Actualitate

Candidatul ALDE la Parlament, Vasile Salaru, vine cu o serie de propuneri pentru dezvoltarea economiei locale

Publicat: 04 dec. 2016
Candidatul ALDE la functia de Senator, Vasile Salaru a lansat o serie de propuneri pentru dezvoltarea economiei locale si nu numai. Iata care sunt acestea in viziunea candidatului ALDE, la Parlament:

MOTORUL CRESTERILOR SALARIALE IN COMPANIILE PRIVATE CU CAPITAL ROMANESC.

Parteneriatul strategic angajat – angajator si stimularea exporturilor romanesti de catre statul nostru, trebuie sa duca la inflorirea fara precedent a economiei, cu beneficii substantiale atat pentru patronat cit si pentru angajati , specialisti si muncitori.

Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana , au disparut si Zonele Economice Defavorizate unde statul acorda facilitati fiscale si de reducere a costurilor cu angajatii , celor care investeau in zona si faceau sa creasca numarul de locuri de munca. Este adevarat ca procesul de risipire a banului public a fost destul de accentuat in spatele notiunii de Zona Economica Defavorizata , facind sa apara si anumite distorsiuni in ce priveste concurenta la nivel macroeconomic. Totusi odata cu desfiintarea  scriptica a notiunii de Zona Economica Defavorizata , evident ca saracia nu a disparut din acele zone geografice ci dimpotriva s-a agravat in mod drastic pentru ca au disparut si putinele locuri de munca si asa platite foarte prost.

Exceptind orasul resedinta de judet adica Iasi , celelalte orase din judet se zbat intr-o saracie crunta, somajul si lipsa locurilor de munca afectand foarte grav economiile locale.

Ce ar trebui sa faca statul roman prin autoritatile centrale si locale , pentru a stimula infiintarea de locuri de munca bine platite? Nu este foarte complicat, avem modelul Germaniei, care in loc sa fie afectata de criza economico finaciara care s-a declansat in 2008 , a profitat , avand atit crestere economica cit si crestere a numarului de locuri de munca precum si a veniturilor muncitorilor germani. Pare a fi un miracol obtinut prin magie , dar doamna Cancelar Angela Merkel nu prea arata a magician, ci este o doamna extrem de pragmatica si hotarita. Lucruri asemanatoare a facut si Marea Britanie  generand crestere economica , locuri de miunca si cresterea salariilor muncitorilor din Marea Britanie , in timp ce in alte tari Europene economiile se contractau , somajul crestea , iar salariile muncitorilor scadeau drastic. 

V-ati intrebat vreodata de ce emigrantii din tarile arabe au tinta fixa Germania sau Anglia?  Sau de ce pe santierele din Londra se vorbeste majoritar romaneste? Simplu , exista mai multe locuri de munca decit cererea si nu vorbim de locuri de munca platite slab ca in Franta , Spania , Italia etc..

Ce a facut statul German? Foarte simplu a stimulat exporturile industriale , aducand astfel surplus de “sange “ in economia nationala revitalizand astfel toate sectoarele economice , la fel ca un om accidentat , care a pierdut o cantitate critica de sange si care primeste  ulterior  la transfuzie sange de cea mai buna calitate , oxigenat cu ozon si fara toxine, iar  dupa recuperare incepe un stil de viata sanatos cu hrana de calitate , aer curat si multa miscare.

Acelasi lucru voi face si eu cand voi ajunge in Senatul Romaniei , unde o comisie senatoriala va incepe impreuna cu Ministerul Economiei un plan de acordare de subventii la export intreprinderilor industriale si nu numai ,cu accent pe judetul Iasi , judetele din Moldova si din alte zone ale tarii.

Eficienta mecanismului consta in faptul ca angajatorul care primeste subventia la export , care poate merge pina la scutirea totala de taxe pentru veniturile realizate din export, se obliga sa verse aceasta contributie in fondul de salarii ,lucru ce va duce la cresterea semnificativa atit a salariilor cit si a numarului de angajati , iar aceste sume de bani vor intra in circuitul economic local revigorindu-l. 

Ce castiga angajatorul? Sigur ca da …cresterea productivitatii muncii , cresterea calitatii si responsabilitatii muncii , astfel incat muncitorii motivati ,prin munca lor specilizata ,vor fabrica produse competitive , care vor ajunge la export , generand incasari valutare masive pentru angajator si implicit profituri substantiale . Statul si sistemul bancar  vor mai ajuta angajatorul platindu-i prime pentru imobilizari valutare si facilitandu-i accesul la credite avantajoase pentru sustinerea productiei pentru export.

Din pacate in ultimul an genul acesta de masuri tehnice , simple si pragmatice care sa ajute capitalul autohton , nu s-au luat ….probabil masurile tehnice sunt dincolo de priceperea Guvernului Tehnocrat si ca urmare membrii cabinetului in frunte cu Ciolos , vor sa-si ascunda incompetenta profesionala , incercand o solutie de acoperire ….politica”.


loading...

Comentarii
 • Daca-l mai promovati mult pe boul asta supraexpus la solar, ALDE o sa ajunga la sub 3% in Iasi. Ca de intrat in Parlament deja e sigur ca nu intra.

  • Un buhait de bautura, dornic de femei si in rest…..toate scursurile societatii ajung sa candideze…..nu il votati oameni buni…..sa se duca la catedra sa predea fizica………daca mai stie……..

 • E bun programul de dezvoltare. Îi fac o copie ca sa ti-l pot da de cap când te văd prin Iași dacă nu îl susții și în parlament. Mulți promit dar puțin fac. Sper sa te ții de cuvânt și ai grija ca e primul mandat. A doua oară nu mai pupi.

 • In sfârșit vedem candidați facand campanie fara lighene, găleți sau oameni cumpărați ieftin si adunați in buricul târgului..in sfârșit un candidat care vine cu idei si propuneri clare. Felicitări!

 • Un plan sustenabil si concret. Respect domnule Salaru. PMP-ul nu vine cu nimic fezabil pentru Iasi (fiind de altfel, principalul oponent), deci eu votez ALDE

 • Apreciez acest proiect al dumneavoastra. Sunt sigur ca odata ajuns senator il veti si implementa. Mult succes si m-ati convins. Votez ALDE

 • Buna ziua,

  Mihaela este numele meu, sunt Iesean si am terminat un Master la Londra in Macro-economie.

  Daca acest domn se va tine de cuvant, consider ca a declara anumite orase sau comune/sate din judetul Iasi ar fi ceva extraordinar pentru economia judetului nostru.

  Nu stiu care e intelegerea domnului acesta despre o zona defavorizata si daca cineva citeste comentariul meu,dar prin acest intermediu cer lamuriri. In intelegerea mea o Zona Economica defavorizata este un fel de offshore regional in care practic nu avem taxe pentru investitori(ci anumite conditii). Asta ar aduce mii de investitori de peste tot. Ar fi un fel de Silicon Valley Iesean. Unde nu doar muncitorii necalificati pot munci ci si tineri foarte bine pregatiti, pentru ca o deducere de taxe este = cu salarii mai mari. Aceasta initiativa ma entuziasmeaza, dar sper sa nu fie doar bla bla electoral…dar ii dau o sansa.

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit