Stiri medicale

Dr. Tudor Ciuhodaru: Program national de screening in scoli

Publicat: 19 mart. 2013
7

Doctorul Tudor Ciuhodaru constata cresterea incidentei diverselor patologii in randul elevilor si diagnosticul tardiv al acestor probleme de sanatate. Pentru rezolvarea acestor problleme deputatul va depune un proiect de act normativ ce prevede asigurarea controlul medical gratuit pentru toti elevii la inceputul fiecarui an scolar.
 
,,. 1,5 % din elevii din invatamantul preuniversitar au probleme de sanatate. Unul din trei are paduchi iar 3 % au raie. In fiecare scoala exista cel putin un copil (in medie 2,5 pe unitate de invatamant ) ce sufera de o boala contagioasa iar 30-40% prezinta o patologie oftalmologica sau stomatologica.
 
Cauzele sunt multiple: desfiinţarea sistemului de medicină dentară din şcoli, lipsa unei finanţări reale de la Casa de Asigurări şi lipsa de educaţie pentru sanatate, dezinteresul comunităţilor locale,la care se adauga conditiile problemele financiare  tot mai mari ale românilor .
 
Cand aceste controale gratuite se vor face in scoli, de catre medicii generalisti si stomatologi, respectand necesitatile fiecarei grupe de varsta vom putea controla cu succes aceste afectiuni. Fara astfel de masuri vom ramane doar sa ne minunam ca suntem pe primul loc in Europa la tbc sau ca inregistram o adevarata epidemie a obezitatii.
 
Pentru a citi in amble sensuri ,,mens sano in corpore sano”e nevoie doar de masuri concrete.”

Dr.Tudor Ciuhodaru
Doctor in stiinte medicale
Vicelider grup parlamentar PP-DD Camera Deputatilor

Adauga un comentariu