Actualitate

Care sunt noile valori considerate normale ale tensiunii arteriale si ce masuri trebuie luate in caz de hipertensiune

Publicat: 21 nov. 2018
17

Tensiunea arteriala are noi valori considerate normale, dupa ce Asociatia Americana a Cardiologilor (AHA) a lansat anul trecut un nou ghid pe aceasta tema.

AHA nu mai publicase un ghid de 14 ani, iar schimbarile sunt notabile in ceea ce priveste masurarea, dar si gestionarea tensiunii arteriale. Acum nu se subliniaza doar importanta majora a tratamentului medicamentos, ci si schimbarea radicala a stilului de viata.

Conform noilor recomandari, gradul I de hipertensiune arteriala corespunde valorilor de peste 130/80 mmHg (spre deosebire de vechile ghiduri, care indicau o valoare-prag de 140/90 mmHg).

Cum defineste noul ghid hipertensiunea arteriala

Tensiunea arteriala (TA) a fiecarei persoane poate fi incadrata intr-una din urmatoarele clase:

TA normala: TA sistolica sub 120 mmHg si TA diastolica sub 80 mmHg;

TA crescuta: TA sistolica intre 120 si 129 mmHg si TA diastolica sub 80 mmHg;

Hipertensiune arteriala gradul I: TA sistolica intre 130 si 139 mmHg sau TA diastolica intre 80 si 89 mmHg;

Hipertensiune arteriala gradul II: TA sistolica peste 140 mmHg sau TA diastolica peste 90 mmHg.

Dr. Kenneth Jamerson, profesor de medicina interna, specialist in hipertensiune la Universitatea din Michigan si unul din autorii ghidului, despre impactul acestor noi recomandari:

"Vor fi mai multi hipertensivi, mai multe persoane sub tratament medicamentos, dar si vietile vor fi mai multe salvate, intrucat astfel vom reusi sa prevenim mai multe accidente vasculare cerebrale, evenimente cardiovasculare si insuficienta renala. Dar daca dorim sa investim in sistemul medical, este spre binele tuturor sa axam tratamentul si preventia pe aceasta etapa timpurie a bolii."

Recomandarile ferme ale noului ghid in caz de hipertensiune:

Scaderea in greutate: atentie, pacientii supraponderali!

Dieta alimentara sanatoasa: bogata in fructe, legume, cereale integrale si saraca in grasimi saturate;

Scaderea aportului alimentar de sodiu: sub 1,5 g/zi;

Cresterea aportului alimentar de potasiu: intre 3,5 si 5 g/zi;

Activitate fizica variata: exercitii aerobice si exercitii pentru rezistenta;

Limitarea consumului zilnic de alcool: 1 bautura alcoolica pentru femei si 2 pentru barbati.





Adauga un comentariu