Secretele istoriei

Cei mai cunoscuti spioni din istorie (IV)

Publicat: 02 iun. 2013
Belle Boyd
Belle Boyd s-a nascuta in 1844 si a decedata in 1900. Aceasta a spionat pentru Confederatie.
Bella Boyd, nascuta Maria Isabella Boyd, a fost spioana confederata in Razboiul Civil American. Ea isi desfasura activitatea in hotelul tatalui ei si a oferit informatii valoroase generalilor Confederatiei. Cariera ei in spionaj a avut un inceput mai degraba terifiant: un grup de soldati unionisti a intrat in casa parintilor, cu intentia de a atarna in ea un steag american iar unul dintre ei a insultat-o pe mama lui Belle. Ea a luat un pistol si a impuscat pe unul dintre ei. Avea 17 ani. Un complet de judecata a achitat-o, dar a fost pusa sub observatie. Ea a profitat de acest lucru, transmitand secrete militare in posesia carora a intrat facand uz de farmecele sale, in fata uneia dintre santinelele ce o pazea. Mai tarziu, ea a scris despre barbatul cu pricina, „Ii sunt indatorata pentru sentimente remarcabile, cateva flori ofilite si un mare volum de informatii importante”.
Belle a transmis toate informatiile secrete generalilor, prin intermediul sclavei sale, Eliza Hopewell. Intr-o seara, in anul 1862, a surprins un general dezvaluind planuri ale unei manevre ce ar fi scazut temporar prezenta militara unionista la Front Royal. In acea seara, Belle a mers calare pana la un general confederat, marturisindu-i toate aceste detalii. Atunci cand confederatii au calarit pana la Front Royal, Belle a alergat printre gloante, pentru a-l intampina pe capitan. Pentru contributiile aduse, ea a fost decorata cu Crucea de Onoare a Sudului.
Belle a fost arestata dupa ce iubitul sau a tradat-o in data de 29 iulie 1862. A fost incarcerata pentru o luna in inchisoarea Old Capitol din Washington, dar a fost eliberata o luna mai tarziu. A fost arestata din nou, dar eliberata cu alta ocazie. Dupa o scurta perioada petrecuta in Anglia, s-a intors in SUA si a inceput sa faca turul tarii, povestindu-si aventurile ca spioana in Razboiul Civil. A murit de febra tifoida, in Wisconsin, la varsta de 56 de ani.


loading...

Adauga un comentariu