National

APIA, avertisment pentru agricultori

Publicat: 24 iul. 2013
1

Fermierii care ard miristile si resturile vegetale pe terenul arabil sau ard vegetatia pajistilor permanente incalca Bunele conditii agricole si de mediu (GAEC 5 si GAEC 8) si vor fi sanctionati, se arata intr-un comunicat al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Referitor la GAEC 5, APIA precizeaza ca nu este permisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, obiectivul acestei conditii fiind mentinerea materiei organice in sol prin aplicarea masurilor de gestionare minima a miristilor.

Agricultorii care utilizeaza teren arabil (inclusiv pajisti temporare) nu trebuie sa arda miristile si/sau resturile vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor (paie de cereale paioase, vrejuri de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapita etc.), inclusiv miristile sau iarba ramasa dupa cosirea pajistilor temporare.

Pentru incalcarea conditiei GAEC 5, agricultorilor li se vor aplica reduceri la suma totala de plata, conform modului de aplicare a sanctiunilor pentru nerespectarea GAEC, indiferent de suprafata arsa.

In legatura cu GAEC 8, APIA precizeaza ca nu este permisa arderea vegetatiei pajistilor permanente, obiectivul acestei conditii fiind mentinerea unui nivel minim de intretinere a solului prin protejarea pajistilor permanente.

Prin urmare, agricultorii care utilizeaza pajisti permanente nu trebuie sa arda vegetatia, inclusiv iarba ramasa dupa cositul pajistilor.

Pentru incalcarea acestei conditii, se vor aplica reduceri la suma totala de plata, conform modului de aplicare a reducerilor si excluderilor pentru nerespectarea GAEC, indiferent de suprafata arsa.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a incheiat cu Garda Nationala de Mediu (GNM) si cu Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) un protocolul de colaborare privind actiunile de monitorizare a modului de respectare de catre fermieri a bunelor conditii agricole si de mediu referitoare la arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil (GAEC 5) si la arderea pajistilor permanente (GAEC 8).

Prin actiuni comune, APIA, GNM si IGSU urmaresc reducerea cazurilor de ardere a miristilor si a vegetatiei, sanctionandu-i pe cei care incalca dispozitiile mentionate.

Ca urmare a numarului mare de incendieri din anii precedenti, pentru prevenirea si combaterea fenomenului, APIA a luat decizia ca nerespectarea GAEC 5 si GAEC 8 sa fie incadrata automat la ‘gravitate mare’ si sa-i fie atribuita sanctiunea maxima prevazuta de Regulamentul (CE) nr. 73/2009 de stabilire a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori in cadrul politicii agricole comune si de instituire a anumitor sisteme de ajutor pentru agricultor

Adauga un comentariu