Local

Primarul Constantin Simirad vrea sa contracteze un imprumut de 22.000.000 euro de la BERD, pentru refacerea infrastructurii RATC

Publicat: 12 ian. 2002
1

Consiliul Local al municipiului Iasi, reunit ieri in sedinta extraordinara, l-a imputernicit ieri pe primarul Constantin Simirad pentru a semna scrisoarea de intentie catre BERD, in vederea contractarii unui imprumut in valoare de 22 de milioane de euro, pentru modernizarea infrastructurilor liniilor de tramvai. „Valoarea investitiei se ridica la 44 de milioane de euro, Consiliul Local va finanta jumatate adica 22 de milioane de euro, iar cealalta parte speram s-o obtinem de la BERD. Vrem sa dezvoltam in Iasi in special transportul in comun pe energie electrica, tramvaiele si troleibuzele”, a declarat primarul Iasului, Constantin Simirad.

Investitia are ca obiectiv refacerea a 40 de kilometri linie de tramvai si a peste 100 de kilometri de cabluri electrice. Portivit studiului de fezabilitate realizat de RATC, durata de realizare a investitiei este de 5 ani, iar durata de recuperare este de 20 de ani. In eventualitatea unui raspuns pozitiv din partea bancii europene, imprumutul va fi garantat de consiliul local. Insa, iesenii au tras caterva invataminte de la imprumuturile contractate de RAJAC de la aceeasi banca europeana. De la venirea primelor transe de imprumut pentru RAJAC, apa rece a continuat sa se scumpeasca, avand in prezent cel mai mare tarif din tara. Si dupa cum continua RAJAC sa o scumpeasca, va avea cel mai ridicat tarif din Europa. Imprumutul pe care il solicita municipalitatea va atrage cu siguranta dupa sine o scumpire a transportului in comun. Numai ca europenii nu prea dau bani unor firme falimentare, pentru ca ei trebuie sa fie siguri ca-si vor recupera banii.

Adauga un comentariu