Actualitate

De-a DREPTUL SENZATIONAL! Nu ai stiut ce se ASCUNDE in LOCUL plasat chiar in plin centrul Iasului – FOTO

Publicat: 23 mart. 2017
@ Povestea acestui loc, amplasat in plin centrul Iasului, este de-a dreptul spectaculoasa si incarcata de un parfum al istoriei aparte! @ Demn de reliefat este ca, pâna la înaltarea Palatului Culturii, la începutul secolului XX, unul din simbolurile Iasilor a fost turnul de intrare în manastirea Goliei @ De asemenea, asa cum reliefeaza istoricul Florin Dan Floares, zidul de incinta al monumentalului edificiu medieval a intrat si el în limbajul curent al locuitorilor, servind si astazi drept termen de comparatie pentru lucruri iesite din comun ca marime @ În ciuda acestui fapt, ambele obiective au autori sau ctitori necunoscuti 
 
Pâna la înaltarea Palatului Culturii, la începutul secolului XX, unul din simbolurile Iasilor a fost turnul de intrare în manastirea Goliei. Zidul de incinta a intrat si el, asa cum reliefeaza istoricul Florin Dan Floares, în limbajul curent al iesenilor, servind si astazi drept termen de comparatie pentru lucruri iesite din comun ca marime. În ciuda acestui fapt, ambele obiective au autori sau ctitori necunoscuti.

„La 1615, Golia apare atestata ca manastire, iar existenta zidului de incinta este, acum, neîndoielnica. Cu alte cuvinte, daca facem abstractie de ipoteza împrejmuirii cimitirului, autorul ar trebui cautat între ultima mentiune ca biserica si prima mentiune ca manastire, adica în intervalul 1606-1615. Atunci, posibili autori ar putea fi Simion Movila, Constantin Movila, Stefan Tomsa, Alexandru Movila. În 1653, Paul de Alep nu a putut sa mai afle cine ridicase turnul-clopotnita «legat intim, din punct de vedere cronologic de zidul de incinta». Cele patru turnuri de colt se dateaza prin inscriptiile identice, aferente fiecaruia, în vremea lui Gheorghe Duca, la 1667 sau 1668. De notat ca anul 1667 iese din discutie, o data ce atunci domnea înca Ilias Alexandru. Chiar anul 1668 este problematic, Duca revenind în scaun abia în luna noiembrie a aceluiasi an”, arata Floares.  

Citeste si : EXCLUSIV BZI! Iata o colectie superba de fotografii, vechi de secole, din arhiva de aur a Iasului
 

Miticul simbol al Iasului 
 
Pe de alta parte, amplasat intr-o zona centrala a orasului, Turnul Goliei reprezinta unul dintre valoroasele cladiri istorice ale fostei Capitale a Moldovei. Remarcabil este ca monumentul ascunde o poveste fabuloasa legata de modul in care a fost ridicat. Peste toate acestea, in urma cu aproape un secol si jumatate, edificiul era cel mai inalt din Tarile Romane.

„Prin vechimea si masivitatea sa, turnul Manastirii Golia a reprezentat, timp de secole, simbolul istoric al Iasilor. De pe inaltimea sa, de peste 30 de metri, putea fi admirata panorama vechii Capitale a Moldovei. Turnul este mult mai vechi decat biserica construita de domnitorul Vasile Lupu, fiind construit probabil pe la 1600. La 1855, egumenul Meletie a dispus inaltarea turnului cu inca 17 metri, prin adaugarea unei parti tratate in stil diferit, neoclasic. Astfel, turnul ajungea la 54 metri, fiind cel mai inalt din tara la acea data. Arhitectul care a realizat aceasta indrazneata suprainaltare a fost Andreas Caradis, cel care a construit biserica Barboi, in forma actuala”, dezvaluie si istoricul iesean Sorin Iftimi

Citeste si : Scene de groaza surprinse pe strazile Iasului! Totul s-a petrecut intr-un mod teribil – GALERIE FOTO
 

Povestea tragica a Turnului Goliei 
 
Din pacate, cu toate ca era o constructie impunatoare pentru acele vremuri, Turnul Goliei a fost la un pas sa se prabuseasca. Asta pentru ca, prin numeroasele modificari aduse, structura a fost subrezita. Doar interventia unor arhitecti importanti, inclusiv din strainatate, a facut ca si astazi sa mai poata fi admirata aceasta cladire impozanta.

„Acest adaos a impovarat turnul, facand sa apara fisuri, foarte vizibile in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Se impunea de urgenta o restaurare a monumentului. Consultat in aceasta chestiune, Andre Lecomte du Nouy era de parere ca trebuia demantelat turnul pana la temelie si reconstruit. Turnul a fost salvat de un mai tanar colaborator al acestuia, arh. N. Gabrielescu, care a gasit solutii pentru a mentine in picioare acest monument, fara a distruge partea originala. Lucrarile au inceput in 1888, prin inlaturarea partii adaugate in 1855, care ingreuna inutil. Intre 1899 si 1906 turnul a fost restaurat in forma in care se afla astazi, adaugandu-se doar coronamentul de arcade care ii este astazi specific si scara in spirala, cu trepte de piatra, montata intr-un discret cilindru de caramida alipit turnului vechi”, mai relefeza Iftimi.

Citeste si : Marire si decadere! Iata cum arata acum locul unde-si dadeau intalnire bogatasii Iasului – FOTO

Importanta acestui monument este data si de faptul ca este integrat unuia dintre cele mai importante edificii de cult din tara noastra respectiv Biserica Golia. Arhitectonic, aceasta are un stil arhitectonic ce are influente inclusiv din perioada Renasterii italiene.

„Desi poarta numele primului ctitor, din veacul al XVI-lea, aceasta este cea mai impunatoare dintre ctitoriile domnitorului Vasile Lupu (1634 – 1653). Acest monument, construit intre 1650 si 1660, marcheaza inceputurile arhitecturii baroce in Moldova.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit