Medicamente

Primul medicament pentru depresia postnatala

Publicat: 25 mart. 2019

Primul medicament impotriva depresiei postnatale, numita si depresie postpartum, a fost aprobat pentru folosire in SUA de catre Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA). Medicamentul, denumit brexanolone (marca Zulresso), este administrat intravenos pe parcursul a 60 de ore numai in centre de ingrijire medicala sub supraveghere medicala, potrivit FDA.

Brexanolone este diferit de toate tratamentele aprobate pentru depresie, a afirmat dr. Kristina Deligiannidis, din cadrul Zucker Hillside Hospital din New York, care a fost implicata in studiile clinice care au condus la aceasta aprobare. Medicamentul este o versiune sintetica a steroidului allopregnanolone, care se regaseste natural in corpul oamenilor. Acest steroid este un derivat din progesteron, hormonul sexului feminin, si este produs in creier si ovare, dar si in placenta, in timpul sarcinii. 
 
Este cunoscut ca nivelul de allopregnanolone din sange creste in timpul sarcinii si scade rapid dupa nastere. Totodata, se crede ca fluctuarea nivelurilor acestui steroid provoaca schimbari in creier care contribuie la depresie si anxietate in cazul unor femei, potrivt Sage Therapeutics Inc., compania care produce brexanolone, noteaza ziare.com.
 
Nu se stie cum brexanolone functioneaza exact pentru a trata depresia postnatala, insa se crede ca medicamentul modifica raspunsul la stres al organismului, care este anormal la femeile cu depresie postpartum, a afirmat dr. Kristina Deligiannidis pentru Live Science. Medicamentul se leaga de receptorii GABA, care au un rol in multe functii ale creierului. Legatura poate inversa sau „reseta” activitatea creierului legata de simptomele depresiei postnatale, a precizat compania producatoare.

Potrivit doctoritei Deligiannidis, Brexanolone functioneaza diferit de alte medicamente pentru depresie, care nu se leaga de receptorii GABA. Medicamentele din clasa benzodiazepine, denumite si tranchilizante, se leaga de un alt tip de receptori GABA, diferit de brexanolone, si au o functie diferita, a mai spus medicul.
 
Doua studii clinice in care au fost implicate 250 de femei cu depresie postnatala au scos la iveala ca, in 60 de ore de tratament, 50% dintre cele care au primit brexanolone nu mai erau depresive clinic comparativ cu 25% care au primit placebo. Depresia clinica a fost evaluata prin completarea unor chestionare in urma carora femeile au primit un scor de depresie.
 
O singura perfuzie cu acest medicament are efect cel putin 30 de zile, timpul maxim in care femeile au fost urmarite pe parcursul studiului. Deligiannidis a mai spus ca, pe masura ce medicii vor prescrie medicamentul, vor intelege mai bine cat dureaza efectele dupa 30 de zile. Insa o perioada de o luna da doctorilor posibilitatea sa aplice alte tratamente pentru depresie, ale caror efecte nu sunt imediate, precum terapia prin vorbire, a mai spus aceasta.
 
Deoarece femeile care au primit brexanolone au experimentat sedarea excesiva si pierderea brusca a cunostintei, medicamentul trebuie administrat sub supraveghere medicala, afirma FDA. Compania care produce acest medicament are in teste clinice o substanta similara pentru depresia postpartum care sa fie luata sub forma de pastila o data pe zi, nefiind inca aprobata de FDA.
 
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, una din opt femei poate avea depresie postnatala in primele luni dupa nastere, iar cele mai intanite simptome ale acestei tulburari sunt lipsa de concentrare, calitatea slaba a somnului, sentimentul de vinovatie exagerata, incapacitatea de a-si controla emotiile, modificarea apetitului si, nu in ultimul rand, ganduri de sinucidere care in unele cazuri se transforma in fapte. S.F.loading...

Adauga un comentariu