Stiri medicale

Cancerul de san prevesteste probleme sexuale

Publicat: 23 dec. 2010
7

La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii australieni, in urma unui studiu care a durat mai bine de un deceniu.

Oamenii de stiinta de la antipozi au luat in calcul un lot de peste 1.500 de femei tratate pentru cancer de san, si apoape trei sferturi dintre cele sub 70 de ani, care aveau un partener sexual, au raportat dificultati, cum ar fi pierderea apetitului sexual, la doi ani dupa diagnostic. „S-a constatat ca 70% dintre femeile carora li s-a pus diagnosticul de cancer la san si care au urmat tratament, aveau probleme sexuale”, a declarat Mary Panjari, cercetator la Monash Univesity Medical School din Prahran si coautor al acestui studiui.

Panjari si colegii ei au chestionat 1684 de femei din Australia, in decursul a 12 luni de la diagnosticul de cancer invaziv de san. Specialistii au solicitat femeilor sa completeze anual, timp de 5 ani, o serie de chestionare care contineau intrebari legate de tratamentul cancerului la san de care sufereau, statutul partenerului, imaginea corporala, simptomele de menopauza si activitatea sexuala.

S-au exclus femeile a caror boala era activa, vaduvele, cele fara partener sau care aveau varsta de peste 70 de ani, considerandu-se ca acestea manifesta mai putin interes pentru viata sexuala sau ar putea fi indispuse de lipsa acesteia. Cercetatorii au luat in calcul raspunsurile primite de la 994 femei, dintre care doar 707 aveau probleme sexuale. Mai mult de 80% dintre subiectii chestionati au declarat ca viata lor sexuala era satisfacatoare inainte sa fie stabilit diagnosticul de cancer la san. 80% dintre cele care au raportat probleme sexuale post-diagnostic, au manifestat, de asemenea, simptome de menopauza, cum ar fi bufeurile si transpiratiile nocturne, factori aflati in stransa legatura (in cadrul altor cercetari) cu aparitia problemelor sexuale.

Adauga un comentariu