Eveniment-Social

Sute de elevi si profesori pasionati de Matematica, din opt tari, si-au dat intalnire la Iasi

Publicat: 07 mai 2019
1

În perioada 10 – 12 mai 2019, Iasul are privilegiul de a gazdui Congresul MATh.en.Jeans, eveniment de anvergura internationala, unic în România, care va reuni peste 500 de specialisti, profesori, elevi de liceu cu performante înalte în domeniul matematicii.

Festivitatea de deschidere a congresului organizat de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Iasi si de Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) din Iasi, cu sustinerea Primariei Municipiului Iasi, este programata vineri, 10 mai 2019, începând cu ora 9:00, în Aula "Mihai Eminescu" a Universitatii "Cuza".

Citeste si: MathGala Iasi 2018: Festivitate de premiere a laureatilor Olimpiadei Judetene de Matematica (clasele IX-XII)

Congresul MATh.en.Jeans promoveaza o abordare diferita a Matematicii, unde echipele de elevi formeaza "mici laboratoare" de cercetare aplicata. Este vorba despre o reala oportunitate de a converti cercetarea Matematica si provocarile actuale ale stiintei într-un dialog al spiritelor alese, întrucât echipele de elevi îsi vor prezenta în plen, în fata colegilor si a profesorilor, rezultatele cercetarii. Organizarea acestui eveniment în premiera la Iasi reprezinta o recunoastere a Scolii de Matematica iesene, precum si a întregii comunitati educationale.

"Scoala ieseana este preocupata de sustinerea elevilor cu abilitati înalte în domeniul stiintelor matematice, existând preocuparea constanta de a participa la concursuri internationale de profil, în afara olimpiadelor nationale si internationale. Aceasta manifestare aduce în prim-plan initierea elevilor, înca de pe bancile scolii, în cercetarea matematica. Inspectoratul Scolar Judetean Iasi organizeaza, prin Centrul de Excelenta, cursuri pentru 250 de elevi, sustinute de 15 lectori, cadre didactice din învatamântul preuniversitar si universitar. Mai mult, ISJ Iasi sustine si promoveaza tinerii cu performante în cadrul Galei Excelentei în Educatie, eveniment anual de recunoastere publica", a subliniat prof. dr. Genoveva Aurelia Farcas, inspector scolar general.

Citeste si: La Iasi a demarat Congresul Matematicienilor Romani

Festivitatea de deschidere va fi urmata de prezentarile elevilor în cadrul sesiunilor stiintifice ce se vor desfasura în amfiteatrele Facultatii de Matematica de la Universitatea "Cuza". Colegiul National, Colegiul National "Costache Negruzzi" si Liceul Teoretic de Informatica "Grigore Moisil" participa la congres în calitate de organizatori, de scoli-gazda, dar si cu echipe de elevi. Astfel, fiecare echipa a ales la începutul anului scolar o tema de cercetare propusa de un cercetator de la Facultatea de Matematica, a lucrat pe parcursul anului scolar sub coordonarea cercetatorului si a unui profesor din învatamântul preuniversitar, iar rezultatele vor fi prezentate în cadrul Congresului.

La actuala editie participa elevi, cercetatori si profesori din Austria, Belgia, Franta, Germania, Italia, Olanda, Republica Moldova si România. Vineri, 10 mai, în intervalul orar 16:30 – 17:30, are loc întâlnirea cercetatorilor si a profesorilor, în paralel cu derularea conferintelor destinate elevilor, conferinte sustinute de cercetatori ieseni. La finalul zilei de vineri, participantii la Congres vor vizita doua scoli iesene, Colegiul National "Costache Negruzzi" si Colegiul National. Prezentarile elevilor vor continua sâmbata, 11 mai, în prima parte a zilei. Dupa-amiaza va fi organizat Salonul Jocurilor Matematice, precum si o sesiune de prezentare a posterelor ce ilustreaza lucrarile elevilor. Festivitatea de închidere a Congresului este programata pentru ora 17:00, sâmbata, 11 mai, în Aula Magna "Mihai Eminescu" a Universitatii "Cuza".

Adauga un comentariu