Secretele istoriei

Decizia acestui om a salvat lumea. „Milioane de oameni ar fi murit in cel De-al Treilea Razboi Mondial”

Publicat: 10 oct. 2018

Tensiunile aparute in timpul razboiului rece dintre Statele Unite ale Americii si fosta URSS au ramas in istorie, fiind cunoscute drept o perioada neagra si tulbure pe plan politic si social. La 50 de ani de la acele evenimente povestea unui marinar rus este dezvaluita, acesta fiind considerat un adevarat erou, care a salvat lumea de la dezastru.

Povestea acestuia este dezvaluita abia dupa 50 de ani. Vasili Arkhipov, comandantul flotei de submarine rusesti de la aceea vreme, era cunoscut drept un marinar desavarsit si un conducator innascut. Deciziile pe care Arkhipov le-a luat in timpul celor 13 zile par sa fi salvat intreaga planeta de la declansarea celui de-al Treilea Razboi Mondial.

Arkhipov se afla pe submarinul B59, inarmat cu focoase nucleare, cu o putere echivalenta cu a bombelor folosite in 1945 la Nagasaki si Hiroshima. Pe masura ce se apropia de teritoriul Cubei, capitanul rus era constient de faptul ca la suprafata navele si elicopterele americane pornisera o vanatoare impotriva inamicilor rusi.

"La vremea aceea submarinele noastre era inarmate cu «arme speciale», asa le cunosteam noi, nu le stiam de rachete cu focoase nucleare. La vremea aceea nici nu ne puteam imagina ca transportam torpile nucleare", a declarat, potrivit sursei, Viktor Mikhailov, fost navigator secund pe submarinul rusesc B59.

Calmul si intuitia lui Vasili Arkhipov au contat enorm in ceea ce avea sa se intample. Acesta a contramandat ordinul dat de Savitsky si a cerut ca submarinele sa nu isi lanseze armamentul, actionand in calitate de comandant al flotei.

Acesta a fost momentul in care jurnalistii de la Channel 5 considera ca Vasili Arkhipov a salvat lumea, impiedicand pornirea celui de-al Treilea Razboi Mondial nuclear.

Istoricul Thomas Blanton sustine ca gestul facut de Arkhipov a fost unul foarte calculat si eroic, tratand situatia cu mult calm si rationament.

Vasili Arkhipov a murit in 1998 din cauza expunerii indelungate la radiatii, insa sotia sa il considera un adevarat erou. "Stia ca ar fi fost o nebunie sa lanseze acele rachete. In Cuba, cu ocazia celei de-a 40-a aniversari a crizei rachetelor foarte multe persoane au participat si au spus ca omul care a prevenit cel de-al Treilea Razboi Mondial este Vasili Arkhipov. Sunt mandra si voi fi mandra in continuare de sotul meu", a declarat Olga Arkhipov, sotia eroului rus.loading...

Adauga un comentariu