Secretele istoriei

Victor Lupsa – Reteaua Vlad Tepes II

Publicat: 19 ian. 2015
3

Personaj controversat al Rezistentei din regiunea Vrancea, Victor Lupsa era pentru unii un sef respectat si dinamic, un colonel format in Iugoslavia, pentru altii un mincinos care nu avea decat studii primare, fusese reformat din cauza ca avea un picior mai scurt, iar pentru o a treia categorie un spion in solda Securitatii si un tradator. Informatiile accesibile si disponibile in 2014 nu ne permit sa tragem o concluzie clara si nici macar sa stim in ce conditii a fost arestat in 1955, apoi executat in 1956. Totusi, se pare ca era vorba despre un personaj ciudat, care folosea minciuni si exagerari pentru a-i convinge pe tarani sa se revolte. Va povesti tuturor ca are sustinerea lui Tito si a americanilor si ca acestia din urma vor aduce arme si materiale. Incepand din vara 1948, Victor Lupsa si Gheorghe Corneliu (Szarvas) au infiintat organizatia Vlad Tepes II, pe care au extins-o in trei regiuni : Galati, Brasov si Vrancea. Obiectivul lor era sa ridice la lupta populatia din zonele muntoase.

Vezi si Violentele rebeliunii legionare

In 1948, Lupsa redacteaza un manifest anticomunist semnat cu propriul sau nume si stampilat cu o cruce crestina inconjurata de mentiunea Vlad Tepes II. Mai apoi distribuie acest manifest sefilor de grupuri din diferitele sate in care isi lansase miscarea. Mesajul si referinta la un mare domnitor roman cunoscut pentru onestitate si dreptate, dar si pentru lupta neobosita impotriva hotilor si a invadatorilor turci pare sa-i fi sedus pe oamenii simpli si sa fi usurat fondarea acestei miscari. Dar particularitatile locale au favorizat si ele aderarea la acest apel : mentalitatea regionala foarte independenta (cultura secretului, dar si intalnirile clandestine in paduri erau practicate de secole), o regiune izolata si inapoiata, cai de acces putine, drumuri foarte proaste sau chiar inexistente. Asemeni multor altor romani, Lupsa credea in venirea iminenta a americanilor pentru a elibera teritoriul de comunisti si se purta in consecinta. Astfel, a pus la punct noduri de rezistenta si a pregatit structuri care sa permita o revolta masiva. Tipul lui de organizare era militar, incluzand paznici si semne de recunoastere vizibile. Victor Lupsa va intra in contact cu mai multe grupuri civile sau religioase si va incerca, dar fara succes, sa trimita un plic la legatia americana. Securitatea pornise deja in cautarea lui, prin urmare, in februarie sau martie 1950, Lupsa se va ascunde in munti, impreuna cu Gheorghe Corneliu.

Vezi si Inceputul miscarii de rezistenta armata din Romania

Episodul numit chermeza a aruncat o umbra asupra intentiilor reale ale lui Victor Lupsa. In noaptea dintre 23 si 24 iulie 1950, apare un zvon conform caruia urma sa fie dat semnalul pentru inceperea revoltei. 19 sate asteapta in van acest semnal, care trebuia sa fie insotit de arme, alimente si echipamente, ce urmau sa fie parasutate. O singura comuna va trece la actiune : Barsesti. Un grup de tarani inarmati va reusi sa ii opreasca pe militieni si pe activistii comunisti. Dandu-si seama de alerta falsa (din cauza inertiei tuturor celorlalte sate), rasculatii se vor refugia in padure. Majoritatea vor fi prinsi de Securitate, judecati si inchisi. In septembrie 1950, in Muntii Vrancei se ascundeau peste 100 de partizani. Gheorghe Corneliu se va sinucide in 1951, pentru a scapa de urmatorii comunisti, iar Lupsa se va ascunde in padurile din Muntii Zagon, de unde se si tragea. Dupa mai multi ani de urmarire si fuga, pe 27 noiembrie 1955, Lupsa s-a predat autoritatilor din Campulung Muscel, declarand ca nu doreste sa faca recurs la sentinta din iunie 1951, de condamnare la moarte in contumacie. Va fi executat la penitenciarul din Iasi, pe 3 decembrie 1956.

Dincolo de zona de umbra care planeaza asupra personajului Victor Lupsa, miscarea Vlad Tepes II ramane, de departe, cea mai importanta dintre toate miscarile de rezistenta din tara. Mii de tarani vor fi arestati si trimisi in puscarie ca urmare a celei mai mari operatiuni represive lansate vreodata de Securitate, intre iulie si octombrie 1950.

Adauga un comentariu