doresc cu adevarat sa munceasca.Se aude domnule Chirica?Deja esti incoltit,vin alegeri locale,nu ai sprijin politic,poti avea soarta ratatului de Neqita,si ti se poate pune pe frunte eticheta de NEQITA II.Spor la munca.

  • În democrație Chirică sta la. Puscarie, și dacă se poate în camera cu Dragnea bineînțeles. Credeai ca te poți. Arunca în căruță șirului din mers? ******* trădătoare… Copiii tai vor ști ca ești un trădător de joasa speță. Nici măcar Iisus nu iubește tradarea.

  • Blestemata si canceroasa de zlate as vrea sa o vad despicată de tren sau tramvai.
    Asta a lăsat multi oameni fără pâine.
    Unde esti dna în mor tii m-atii?!

Adauga un comentariu