Magazin

Cum sa ne ferim ciinele de paraziti

Publicat: 20 feb. 1999
1

•Atunci cind vrem sa procuram un catel si ne-am decis asupra utilizarii lui, precum si a rasei, este bine sa ne interesam de citeva lucruri importante pentru viata ulterioara a catelului.

Primul lucru ar fi originea lui.
Intrucit sint multe rase de ciini, care la virsta frageda nu au bine definit aspectul pe care il vor avea la maturitate, ar fi bine ca sa vedem parintii cateilor sau, si mai bine, atunci cind il cumparam sau il primim, sa fie insotit de un act de origine emis de o asociatie chinologica sau de vinatoare autorizata. Nu cred ca este placut sa cumperi un catel, si cind ajunge la maturitate, iar tu te-ai atasat de el, sa constati ca in loc de ciinele de rasa pe care il asteptat, el este o corcitura sau ca mosteneste diferite defecte, datorita nerespectarii unor conditii obligatorii in ce priveste selectia si reproductia animalelor.

Orice crescator care se respecta, atunci cind da cateaua la monta, o si deparaziteaza, atit extern, cit si intern. Spre dezamagirea noastra, sint inca multi crescatori, care din ignoranta nu fac acest lucru si atunci trebuie in mod obligatoriu ca noul proprietar sa-si ia masurile de siguranta in acesta privinta. Cateii se intarca la virsta de minim sase saptamini, virsta pina la care ar trebui sa fie invatati sa manince si alte alimente, nu numai laptele matern. Despre alimentatia ciinilor vom vorbi detaliat in alt capitol. Presupunind ca pina la intarcare vechiul stapin nu a facut nimic pentru pastrarea sanatatii cateilor, ar fi de dorit sa ne adresam imediat unui medic veterinar, pentru a lua catelul in evidenta si pentru a avea grija de sanatatea lui.

In popor exista o credinta gresita, precum ca, daca un animal bea mult lapte face limbrici, credinta total neadevarata. Exista mai multe categorii de paraziti intestinali, care se tranmit transplacentar, asa ca cei mai multi catei se nasc infestati. Medicul veterinar va avea grija ca, inca de la aceasta virsta sa deparaziteze catelul, urmarind, trei scopuri in folosul catelului, cit si in folosul stapinului.

a) Parazitii gastrointestinali ce traiesc pe seama ciinilor le aduc o groaza de prejudicii ce pot conduce chiar si la moartea lor. Acestea ar fi: leziuni in diferite organe, ocluzii mecanice gastrointestinale, slabirea organismului prin consumarea alimentelor cu care parazitul se hraneste, anemierea catelului in urma hemoragiilor pe care le provoaca, precum si intoxicarea lui prin produsele de metabolism specifice. Astfel, parazitii gastrointestinali determina o slabire a organismului ce favorizeaza imbolnavirea animalului cu diferiti germeni virali sau bacterieni.

b) O parte din acesti paraziti sint comuni atit omului cit si animalelor, ciinii fiind un vector important de transmitere a acestor parazitoze la om. Dinulescu si colaboratorii, efectuind un studiu cu privire la infestarea cu diversi paraziti de la ciine la om, au studiat un numar de douazeci de specii de paraziti intestinali, care traiesc in intestinul ciinelui, si au constatat ca un numar de unsprezece specii se transmit la om. Prin deparazitari corecte si la timp se asigura si protectia stapinilor, in special a copiilor, care sint cei mai expusi.

c) Pentru a fi protejati impotriva altor boli majore, care de regula provoaca mari mortalitati in rindul cateilor, acestia trebuie vaccinati, dar nu se poate face nici o vaccinare pe un animal parazitat, deoarece exista pericolul de a nu se instala imunitatea pe care contam, intrucit un organism slabit de paraziti nu mai reactioneaza la vaccinul pe care il administram. In afara parazitilor interni, numiti si endoparaziti, mai exista si paraziti externi, cum ar fi acarienii, paduchii, purecii si capusele. Acestia, pe linga faptul ca le creaza o stare de disconfort prin intepaturi sau alt mod de hrana pe care il au, transmit sau favorizeaza diferite boli, cum ar fi dermatozele sau sint gazde intermediare pentru diferiti endoparaziti.

 La ora actuala exista diverse substante medicamentoase si insecticide care combat cu eficienta ectoparazitii. Medicul veterinar curant va avea grija ca odata cu combaterea endoparazitilor sa faca tratamentul si pentru ectoparaziti. Pentru sanatatea cateilor cit si pentru evitarea interferentelor posibile intre parazitozele ciinilor si om, se recomanda ca deparazitarile sa se execute astfel: cateii pina la sase luni – lunar, cateii intre sase luni si un an – trimestrial, cateii peste un an – semestrial. Stapinii cateilor nou achizitionati vor solicita medicului veterinar curant sa le elibereze un carnet de sanatate in care sa se specifice fiecare deparazitare sau manopera sanitar-veterinara executata.
Adauga un comentariu