Boli si tratamente

Cine risca litiaza biliara

Publicat: 25 nov. 2013
7

Litiaza biliara (numita popular si pietre la fiere) este o afectiune destul de frecvent intalnita. Desi localizarea pietrelor poate fi oriunde in caile biliare, cel mai frecvent litiaza se localizeaza in vezicula biliara (colecist).

Este important de stiut ca in majoritatea cazurilor litiaza biliara nu da simptome tipice, fiind deseori descoperita intamplator, cu ocazia unei ecografii. Contrar logicii simple, pietrele mari pot sa nu dea niciun fel de simptom, in timp ce pietrele cele mai mici dau simptomele cele mai mari, ele putand afecta scurgerea bilei prin caile biliare, explica pentru ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu.

Desi litiaza biliara poate da uneori neplaceri mari daca este neglijata sau tratata incorect, operatia este rar indicata, iar scoaterea fierii este frecvent urmata de simptome persistente neplacute.

De ce faci pietre la fiere

Teoretic, orice om poate face orice boala, inclusiv litiaza biliara. S-a constatat ca regimul alimentar are rol important in aparitia litiazei biliare; persoanele cu regim alimentar bogat in grasimi sicolesterol si sarac in fibre alimentare (continute infructelegume, paine, fainoase etc.) fac mai frecvent litiaza biliara, dar in afara de regimul alimentar exista si alti factori de risc.

Din punct de vedere statistic, pietrele la fiere apar mai frecvent la femei, chiar de la varsta 20 de ani, in timp ce la barbati litiaza apare la peste 60 de ani. Daca obezii sau cei cu crestere in greutaterapida fac litiaza biliara mai frecvent, trebuie retinut ca si scaderea rapida in greutate duce la aparitia acestei afectiuni, deoarece grasimea se elimina prin metabolism hepatic, in urma acestuia rezultand colesterol. Acesta se elimina prin bila, iar bila cu mult colesterol favorizeaza aparitia litiazei.

Echilibrul hormonal este important in aparitia litiazei biliare. Asa se explica si de ce boala apare mai frecvent la femei, dar si la gravide (dupa sarcina) sau la cele care iau anticonceptionale. Se poate intampla ca o femeie tanara care are o piatra mica la fiere se trezeste dupa nastere cu o piatra mult mai mare sau cu colica biliara; de aceea, cazul unei tinere cu litiaza biliara trebuie atent judecat inaintea sarcinii din punct de vedere al tratamentului, deoarece operatia de colecist in timpul sarcinii are riscuri mai mari decat inainte.

Alte persoane care au risc mai mare de litiaza biliara sunt cele cu diabet zaharat, boli inflamatorii intestinale, cele care au anumite malformatii ale colecistului, care impiedica buna sa evacuare, sau fiere lenesa si cele cu colesterolul seric crescut (chiar daca nu sunt si obeze).

Din articolul urmatorul veti afla care sunt simptomele si cum de pune diagnosticul de „litiaza biliara”.

Adauga un comentariu