Secretele istoriei

Originea romanilor

Publicat: 07 ian. 2015
3

Originea romanilor ca grup etno-lingvistic (romanofonii) este un subiect de dezbatere istoriografica. Singura opinie apropiata de consens la ora actuala, este ca ei descind din populatiile de limba romanica din bazinul Dunarii de Jos, formate la nord de Linia Jireček (devreme ce la sud de aceasta, domnea elenismul). Totusi si aceasta opinie este contestata de cercetatori ca Nicolae Iorga, Theodor Capidan, P. P. Panaitescu sau Constantin Papanace, care neaga realitatea Liniei Jireček si privesc drept zona de formare a Poporului roman intreaga Peninsula Balcanica si spatiul nord-dunarean pana la poalele nordice ale Carpatilor si tarmurile Nistrului. Raritatea izvoarelor istorice cu privire la teritoriul respectiv in mileniul I, contextul tulbure al perioadei migratiilor si contextul politic al secolelor XIX si XX cand s-au inmultit studiile despre acest subiect, au condus la teorii opuse privind formarea poporului roman. Dezbaterea priveste cu precadere localizarea si dimensiunile teritoriului de etnogeneza : la nord sau la sud de Dunare, sau pe ambele maluri ale fluviului, si pe o intindere mai mare decat statele actuale (cuprinzand Romania si state vecine) sau in mici teritorii izolate, si, in acest caz, unde anume.

Vezi si Este civilizatia danubiana cea mai veche din lume? – VIDEO

S-au postulat istoriografic mai ales in ultimele 2-3 secole origini :

    exclusiv nord-dunarene, din populatia Daciei Traiane, complet romanizata in momentul retragerii Aureliene, in aceasta ipoteza grupurile romanice sud-dunarene provenind din migratii pornite din Dacia ;
    exclusiv sud-dunarene, din populatia Moesiei, in aceasta ipoteza grupurile romanice nord-dunarene provenind din migratii pornite in Evul Mediu timpuriu din Serbia, Bulgaria sau Macedonia spre teritoriul actual al Romaniei ;
    atat nord-dunarene cat si sud-dunarene, din populatia romanica de pe ambele maluri ale fluviului, diferenta intre dialectele nord-dunarene si cele sud-dunarene explicandu-se in aceasta ipoteza nu prin migratii, ci prin continuarea procesului de romanizare la sud de Dunare si dupa secolul al III-lea, acest proces fiind urmat de unul de elenizare partiala dupa secolul al V-lea, pe cand la nord de Dunare, se producea cu precadere un proces de slavizare.

Vezi si Tablitele de la Tartaria – Imposibilitatea unei descifrari

Dincolo de problemele stiintifice reale, care merg pana la controversele fundamentale dintre istoricii scolilor de la Viena si de la Toronto, multe studii au fost motivate de controversa politica privind intaietatea istorica a romanilor in teritoriile nord-dunarene revendicate, apoi obtinute de Romania (indeosebi in Transilvania, intre romani si maghiari), sau existenta lor, anterior slavilor, in teritoriile sud-dunarene apartinand astazi statelor slave balcanice.

Prima mentiune certa a populatiilor romanice orientale se gaseste in cronicile lui Theofilact din Simocatta, datand din anul 587 (episodul cu expresia Torna, torna, fratre!).

La mijlocul secolului al IX-lea, pe teritoriul Romaniei de azi este mentionat poporul V.n.nd.r. (N.nd.r.), un neam numeros, crestin, provenind din Rum. Primele mentiuni despre romani sub exonimul de vlahi (blachi) apar in cronicile bizantine din secolul al X-lea, stela din Gothland fiind un argument destul de puternic pentru prezenta lor la nord de Dunare in secolul al XI-lea. Secolul al XII-lea aduce atestari ale exonimului si la nord si la sud de fluviu.

Endonimul de romani (cf. roman) este atestat pentru prima data de scrisoarea lui Neacsu la inceputul secolului al XVI-lea dar este general acceptat ca el a fost intotdeauna folosit uzual de acestia ca element al limbajului comun. Exista speculatii cum ca numele ducelui Ramunc al vlahilor mentionat din Cantecul Nibelungilor si-ar avea originiea in endonimul roman.
Adauga un comentariu