Secretele istoriei

Tragica poveste a lui Constantin Oprisan

Publicat: 31 mart. 2014
3
Constantin (Costache) Oprisan (n. 1921 – d. iunie 1958, inchisoarea Jilava, Bucuresti) s-a nascut la 16 martie 1921, in comuna Oncesti, judetul Bacau. Dupa liceu, in anul 1940, se inscrie in Fratiile de Cruce.

Vezi si Masacrul de la Jilava – VIDEO
Incepand prigoana regimului Ion Antonescu impotriva legionarilor, este nevoit sa plece o vreme din tara, mergand in Germania. Acolo audiaza cursurile de filozofie tinute de Martin Heidegger. Revine in tara si preia sefia Fratiilor de Cruce, la nivel national. In anul 1946 se inscrie la Facultatea de Litere si Filozofie din Cluj. Este arestat in data de 15 mai 1948, judecat si condamnat la 25 ani munca silnica. Pana in anul 1951, este detinut in inchisoarea Pitesti, unde trece prin procesul de reeducare, fiind unul din cei care au fost cel mai rau torturati.

Vezi si Prigoana comunista din Romania
Transferat la Gherla, este batut in continuare si, din cauza regimului de detentie, se imbolnaveste de tuberculoza. In anul 1955 petrece o perioada in Spitalul Penitenciar Vacaresti. In anul 1958 este transferat la Jilava, unde este incarcerat la sectia Casimca, sectie de exterminare (fara iluminat natural si aerisire naturala, cu apa curgand continuu pe pereti). Este coleg de celula cu Iosif V. Iosif, Marcel Petrisor si Gheorghe Calciu-Dumitreasa. Trece la Domnul in luna iunie 1959, la inchisoarea Jilava, de langa Bucuresti.

Dintre versurile scrise in inchisoare, memorate de cei care l-au cunoscut si apreciat, a fost publicat volumul Cartile spiritului si alte poezii (Editura Christiana, 2009).
Adauga un comentariu