Eveniment

Traditii si obiceiuri de Sfantul Ioan Botezatorul. Ce este interzis sa faci pe 7 ianuarie

Publicat: 07 ian. 2019

Toti enoriasii asculta cu mare strictete traditiile, asa ca tin cu rigurozitate obiceiurile pe care le stiu de la bunici si parinti pentru ziua de 7 ianuarie, ziua in care este praznuit Sfantul Ioan Botezatorul. Sfantul Ioan Botezatorul este cunoscut ca fiind ultimul profet din Vechiul Testament, el facand trecerea in cel Nou. Praznicul cel mare este inchinat la sate si orase de secole, iar traditiile si obiceiurile pe 7 ianuarie sunt sfinte.

Ce trebuie sa faci si cum poti sa respecti datinile ramase in ziua sarbatoririi pildelor sale? "Sfantul Ioan este ultimul si cel mai de seama prooroc al Vechiului Testament, Inaintemergatorul si Botezatorul Domnului Iisus Hristos. Sfatul Ioan Botezatorul este o personalitate de exceptie, gata de jertfa, suflet nobil cu o tinuta morala vrednica de admiratie, necrutator cu cei pacatosi, chiar si cu regele din acea vreme Irod Antipa, care traia in desfrau cu Irodiada, sotia fratelui sau vitreg."

Traditii si obiceiuri de Sfantul Ioan Botezatorul

Sfantul Ioan Botezatorul, ultimul profet al Vechiului Testament, se serbeaza pe 7 ianuarie. In ziua aceasta speciala, enoriasii stiu ca au anumite restrictii de respectat pentru a le merge bine sau pentru a avea sanatate si belsug prin rugaiune si obiceiuri.

Traditiile arata ca:

– se sfintesc bucatele alaturi de vin la biserica,

– nu se bea deloc vin rosu,

– se face pomenirea rudelor care au murit in conditii stranii

– se serbeaza asa cunoscuta "Cumetria femeilor" (petrecerea tinerelor neveste care impartasesc din experienta pentru viata de familie).

Obiceiuri:

– Casa se tropeste cu Agheasma

– Trebuie sa domine veselia

– "Udatul ionilor" – se uda un brad frumos impodobit, iar cei cu numele Ion sunt udati pentru a fi purificati

– "Masa moasei" – pe 7 ianuarie i se organizeaza o masa moasei satului, iar femeile care au nascut cu ajutorul ei sunt invitate.loading...

Adauga un comentariu