Local

Miliarde bagate in kilometrajul masinilor oficiale

Publicat: 09 iul. 1999

•In numai 4 luni, DADJ a efectuat plati de peste un miliard lei pentru intretinerea a 6 masini •Soferul directorului participa lsa simpozioane alaturi de directorul institutiei •Pentru ca unele date au ajuns la urechile presei, presedintele Vladimir Tanasoiu a initiat un control •Mihaela Marculescu, salariata care a indraznit sa divulge secretul cheltuielilor din DADJ, s-a trezit cu desfacerea contractului de munca

Incepind de ieri, o comisie desemnata de presedintele Consiliului Judetean, Vladimir Tanasoiu, efectueaza un control financiar de gestiune la Directia de Administrare a Drumurilor Judetene din subordinea CJ. Verificarile au fost ordonate in urma dezvaluirilor facute de economista Mihaela Marculescu, salariata a serviciului aprovizionare a DADJ, privind inregistrarea unor cheltuieli care depasesc cu mult un miliard de lei, in coditiile in care unitatea s-a plins mai marilor din CJ despre situatia financiara extrem de grea.
In componenta comisiei au fost nominalizati consilierul judetean Ovidiu Tudose Sandu-Ville, in calitate de presedinte, Constantin Cojocaru, sef serviciu Control Financiar de Gestiune (CFG), George Dimitriu si Elena Baciu, revizori contabili in cadrul CFG.
In termen de 10 zile, respectiv pina pe 19 iulie, membrii comisiei isi vor da socoteala in fata presedintelui Tanasoiu.

Conform calculelor, fiecare masina a institutiei a parcurs pina acum de 2,5 ori lungimea Ecuatorului

Directia de Adminsitrare a Drumurilor Judetene a cheltuit, in numai patru luni, peste 1 miliard de lei pentru masini, se arata intr-un raport al economistei Mihaela Marculescu. Incadrata la serviciul aprovizionare a DADJ, conform obligatiilor de serviciu, ea a demarat verificarile cheltuielilor si platilor in cazul parcului auto din dotarea unitatii. Perioada controlata fost 1 ianuarie 1998 – inceputul lunii mai 1999. In acest timp, pentru reparatiile si consumul de combustibil la cele 6 mijloace de transport, DADJ a cheltuit peste un miliard lei. Autoturismul Espero a necesitat reparatii si inlocuiri piese de aproximativ 300 milioane lei (cit o masina aproape noua). Doua masini de teren Aro au suportat reparatii de 170 milioane lei. Reparatiile autovehicolului Dacia 1310 au fost de 80 milioane lei – mai mult decit o dacia noua!
In cele 4 luni, masinile DADJ au inghitit benzina de 500 milioane de lei. Asta inseamna ca, in cele patru luni, fiecare masina a institutiei a mers cam 100.000 de kilometri – de 2,5 ori lungimea Ecuatorului.
Pentru ulei au fost chletuite 28 milioane lei si motorina de peste 200 milioane lei. Pretentioasa masina Espero a fost intretinuta cu 10 piei de caprioara, a 100.000 lei bucata, cu doua volane, 3 parbrize, 16 anvelope marca Dunlop, Yokohama si Michelline, 4 claxoane, faruri la care s-au adaugat cumparaturile „banale”, lunare sau chiar saptaminale, de ulei, benzina, filtru de ulei etc.
Cea mai consistenta cheltuiala a fost efectuata cu motorul autoturismului Espero, in valoare de 89 milioane lei. Initial, i(responsabilii) unitatii au solicitat segmentarea motorului (25 ianuarie), ulterior s-a achizitionat un motor nou de numai 46 milioane lei, pe 1 martie.

Soferul directorului DADJ conduce o masina care merge si cind e in service…

Numele cel mai des intilnit in documentele deconturilor si cu valori considerabile este al soferului directorului, Dorel Lucaci.
Conducator si stapin in multe situatii pe masina Espero, Dorel Lucaci s-a ingrijit sa deconteze, spre exemplu, pe banii statului si cu acordul directorului Silvian Ciuta urmatoarele sume: in data de 18 ianuarie a decontat 6,6 miloane lei reprezentind contravaloarea benzina, ulei Castrol, pompa si rezervor benzina, 5 bucati razuitor geam; peste citeva saptamini – 17 februarie – s-a prezentat cu un decont de 7,5 milioane lei (inclus si plata unui far dreapta fata Espero – 2,04 milioane lei desi in luna decembrie 1998 a mai fost cumparat cu 1,4 milioane lei tot un far dreapta fata); in luna aprilie, pentru benzina, ulei si doua genti s-a decontat 6,6 milioane lei, ca in luna urmatoare sa fie achizitionate alte 4 genti pentru Espero, in valoare de 15 milioane lei si lista poate continua. De neinteles sint deconturile pentru cazarile la hotelurile cu citeva stele si recompensele acordate de directorul Ciuca pentru participarera soferului la simpozioane organizate in tara, pentru care a platit taxa de participare de 300.000 lei.
In alta ordine de idei, in perioada in care autoturismul Espero se afla in service au fost eliberate si foi de parcurs. La bord, lunar, minimul inregistrat trece de 10.000 km.

Mihaela Marculescu a devenit persoana incomoda pentru conducere

Verificarile facute Mihaela Marculescu nu au apucat sa fie finalizate pentru ca la urechile conducerii au ajuns informatiile surpriza. Asfel, prevalindu-se de hotairea CJ, care aprobat disponibilizarea a 32 de salariati, directorul Ciuta a considerat necesar sa se dispenseze de serviciile acesteia. In aceste conditii, la sfirsitul saptaminii trecute, Mihaela Marculescu s-a trezit cu desfacerea contractului de munca. De asemenea, i-a fost interzis accesul la documentele unitatii, chiar daca in Codul Muncii se precizeaza faptul ca persoana aflata in perioada de preaviz este obligata sa-si continuie activitatea. Saptamina aceasta, parchetul a fost sesizat cu toate neregulile constatate de economista Marculescu, alta contestatie impotriva desfacerii „abuzive a contractului de munca” va fi inaintata presedintelui Tanasoiu.

Directorul Ciuta refuza orice comentariu

In biroul directorului Silvian Ciuta, membrii comisiei si-au pus la punct un plan dupa care vor efectua controlul. Oaspetii au fost tratati de catre gazda cu cafele si sucuri. Dupa discutiile de rigoare, verificarile s-au mutat in biroul contabilitatii. Sosit mai tirziu, din cauza timpului ocupat cu serviciul, presedintele Sandu Ville a declarat ca nu stie despre ce este vorba. Aceeasi atitudine a fost afisata si de catre directorul Ciuta, care a promis un punct de vedere in finalul controlului. Mai temperamental s-a exprimat presedintele Vladimir Tanasoiu, care avut grija sa ne recomande „sa nu umblam cu absurditati”. Singurii care ne-au asigurat ca va fi un control adevarat au fost reprezentantii Controlului Financiar de Gestiune a Consiliului Judetean.
Marcela DONCIUloading...

Adauga un comentariu