Magazin

Traditii in Joia Mare. Ce e interzis sa faci

Publicat: 24 apr. 2019
1

In Joia Mare, se praznuieste spalarea picioarelor ucenicilor de catre Hristos, Cina cea de Taina, rugaciunea din gradina Ghetsimani si vinderea Domnului de catre Iuda. In aceasta zi, sunt interzise mai multe lucruri. Joia Mare mai este cunoscuta drept Joia Patimilor, Joia Neagra, Joimarita. In Joia Mare, dimineata, oamenii obisnuiesc sa mearga la biserica sa se spovedeasca si sa se impartaseasca. Seara, crestinii merg la Denia celor 12 Evanghelii, unde se imbraca haine de doliu. Tot in Joia Mare se duce la biserica paine, care va fi sfintita de preot, stropita cu vin si impartita enoriasilor in noaptea de Inviere.

Urare de Paste: Sfintele Sarbatori Pascale sa va aduca sanatate

Joia Mare este dedicata copturilor pascale si inrosirii oualor, despre care se spune ca au puteri miraculoase. Strabunii credeau ca ouale inrosite in aceasta zi nu se strica niciodata. In aceasta zi nu este bine sa dormi la amiaza, pentru ca somnul va atrage lenea pentru tot anul. In Sudul tarii, in Joia Mare, fetele obisnuiesc sa faca cate 12 noduri unei ate, punandu-si la fiecare cate o dorinta si dezlegandu-le atunci cand dorinta s-a implinit. Uneori, fetele isi pun ata sub perna seara, crezand ca-si vor visa ursitul.  

Traditia spune ca, in noaptea dinainte de Joia Mare, se deschid mormintele, iar sufletele mortilor se intorc la vechile lor locuinte, unde raman pana in sambata dinainte de Rusalii. Uneori, se obisnuieste sa se dea de pomana apa, fie se arunca pe mormant o galeata de apa, fie se duce apa la femeile mai batrane. Se spune ca nu e bine sa speli rufe in aceasta zi, pentru ca la morti, in loc sa ajunga pomana, se duce apa murdara de la spalat. In Joia Mare, nu se fac parastase.
 

Adauga un comentariu