Secretele istoriei

Ion Antonescu, cea mai controversata personalitate politica a Romaniei

Publicat: 17 mai 2017
3

Romania a participat la cel de al Doilea Razboi Mondial, in perioada 22 iunie 1941-9 mai 1945. Pana in 23 august 1944, Romania a luptat alaturi de armata nazista, cu 473000 de soldati. A fost cel mai mare contingent, dupa cel nazist, care a ajuns in URSS, alaturi de nazisti, pana in Astrahan.

Dupa 23 august 1944, Romania s-a alaturat fortelor aliate cu un contingent format din 397000 de soldati, care au ajuns pana in Cehoslovacia. Opt luni armata Romaniei a luptat alaturi de aliati.

In anul 1947, Conferinta de Pace de la Paris, Romania este nevoita sa cedeze teritorii URSS-ului si Bulgariei. A fost un pret pe care Romania trebuia sa-l plateasca?

Maresalul Antonescu este o personalitate controversata. El va fi executat, in anul 1946, acuzat ca a omorat 300000 de evrei. Este executat pe 1 iunie. Pe doi iunie ar fi implinit 67 de ani.

Vezi si Arestarea lui Antonescu

El a optat pentru alianta cu Germania hitlerista, in ideea ca va recupera teritoriile ocupate de URSS. In prima faza, el a acordat putere deplina Garzii de Fier, partid fascist,va promulga legi anti evreiesti.

In iunie 1941, trupele romanesti vor participa la operatiunea Barbarossa, prin care a fost ocupata Odessa.
In una dintre discutiile pe care le-a avut cu Hitler, Antonescu spunea ca nu-l intereseaza ideologia nazista si face totul pentru interesele Romaniei.

Viata maresalului a fost plina de controverse. Soacra sa se numea Frida Cuperman si era de origine evreiasca, la fel ca si amanta sa, Rasela Mendel, cu care a fost la un pas de a se casatori.

Vezi si Maresalul Ion Antonescu – un erou-martir

In jurnalul sau personal, Joseph Goebbles scria ca Antonescu este un conducator sustinut de catre masoni si dusmani ai Germaniei. Minoritatile noastre din Transilvania duc o viata grea. Reich-ul face un efort pentru nimic.

Pana in anul 1942, Antonescu a permis evreilor sa paraseasca Romania si sa mearga in Palestina. Maresalul Ion Antonescu a fost singurul om de stat din Europa, care a avut 20 de intrevederi cu Hitler.

Se spune ca era respectat de Hitler, iar parerile lui contau in deciziile pe care le-a luat Hitler. Intrevederile durau si cateva zile. Stenogramele arata modul incisiv in care Antonescu apara interesele Romaniei.

Executia lui Antonescu s-a facut in apropierea inchisorii de la Jilava. Antonescu a cerut sa fie executat de armata, dar rugamintea nu i-a fost ascultata. El a fost impuscat de catre gardienii publici. La executarea sa au asistat sotia si mama sa.

In momentul tragerii, Antonescu a salutat, dupa care a cazut. Dupa cateva secunde, a ridicat mana dreapta si s-a adresat plutonului de executie mai trageti o data ca nu m-ati omorat. Femeile au jucat un rol covarsitor in viata personala a lui Antonescu. A fost acuzat ca s-a casatorit cu Maria, cand aceasta nu era divortata de fostul sot.

Influenta pe care a avut-o Maria in viata sa a fost una foarte importanta. Aceasta ii facea concurenta reginei Elena in pretentiile pe care le avea. Trenuri speciale pentru calatorii, banchete, bijuterii.

Veturia Goga, vaduva lui Octavian Goga era o apropiata a familiei Antonescu. Se spune ca, prin vraji, aceasta incerca sa-l vindece pe maresal de o boala incurabila. In ceea ce priveste relatia dintre Elena Lupescu si Maria Antonescu, este de notorietate adversitatea dintre cele doua.

Adauga un comentariu