Magazin

Cum sa-l ajuti pe cel mic sa-si faca prieteni la scoala

Publicat: 28 sept. 2013
1

Primele zi de scoala sunt un moment unic si deosebit in viata fiecarui copilas. Emotia primei intalniri cu doamna invatatoare, bucuria de a cunoaste noi copii, dorinta de a explora si de a cunoaste scoala vor da nastere unor momente de neuitat pe care cel mic si le va aminti toata viata. Tu esti emotionata de fiecare data cand il ridici din patut si-l pregatesti pentru scoala deoarece gandul ca puiul tau a crescut iti aduce in minte multe amintiri de cand era doar un ghemotoc.

Toti copiii au nevoie de timp si intelegere pentru a se acomoda intr-un mediu nou, dar daca puiul tau este mai timid si mai emotiv are nevoie de ajutorul tau. Iata cateva sugesti pentru a-l ajuta sa-si faca prieteni la scoala:

1. Invata-l sa abordeze copiii. Mergi cu el in locuri unde poti gasi posibili parteneri de joaca (centre de joaca, parcuri) si spune-i cum sa-si abordeze viitorii prieteni. Chiar daca la inceput va fi rusinos si sceptic, cu timpul el se va obisnui sa-i abordeze pe copii atunci cand vrea sa se joace

2. Invata-l sa fie punctual si sa spuna multumesc de fiecare data. Prima impresie conteaza, chiar daca discutam despre copii. De cele mai multe ori, cei mici taxeaza derapajele de comportament si, un copil caruia i se atrage mereu atentia pentru ca intarzie nu va fi privit cu ochi buni. Mai mult, daca va fi politicos si respectuos cu toata lumea, va reusi sa se integreze mai usor.

3. Invata-l sa fie punctual si sa spuna multumesc de fiecare data. Prima impresie conteaza, chiar daca discutam despre copii. De cele mai multe ori, cei mici taxeaza derapajele de comportament si, un copil caruia i se atrage mereu atentia pentru ca intarzie nu va fi privit cu ochi buni. Mai mult, daca va fi politicos si respectuos cu toata lumea, va reusi sa se integreze mai usor.

4. Ajuta-l sa interactioneze cu alti copii de la scoala. Ca parinte, iti este mult mai usor sa observi care copii au aceleasi interese ca si copilasul tau. Poti sa-i faci chiar tu cunostinta cu un copilas “Uite dragule, el este Marian. Si lui ii place sa mearga cu bicicleta”. Mai departe se va descurca singurel.

5. Colaboreaza cu doamna invatatoare sau cu profesorii si roaga-i sa il sustina pe cel mic in incercarea sa de a se integra. Acestia pot de asemenea sa te ajute sa intelegi care este cauza pentru care copilul tau nu reuseste sa-si faca prieteni si astfel vei putea sa-l ajuti.

6. Organizeaza o iesire sau o petrecere cu cativa colegi de clasa. O plimbare in parc sau o vizita de joaca la tine acasa sunt solutii minunate pentru ca puiul tau sa se faca placut. El va reusi astfel sa depaseasca barierele impuse de scoala si sa se simta in largul lui, jucandu-se cu ceilalti copilasi.

Aminteste-ti sa vorbesti in fiecare zi cu puiul tau despre momentele petrecute la scoala. Copiii tind sa ascunda lucrurile neplacute si frustrarile lor, motiv pentru care el nu va avea initiativa de a-ti povesti despre problemele pe care le are. Fii intelegatoare si ajuta-l cand ti se pare ca nu reuseste sa se integreze. Tine cont si de sfaturile si de observatiile doamnei invatatoare deoarece ea il poate analiza si intelege atunci cand tu nu esti langa el.

sursa: sfatulparintilor.ro

Adauga un comentariu