Sanatate si frumusete

Cum ne poate imbolnavi hartia igienica. Ce nu scrie pe eticheta ei

Publicat: 30 iul. 2018

Spuneti drept, folositi hartie igienica parfumata si colorata? Daca da, de ce? Pentru ca arata dragut si miroase frumos in toata baia cand desfaceti ambalajul? Sa va spun la ce riscuri va expuneti! Pe ambalajul hartiei igienice parfumate scrie doar ”parfum” sau ”aroma” (uneori nu scrie nimic) si nu stim din ce sunt obtinute aceste miresme care ne invaluie toata baia. De fapt, producatorii ascund in spatele acestor termeni toate substantele chimice si compusii pe care ii folosesc si care ne-ar putea dauna. Deci, atunci cand folositi hartie igienica parfumata, anumite substante chimice, potential toxice, intra in contact cu partile dumneavoastra intime, pot traversa bariera pielii si ajunge in sange.

Culoarea hartiei igienice cum credeti ca este obtinuta? Cu ajutorul unor coloranti artificiali, de multe ori din categoria petrochimicelor, precum ftalatii. Ftalatii sunt derivati ai benzenului si sunt corelati cu tulburari hormonale, probleme neurologice, obezitate, infertilitate si anumite forme de cancer. Si acesta este doar un exemplu de compus chimic ce se poate afla in hartia igienica.

Culoarea vestitei hartii igienice roz este obtinuta cu ajutorul carminului, un colorant ce contine acid carminic si aluminiu (asociat cu maladia Alzheimer). In functie de sensibilitatea individuala, carminul poate provoca alergii, rinite, astm si eruptii cutanate.

In Statele Unite, FDA a interzis folosirea unor anumiti coloranti in productia de hartie igienica inca din 1987 pentru ca testele de laborator aratau ca pot determina aparitia cancerului. Cercetatorii spun ca, din cauza substantelor chimice din compozitie, folosirea pe termen lung a hartiei igienice parfumate si colorate poate provoca inflamatii si mancarimi in zona rectala, poate incuraja aparitia hemoroizilor, poate irita zonele intime si cauza infectii urinare, candidoze si chiar creste riscul de cancer uterin.

Cu ce este superioara o hartie igienica parfumata si colorata fata de una alba, simpla? Isi face treaba mai bine sau doar ne incanta pe noi ca miroase a piersicute si levantica? Solutia ar fi sa incercam sa folosim hartie igienica alba, simpla, fara parfum sau sa ne instalam in baie un bideu. Bideul este mai curat si mai sanatos si ne ajuta sa economisim daca ne gandim ca pentru o  singura rola de hartie igienica sunt necesare 1,5 kg de lemn, 140 de litri de apa si 1,3 kWh de electricitate.

 loading...

Adauga un comentariu