News Flash:

Statul impinge spre faliment intreaga economie romaneasca

23 Noiembrie 2001
1112 Vizualizari | 0 Comentarii
Firmele iesene considera ca aceasta va fi urmarea aplicarii noului Cod al Muncii •Multe firme se vor orienta spre angajarea muncii la negru

Proiectul noului Cod al Muncii a bagat frica in agentii economici ieseni. Modificarile substantiale pe care le-a suferit Codul Muncii au determinat conducerile firmelor iesene sa creada ca statul doreste sa impinga spre faliment economia romaneasca. De fapt, majoritatea schimbarilor au ca scop atragerea unor sume mai mari la bugetul statului, indiferent de impactul pe care l-ar avea supra agentilor economici. Practic, in perioada urmatoare, contributiile societatilor la bugetul asigurarilor sociale vor fi mult mai ridicate decat pana acum. Acest fapt va fi valabil in cazul in care numarul firmelor care vor angaja personal "la negru" va fi la fel ca si pana acum, insa se preconizeaza ca tot mai multe societati vor adopta aceasta practica, deoarece le va fi mult mai usor pentru bugetul propriu. Astfel, in noul Cod al Muncii, nu se mai pomeneste nimic despre conventiile civile. Practic, in perioada urmatoare, vor exista doar contracte de munca full-time si part-time, pe perioada determinata si nedeterminata. Prin urmare, o persoana care are doua locuri de munca va avea la ambele firme carti de munca. Acest fapt presupune ca ambele societati sa vireze la bugetul statului contributiile obligatorii. Pana acum, din salariul unei persoane angajate cu carte de munca mergeau la buget contributia pentru asigurari sociale (CAS), contributia pentru asigurari sociale de sanatate (CASS) si cea pentru somaj, in timp ce din leafa unui angajat cu conventie se vira doar CASS-ul. Potrivit noului proiect al Codului Muncii, pentru persoana cu doua locuri de munca cele doua societati vor fi obligate sa vireze statului toate cele trei contributii mentionate anterior.

"Din punctul nostru de vedere, mai bine nici nu se putea"

Directoarea Casei Judetene de Pensii, Adriana Grecu a declarat ca "din punctul nostru de vedere este foarte bine, deoarece firmele vor vira mai multi bani la bugetul asigurarilor sociale. Oricum societatile nu vor putea da statului o suma mai mare de echivalentul a trei salarii medii pe economie. De asemenea, directorul Agentiei Judetene pentru Ocupare a Fortei de Munca, Liviu Filipescu, considera ca proiectul Codului Muncii aduce numai vesti bune pentru bugetul statului, deoarece "societatile vor trebui sa contribuie cu sume mai mari". O noua modificare a Codului Muncii se refera la reglementarea muncii la domiciliu. Prin urmare, o persoana care va dori sa desfasoare o anumita activitate, dar ii va lipsi spatiul necesar, va putea apela ca loc de desfasurare la propriul apartament. "Pana acum in Codul Muncii nu era specificat nimic referitor la munca la domiciliu. Persoanele care vor lucra acasa vor putea avea contract individual de munca. De asemenea, proiectul noului Cod al Muncii da dreptul Inspectoratului teritorial de munca de a efectua controale la domiciliul persoanelor care lucreaza in acest mod", a declarat Andrei Albulescu, inspector-sef al Inspectoratului Teritorial de Munca.
De asemenea, in noul Cod al Muncii va fi specificata expres munca temporara. Prin urmare, o firma care angajeaza un zugrav pentru a-i efectua diverse lucrari la sediu, va avea obligatia de a-i incheia acestuia contract individual de munca. In plus, noile precizari legislative dau posibilitatea existentei clauzelor proprii din contractul individual de munca. Prin urmare, in perioada urmatoare, aspecte precum salariul, timpul de munca efectiv, precum si alte facilitati pe care societatea le ofera, vor fi discutate cu fiecare salariat in parte si vor fi trecute in contractul individual de munca.

Revolta in randul firmelor

O modificare a Codului Muncii care a produs valuri in randul agentilor economici este introducerea fondului de garantie pentru plata salariilor. Acest fond, constituit pentru a intampina imposibilitatea de plata a salariilor, trebuie sa fie cel putin egal cu dublul fondului de salarii anual. Acesta se constituie prin depunerea treptata intr-un cont bancar a unei sume echivalente cu cel putin 5% din fondul lunar de salarii, pana la constituirea integrala a fondului. Suma astfel consituita este intangibila, extrageri putandu-se efectua doar cu aprobarea liderului de sindicat. Directorul societatii iesene Electra, Marian Berdan a declarat ca "prin aceasta masura, sume substantiale vor fi practic imobilizate. Banii sunt pentru economie ca sangele pentru om. Prin blocarea unor valori atat de mari, se va ajunge practic la falimentarea intregii economii romanesti". De asemenea, directorul Eurobit, Catalin Ambrono a afirmat ca "in ultima perioada, in Romania se apara doar drepturile salariatilor, dar nu si cele ale firmelor. In aceste conditii, este foarte dificil de a desfasura o activitate normala".
Cornelia LAZARESCU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1194 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015273 (s)